Што точно е срамно тука? За 2000 денари детето е цел ден под надзор, на топло, има оброци и ужина. Ако не ти одговара ова покачување, има приватни градинки, жени кои чуваат, баба/дето, или еден од родителите да даде отказ.
Дечки не е проблем што е покачено, моите родители во 1993 плаќаа 1100 мкд на цените и платите од тогаш. Проблем е што таа разлика од 500 мкд по дете нема да биде дадена за децата во градинка туку во општ куп за општината, ама тоа е.
Инфлација, расте се. И вака е малку. @Malesia не, не сме негувателки, само сме реални дека не може за гратис да ти го чува некој детето. Освен баба, дедо и сл.
2000 не би рекла дека е некоја страшна сума на покачување. Кај нас е уште 1500. Ама балетот и е уште 1000ка
Јас го земам после ужинката па пак е гладен. Неколку пати ми имаат кажано дека му давале и репете за ручек. За дете што јаде количински многу, едноставно не му стига, ама ќе си руча дома со сите нас. Дури и дома кога е за викенд, јас му давам ручек во 12 пред спиење и пак руча со нас накај 4-5. Поголемата ни ручек ни ужина не јадеше во градинка, и пак со молење јадеше ручек попладне дома. Едноставно јадеше (и сеуште јаде на 7год) многу малку.
Градинките се од народни пари и платите на вработените, исто така. Ама како и за се овде, така и за ова - прост народ, силна држава. Кај нас во групата за родители една многу паметна мајка пиша - да бидеме БЛАГОДАРНИ што ни ги чуваат децата. И како со вакви да се оправаш? На кого да бидам благодарна, за што? Не и го однесов јас на никоја моето дете дома да ми го гледа за да бидам благодарна. За тоа учела а после и знамиња веела и молела по штабови за да се пикне таму. Во народна установа, со народни пари, да повторам. Не е за покачувањето, 500ки не вредат ништо денес, ама ставовите се...
I na nastavnicite treba da im se zablagodaruvame shto ni gi ucat decata vo ucilishte? Ili toa im e rabota? Zboruvame za javna ustanova. Kakvo gratis cuvanje, kakvi bakraci? Toa im e rabota ej.
Веројатно, да. Да им се заблагодариме на сите на државна цицка, на другите нема потреба, тие МОРА да работат, за да си ја извадат платата. За овие има во буџетот
1500 ден. беше цената 2006 год. Пред 20 год. Ако покачиле уште 500 ден. И тоа е малку. Доручек, ручек, ужина , струја. Цената на храна е многу отидена од тогаш. Апсолутно е оправдано покачувањето.
Типично македонско размислување. Немам за приватна, немам за жена, немам баба/дедо во пензија, не можам да не работам, ми требаат пари, сфаќаш? Се се покачува, а вие се согласувате со тоа. Малце ни е и ова
Ама не ги чуваат гратис. Не се ни 1500 ни 2000, плаќаме даноци и придонеси, цел живот, сите, државна градинка е. Им треба да пополнат буџет, да затворат некоја дупка, не дека се залетаа на негователките да им ги дадат.
Не им е работа гратис да ги чуваат. Што ти е? 2000 денари е ништо за тоа што го прават. Плаќаш за јадење само, те молам пробај со 2000 дома да го прехраниш. Во цел свет плаќаат даноци, не само кај нас, и секаде ја плаќаат градинката.
За покачувањето е, не е за ништо друго . Колку треба да биде?? Каде тоа спомнав дека треба некој да е благодарен?? 2000 денари е ништо буквално за установа што го згрижува детето. Без пари ли треба да биде?