Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    7.010
    И кај нас првата година од септември до пролет беше хаос, после се стабилизира.

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zver4etoo

zver4etoo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    7
    Здраво, ќерката уште малце треба да почне во градинка (јасли), кога ќе тргне ќе има неполни 8 месеци. Некој дали скоро запишувал дете на таа возраст во Кисела Вода?

Весели цветови или 8 март? Какви се градинките, дали сте задоволни?

Дали има предолга листа на чекање? Имам аплицирано онлајн и еднаш се јавив на некоја директорка што најдов број онлајн ама уште ништо. Дали треба да бидам по упорна или без врски ништо?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.164
    Допаѓања:
    15.169
    Бебе беше 3мес кога аплицирав, го примија на година ипол во 8 март без врски. Големата ја примија истиот месец кога аплицирав во Весели цветови со врски. Моето искуство е дека мора врски ако ти треба за сега да почне. Ако можеш да чекаш над една година од апликација, ќе го примат кад тад.

На zver4etoo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    6.932
    Во 8ми Март примаат со полни 9 месеци. Барем нене така ми рекоа хаха. Во весели цветови примаат со полни осум. Оди во градинка директно да прашуваш почесто додека не се ослободи место.

На dromka и zver4etoo им се допаѓа ова.
  5. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    54
    Здраво, има ситуација во нашата градинка и ми треба мислење како да реагирам, дали сте биле во некаква слична ситуација и ако да, што сте направиле.

Неколку денови наназад се соочуваме со непријатни изненадувања. Ќе почнам од најситното:

- Ручекот им касни секој втор ден
    - Воспитувачка/негувателка кажува чудни придавки: дивљак и слично
    - Пелени недобро поставени и одлепени, бодиња незакопчени, маици напикани безвеза у панталони, пантофли необлечени, цело време во патики

И најстрашното: додека чека маж ми да го земе детето, слуша негувателка која се дере пресилно (и јас сум ја слушнала истста со таков тон) и ја гледа преку стакло како прави движења како да тепа некого, ама не е целосно стакло па не може да види убаво што се случува. На земање ја прашува таа што го подала детето дали е се океј пошто видел и слушнал што се случува, добил одговор да да хаос е ништо посебно.

Што да правам? Да пишам у вибер групата со сите родители се ова? Да се јавам директно на засегнатата дотична особа која нема да ми признае сигурно дека најверојатно физички дисциплинира деца од 2 години? Да пријавам некаде другде?

Дајте совет, се пореметив

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.440
    За која градинка станува збор?
    Јас би пријавила. Поправило кога станува збор за мали деца, би била доста звучна. Макар и кај директорката да се оди и да се пријави. Пишете во вашата група за дали некој од родителите се соочува со исто, макар да побарате преместување или отказ за негователката. Таков однос не треба да биде помеѓу мали деца.
    да ми го наречеш детето дивљак!

На Снегулк@23, dromka и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.629
    Допаѓања:
    113.616
    Да ти кажам само дека ако почнеш не се повлекувај, зошто ќе имаш притисоци, ќе треба можеби дури и да одиш подалеку од само градинката. Ако си спремна да биеш битки, почнувај.

На dromka и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  8. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.287
    Допаѓања:
    9.355
    И рачунај дека се се партиски гомца тоа и дека и да бидеш гласна нема кој да ти слушне глас.
    Чисто за да се смири ситуација пиши во група

На Снегулк@23 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.969
    Допаѓања:
    179.080
    Јас би пишала прво во вибер групата и ако добијам одговор барем уште од една мајка дека и она има приметено слични работи, одма одам кај директор.

Какви се бре овие работи у градинка?!
    Ауууу

Кај нас да ти е жал да го земеш.
    Фини та префини се тетките.
    И на доаѓање и на одење обавезно има гушкање со дечката.
    Пресоблечени,стокмени,исчешлани,
    на девојчињата и фризура после спиење направена ...

Дивљак?
    На две год дете?
    Па и на 10 годишно
    Аууу ама се изнервирав :(

На H.VAGA, Carolin., TammiB5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    54
    Не е само дивљак употребено, и други зборови има.

