Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    8.894
    Колку се согласувам со ова. Во периоди кога беше екстремно настината, болна ли што не, покрај витамини, лекови, инхалации,чуда, неделно мислам само дека добра 1000ка трошев за дома да оставам, појадок, ужини, ручек додека е со баба/дедо. А не за цел месец.
    И на овие трошоци реално тие 1500 денари се ништо.
    Не знам што прават и што плаќаат со тие 1500 денари ама знам дека сум презадоволна од грижата за моето дете и напредокот.

Инаку во градов сеуште немаат споменато зголемување, бар не сум слушнала, ќе видиме сега сметките што ќе кажат.

На dromka, strelec231992, AlmaOculta и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.853
    Допаѓања:
    3.671
    Аххх извини ама треба да е гратис. Ти можеби сакаш да си плаќаш и основно?

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.175
    Допаѓања:
    39.229
    У идеален свет и ќе биде гратис и ќе одат децата во sunshine&rainbowѕ градинки.
    Ама ко шо кажа некој 1500 било пред 20 години, сега буквално се е качено а живееме во Ич идеален свет и тоа е тоа

На Трагедијаупмм, dromka, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    100.524
    Ама во светот и земаат додатоци за децата, да се потсетиме. Овде за давање нешто, малку потешко...никогаш уствари.

На Panda00, MiloMalo, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.085
    Допаѓања:
    19.016
    Точно дека се е покачено. И тоа е проблемот. Основните намирници се отидени во плафон, струја, цени на станови. Се што може да помислиш.
    Проблем се политичарите, во пакет со патишта градени со години, тренинзи на магариња и патни трошоци.

Градинка качена за цели 500 денари!!!
    2000 за еден месец се незначителна сума, дури и за оние кои работат за минимална плата.

Ако не ти одговара ваков тип на државно уредување, повели во држава каде се е приватно. Каде градинка е мисловен поим. Здравство исто. Па врати се да кажеш како е подобро.

За придонеси не може да мериме кој колку потрошил. Има луѓе кои цел живот плаќаат па не искористиле ден поволност градинка ако немаат деца, или здравство користат еднаш годишно. Или пак оние кои цел живот работеле а во пензија биле некоја година.

На LadyD и strelec231992 им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.639
    Допаѓања:
    19.572
    Мојот седи до 4 од дома доручкуван за да нешто бар јаде, ужинка кога како јаде, ручек јаде само грав, макарони и ретко ориз. Значи на 2 кришки сув леб...тоа е одиме дома и јаде, немам опција за порано да го земам. Дома дури направам 5 ме фаќа. Се навикнувал валда, ама ете да те утешам и со помалце храна па седи што ќе прај :D

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.639
    Допаѓања:
    19.572
    2000 плаќаме субвенционирана цена, државата доплаќа по дете бар така знам + 9000 денари. Тотал 11.000 месечно, ако нешто не смениле. Така што не е малку по дете тоа што добива градинка. Во нашава во само еден клон одат 180 деца. А има 4-5 клона сигурно. Групите се 30 деца...не ги жалете си зима пари градинката.
    А екстра на тоа им купуваме материјали за работа, брисачи, чаши, тоалетни , принтер требало, тонер требало, завеси, теписи немале само донации бараат.
    И секако сето тоа екстра од нас џеб се наплаќа само преку даноци што не "ги осеќаме" па мислиме евтино е.
    Нека ни дадат на сите додаток ос 9-10.000 па да си одлучи кој сака градинка, кој дома жена-баба, кој приватна-кој државна

На Трагедијаупмм, dromka, Panda00 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    2.094
    Па зошто да не сум благодарна на градинката. Ми испраќаат дома чисто, изиграно, најдено и среќно дете. Што толкава одбивност кон градинките.
    А замре времето кога молеа да работат во градинка, искуство од блиски неколку огласи пропаѓаат зошто не може да се најде негователка за во градинка.

