Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

И кај нас со носето еве 3 ден ама само на тоа е засега, се надевам така и ќе остане. Не давам за имунитет ништо, освен периодично што прскаме во носето Спреј од диво оригано. Јас зборував со една докторка на систематски (ја носев баш пред да почне) која многу ја почитувам и е многу пристапна и дава еден куп детални информации, и таа ми рече да не давам за имунитет ништо, освен по потреба. Пример ако има упорна инфекција, или се спушта на плуќа или на уше не дај Боже, тогаш да почнам. Ќе ја послушам па ќе видам како ќе биде. Ако има потреба нормално ќе давам. Во принцип многу ми е страв со суплементи, мислам дека како генерација целосно 'забегавме' и забораваме дека тие суплементи се даваат со цел и потреба и дека секое неодговорно консумирање може да доведе до оптеретување на џигерчињата кај малите деца.
    Од витамини давам д3, нормално тоа и пробиотик по потреба

Carolin. likes this.
  2. Coldheart

Coldheart Истакнат член

За истово дојдов да се пожалам, не сме биле само ние. Почна од 1ви, втор обид ни е ова на година ипол, првиот пат го повлеков и го чувавме дома изгледа во периодот на најмногу вируси го имав пуштено во Февруари. Отиде 5 дена по два часа и еве сега е со растечен нос и малку поткашлува. Твојата матична барем ти вели ништо не му е, нашата е толку против градинка што премногу ме нервира. И веднаш дава антибиотик. Поради тоа сега и не го носев бидејќи нема ни температура. Ставам само спреј во нос Синомарин и влечам со ноското. Вас нешто ви дадоа ли?

3. Luna91

Luna91 Популарен член

И за растечен нос дава антобиотик? Ни крвна слика, ни ништо не прави?
    Одма мењај ја!
    Ако цело време го кљука со антибиотик уште толку ќе му падне имунитетот .

Coldheart and BadKarma94 like this.
  4. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Каков антибиотик за растечен нос? Моево ке треба цела зима на антибиотици да е. Ми даде спреј од прополис да му прскам пред одење во градинка. И за носот препорака редовно да чистам, му даде и оперил капки 3дена само. Јас му го чистам со физиолошки и шприц, ставај го во купатило кога се бањата да му се пушти носето прска синомарин и после чисти. И барај си нова матична.

Coldheart and BadKarma94 like this.
  5. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Само ако и кажам дека има зелени мрсоли одма вели епа бактерија е и одма алмацин. Без брис без ништо. Така во февруари полошо само направи не делеувал алмацинот, па дури потоа брис па друг антибиотик. А спрејот може секој ден да се прска пред градинка така? И чистењето со физиолошки два пати неделно доволно ли е. Ме пукна матичнава веќе со тоа до три години во градинка никако. Вака како што се разболува после една недела на адаптација мислам дека никогаш нема да се навикне. Страшно се нервирам. Ќе ја менувам готово.

6. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Па нека земе она нека чува деца до 3год за ние на работа да одиме, божесачувај бе. Може секојдневно да спрејот, јас сакав од диво оригано ама ми рече да почекам заради алергии и ми го даде овој од прополис. Мрсули чисти и почесто со физиолошки ако тече нос, јас сега ептен пун кога беше и наутро и навечер чистев со физиолошки. Најмногу му излегуваа кога после бањање, го ставам во корито да си игра јас се бањам он седи со мене после тоа чистиме, со по два шприца од нос се излага и размекнати му се плус.

H.VAGA and Coldheart like this.
  7. ija

ija Популарен член

Каков е тој спреј од пропилис за во нос?
    Иначе и мојава матична ме пукна дека од 3/4 години требало во градинка да оди и на секоја инфекција ми вика да паузира од градинка едно 2 до 3 месеци и само ми вика многу ти настинува.

8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Не е за во нос за во грло е спрејот, пред градинка да го ставам ми рече.

Сите знаеме што е најдобро и ја би го чувала дома и сите вие да можеме ама животот налага да се оди на работа па затоа и постојат градинки.

ija likes this.
  9. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Sovet za odviknuvanje palce (godina i pol) i kako gi oblakte decata navecer za spienje i za vo gradinka (skopje), jas seuste go nosam po kratki pantaloni i maicka (da ne mu e ladno)?

10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Чисто ме интересира вака кога ви велат до 3-4 години да не одат во градинка ви даваат боледување или како мислат да регулирате?

plava.90, H.VAGA, anngelique and 2 others like this.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас денес го однесов доле по долги, ми го вратија пресоблечен по кратки и ми рекоа топло е внатре, по кратки да го праќам. Утре ќе му ставам тексас јакна само, па нека му ја соблечат таму. Мавечер за спиење по боди на кратки и доле долги пижамки, зашто е откриен цела ноќ.
    А докторката се понуди отказ да даде да го чува?
    Абе бог да чува се, сигурно никој од разонода не носи бебе на 9 мес во градинка, туку од реална потреба, да работи, за да има што да јаде тоа дете.

plava.90, Carolin., ija and 2 others like this.
  12. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Мајки што имате дете во прва мала. Кога легнуваат да спијат? Во јасли спиеше од 12 или 12,30 до максимум 14ч.

деновиве кога го зимам во 15,15-15,30ч има траги на лицето што спиел и косата му е бушава.

дали е ова правило или уште не се адаптирани како што почна годинава? Син ми секоја вечер спие во 19,30ч и оваа доцна дремка ни го ремети редот дома. А они никако родителска да свикаат, и секое прашање низ пола уста го одговараат…

plava.90 likes this.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Сите групи во сите градинки државни спијат од 12 до 14. После тоа ги будат.

plava.90 and 1001Ana1001 like this.
  14. 1001Ana1001

Така пишува и кај нас, меѓутоа детето има очигледни траги од тукушто станат. Знаеш кога си “згужван” на лице…

Tea SK likes this.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Синко кога беше помал, 10, 11 мес, зашто го земаме во 16 20, знаеше и тогаш да им дремне, евентуално таков случај да е и кај вас.

plava.90 and 1001Ana1001 like this.
  16. 1001Ana1001

Епа тогаш тоа ич не ми се допаѓа, цел ред ми се ремети. Ќе пробам порано да го земам, фала ти

plava.90 likes this.
  17. ija

ija Популарен член

Да се снајдам некој да го чува, вика супер е во градинка што сакаш да ја пушташ ама многу ти настинува нема имуните, после 3/4 година стекнува имунитет и тогаш можи да оди во градинка.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мајки после колку време по прележување варичела ги пуштавте децата в градинка?
    За големиот ни се наредија коцките, од кога излегоа дури почна во градинка повеќе од месец помина, за малиот со боледување, државен празник, викенди се собираат 20 дена.

sani99 and Mihaela123456 like this.
  19. anngelique

anngelique Популарен член

Јас го пуштив после 2 недели

IRBBB and Mihaela123456 like this.
  20. azelea

azelea Популарен член

Таман се 20 дена,и јас моиве мислам дека некаде после две три недели ги пратив.

IRBBB and Mihaela123456 like this.