Мене повеќе ме засегнува моментов со физичкава дисциплина, дали и како се случува? Немаме начин да бидеме сигурни што видел, и лесно може да биде демантиран. Дете 2год не знае да раскаже, среќа па нема некоја видлива модринка, маж ми вели сакал да влезе сосве врата у моментот. Плус најверојатно и не било кон нашево дете тоа у тој момент, што не значи дека нема и нас да ни дојде редот доколку дотичната има проблем со нервите. И не е тоа поентата ич, дали моево или друго дете, за сите би реагирала јас, уште да решам како.

Плус проблемиве не се од една особа, наводново тепање и дерење да - од една треба да е, ама пресоблакањата и придавките се од друга негувателка.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.120
    Допаѓања:
    8.573
    И јас би рекла во Вибер група да прашате само со родителите или ако имате познати од истата група, дали нешто забележале.

Јас кога и да прашав некој од родителите во група на ќерка како се задоволни, околу муабет, ги слушав истите работи што нас ни ги кажуваа негователките. Буквално секое дете беше немирно, секое дете јадеше се, секое дете се караше за играчки...
    Ова претставувам во јасли е, ќерка ми пример кога си идеше со модринки по нозе јас повеќе си поврзував дека паѓа и се удира на креветче, на играчки, отколку дека некој ја тепа. Во Скопје ли е градинката?

@Emitrpc_123

12. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    94
    Odma da prijavis , taa osoba ne da ja izbrkaat treba i da ja privedat ako udrila nekoe detence , za koja gradinka stanuva zbor ?

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.968
    Прво, не може да се изживува никој, ама никој со мое дете.
    Второ, таа негователка е платена од парите кои ти, маж ти, и останатите родители, ги ставаме во буџетот.

За дете сум спремна да одам кај треба.

Рачунај дека ке наидеш на многу партиски војници, што во градинката, што во групата на родители.

Ако имаш прилика снимај што се дешава. Снимај како се дере, што ке каже за детето кога ви го дава, снимај го веднаш од градинка како е облечено.
    Почни со групата, ама биди спремна дека ке има отпор.

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.529
    Допаѓања:
    37.192
    Разговарај прво со некои од родителите со кои си поблиска за да бидеш сигурна дека и други го приметиле истото.
    Секако сними дерење и викање зашто ако не снимиш ќе биде нивниот збор против твојот.

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Без снимка, докази некакви не можеш ништо, ако можеш снимај, предупреди ги другите родители ако сакаш, но не знам што може да се направи кога сите се партиски вработени или да збориш со директорката или ако има некој родител поблизок до неа.
    Јас би отпишала дете од таа градинка во овај случај.

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    25.618
    Не што ќе отпишам. Има јавно да ги разберат сите. Со видео доказ, со се комплет.

17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Знам за случај и со снимка видлива како мава на дете го тргне, турка штипе, сега се на суд но во меѓувреме си работи градинката како ништо да се нема случено. И не знам како ќе се пресуди дали во корист на родителите уште нема завршница. Така да само јавно треба медиумски да се покрие за да смени нешто. Или да си го запишеш детето во друга градинка.

18. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.668
    Допаѓања:
    20.505
    Мајки давајте памет како ви се научија децата да спијат во градинка, им дремнува по 20мин и се буди. Велат и го нишкале ама не сакал да презаспие ја не знам што ке правиме вака, два месеци поминаа одкако почна.

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    25.618
    Искрено, они треба да се потрудат и најдат решение за тоа.
    Ако не им спие, нека го занимаваат, само нели да не пречи на други деца.
    Ти го насочуваат како проблем тоа?

На H.VAGA и Carolin. им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.164
    Допаѓања:
    15.169
    Дома спиеше по саат и 15 минути. Во градинка 2 пати така, и од третиот пат навака спие преку 2 саата. Не знам што му прават, ама дома не спие толку за дневна дремка. Така да и јас ќе речам до нив е зашто не им спие, ти не можеш ништо да смениш.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.