Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    3.527
    Јас сеуште го носам по кратки во градинка. Само дека е на земја цело време му облекувам и боди на прерамки и чорапи. А за навечер целосни шпикозни без ногавици и спие така непокриен.

2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    1.807
    Штом смета дека не е за боледување, значи не е до толку компромитиран имунитетот, многу ме нервираат такви паушални муабети истресени од ракав. Штом дете на нога поминува болести , не завршува континуирано во болница, скраја да е, сосема е нормално.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    За тие со деца што си сакаат цуцла, дали децата ви заспиваат во градинка без цуцла? Кај нас во градинка не даваат цуцла а само со цуцла си заспива (само за спиење користиме цуцла). Не знам дали да и ја тргнам наеднаш или си имаат можеби во градинка некои трикови за заспивање.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.075
    Допаѓања:
    15.012
    Бувално во истата ситуација сум. Денес му беше втор ден во градинка, дома само за спиење добива цуцла, не сум ни пробала без неа да го заспијам. Се мислам ич да не им кажам дека ја користи кога ќе дојде ред да остане со спиење и во исто време да му ја тргнам и дома. Година ипол има, секако планирав да престане да ја користи максимум до 2 години.

На Mecence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    10.804
    Дома заспива со цуцла, во градинка без. Никогаш не сум му пратила цуцла од март оди во градинка.

На Spidy и Mecence123 им се допаѓа ова.
  6. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Нас ни е еве втора недела и се уште седиме само до ручекот. Не се ни обиделе да ја заспијат ама ми рекоа денес под итно да и ја тргнам цуцлата. Не знам ќе пробам деновиве да ја тргнам ама и жал ми е некако баш сега да ја тргнам кога се уште се адаптира во градинка и нова средина. Сакав барем за ноќното спиење да и го давам ама ќе видам

7. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Фала на одговорот. Значи сепак можно е да заспие без. Може да им речам да се обидат да спие таму па ако има ептен противење да спие тогаш да и ја тргнам и од дома. Барем да пробале да ја заспијат а не вака одма пресекоа прво одвикни ја па после ќе ни ја оставаш на спиење.

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    10.804
    Да да и големата така беше.
    Те влечкаат само да трае подолго адаптација.

9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    10.658
    Исто беше и кај нас. Во градинка не користеа цуцла, дома само за заспивање ја користеше и после ја плукаше и толку. Неколку месеци пред втор роденден успеавме и скроз да ја тргнеме дома.

10. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Да, мислам намерно ја влечат адаптацијата. Минатата недела почнавме и до денес седевме до ручекот, односно ја земав пред спиење и ми викаат не соработува, многу плаче, ве бара, од утре само на два саата да ја оставате па постепено ќе ја оставате подолго. Мислам претеруваат, денес кога ја земав не беше плачки туку наајнормално се израдува што ме виде. Ама ајде имам одмор земено уште наредната недела одмор па потоа сум на работа. Само да нр ми речат не е спремна за спиење.. а немам кој да ми ја зима. И јас и мм работиме.

На plava.90, Mihaela123456 и Tea SK им се допаѓа ова.
  11. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    163
    Majki imam edno prasanje , ziveeme Aerodrom , a vo dokumenti ni pisuva deka ziveeme Dracevo . Dali ke bide toa problem deteto za da go zapisime vo gradinka vo Aerodrom? Dali znae nekoj , ima 12 meseci i sakame da go pustime naj vekje da se socializira so decinja ? I koja drzavna gradinka vo Aerodrom e dobra i ste zadovolni ?

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    1.807
    Јас 6 месеци стерилизирав стерилна цуцла. Им кажав дека за заспивање само користи цуцла , рекоа добро и терав така 6 месеци секој ден вади цуцла од ранче, стерилизирај врати во ранче. Се додека не сфатив дека таа од ранче е како нова , а заедно беа купени со тие од дома. Прашав во градинка, велат не користи цуцла за спиење, во прашалници беа што прашувам. Истата вечер и дома не и ја дадов, плачки третиот ден беа околу 5 мин и толку беше приказната. Година и нешто имаше кога ја одвикнав.

13. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Многу интересно колку се прилагодливи децата. Искрено се надевам и ние вака лесно да се одбиеме дома а се надевам и во градинка барем да се обидат да ја остават на спиење. Можеби треба да им кажам дека не користи веќе па да видам како ќе биде од нивна страна бидејќи ме иритира тоа што не ни пробале да спие таму. Ние сме 2+ и знам дека требаше до сега да ја оставиме ама лесно ми заспива со цуцла и затоа тераме вака. Ама ќе се обидам да и ја тргнам што поскоро, секако. Фала за споделеното искуство.

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    446
    Zdravo. Od ponedelnikpocnuvame vo gradinka 20 meseci sme. Za imunitet betainun sirupce ni predlozi maticnata. Ste go koristeli ima efekt ili.. predlizete nesto sto se pokazalo efikasno kaj vas

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.026
    Допаѓања:
    1.605
    bronho vaksom od bg, bimunal ili defendil mozes i plus omega od molers

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    446
    Omega na molers davam ke probam so betaimun na medex pa ke videme

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    9.170
    Моето, 14 и пол месеци, почна од минатата недела, 2 дена беше по саат, после докај ручек. Уште онаа недела кажаа дека оваа ќе пробуваат да спие. Во вторник ни се јавија да го земеме штом станал оти плачел, ама спиел барем, а веќе до денеска го земам во 2, и ужина втора си јаде.
    Нормално плаче на оставање повеќе, на земање не толку. И цуцли има во ранецот, ако затреба. Ма да не е многу зависен од нив, одма ја плукне штом заспие, некогаш и пред тоа.
    Ова за Свети Николе. Досега не можам да се пожалам, може кратко е, ама засега е се коректно.

На plava.90 и Mecence123 им се допаѓа ова.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    8.757
    Недела и пол, две максимум.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    419
    Девојчето ми прави ноември 3 години и сега еве почнавме во градинка од 1 септември. Една недела преубаво одеше сакаше, после тоа не, никако не сака да оди и плаче таму од 8-11:30 часот е и плаче детево цело време.
    Дали е нормално и колку време би траела адаптацијата во градинка
    Стварно мислам дека нема да успееме во градинка.
    Денеска маж ми ја земаше од градинка и стигнал порано, но слушал дека учителките премногу викаат по децата. Дали има и ова влијание не знам..
    Да бидам трпелива или да се откажам со носење :|

20. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    272
    Ако ти е за утеха, од декември 2023 оди во градинка, беше 1.5 година кога тргна и до ден денес имаме проблеми со одењето, плаче, се влечкаме, но учителките велат дека си плаче некое време и после се смирува и е сѐ океј

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.