И на продавачките во маркет сум им благодарна што ќе ми помогнат да најдам некој производ, иако зимаат плата и на чистачите од општина што секој ден ми ги празнат кантите пред зграда и на пожарникарите и на докторите итн...

На LadyD, Knizhevnik11, LadyInPainting и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    5.105
    Надвор од темата сме веќе. Муабетот е да не мислите дека за 2000 некој ви го чува детето, затоа што не е толку. Не викам дека се проблем 2000 или што качиле 500, ама не е тоа цената што ја покрива градинката да функционира.
    А што се однесува околу приватно, а не државно, плаќам за жал, иако ~40% од плата ми иде кај државата.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.085
    Допаѓања:
    19.016
    Еве нека дадат. Која приватна градинка е 11.000 месечно? Или која жена ке дојде да го чува за таа сума? Плус јадење ке треба да покриеш со тие пари.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.085
    Допаѓања:
    19.016
    Апсолутно сум запознаена за се што кажа. Не знам ни дали сакаше баш мене да ме цитираш.

Нејсе, покачувањето за градинка е минимално, незначително да кажам. И не знам зошто баш таква реакција за истото.

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    5.105
    Минимално е пошто се 500 ден, ама исто така е и 30% покачување што воопшто не е малце.

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.085
    Допаѓања:
    19.016
    Точно. Но од сите работи кои се качени, градинката е незабележливо.

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.639
    Допаѓања:
    19.572
    Ок де ти не, друг ќе даде. Тоа значи дека место децава да ни се пикаат по 30 во група ќе бидат редуцирани, поквалитетна настава ќе имаат, подобра храна и услови. Ќе се борат и државните да дојдат до деца што повеќе. :)
    Имав проблем со адаптација па без надомест првата година плаќав 13.000 , да не речам пола плата мораше да ми оди. Ти исто нели го чуваше дома да не ти се разболува до одредена возраст? Замисли ќе добиваше надомест.
    Ама ние сме со мајндсетот "абе за 2000ки што сакате" за жал, затоа немаме ништо од државава само давачки

На Panda00 и Emy867 им се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.733
    Допаѓања:
    14.818
    Тоа е веќе друг проблем, за тоа си во право.

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.733
    Допаѓања:
    14.818
    Во цел свет се плаќа градинка, основно не. Основно е задолжително, градинка не е.

17. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    907
    Допаѓања:
    1.327
    Mnogu e 2000 odednas 500 denari, trebase barem 1800 da bide, jas za 2 deca 4000 ke treba da plakjam, plus vlazni maramici, plus toaletna, plus sapun, pudri casi, toa e vekje 6000 denari mesecno a ima roditeli rabotat vo fabrika I saboti I nedeli I nema koj da im go cuva deteto a rabotat za minimalec od 24 000 I toa se mnogu pari, poskapuvanjeto nema da go osetat tie so imaat golema plata a ne moze site da se vo administracija, drzavno I programmeri, mora da ima I cistacki I prodavacki tie nemaat 1000 evra plata

На Malesia и forumce им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.085
    Допаѓања:
    19.016
    Не не, грешка си. Јас никогаш нема да кажам "што сакаш за 2000ки."

Апсолутно сум за да се подобри квалитетот секаде, вклучително и градинките. Значи зградите да се реновираат, вработените подобра плата да добијат, да се намалат групите итн. Затоа што де-факто може. Ама државата нема интерес да го направи тоа. За жал.

Како што кажав претходно, идејата да не даваме никаков приход за образование здравство е многу непогоден. Буквално една посериозна болест може да те остави на улица. Земи ја Америка за пример, прочачкај и ке ти биде јасно како стојат работите.

Од државата имаш бенефит. Но да не на полниме темата со неповрзани работи.

На Knizhevnik11, Milkiway и lala15 им се допаѓа ова.
  19. AlmaOculta

AlmaOculta Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    260
    Ние во Карпош уште од 2025 плаќаме 2000 денари. Искрено би плаќала многу повеќе со оглед на тоа како го чуваат. Заслужуваат многу повеќе! Јас сум презадоволна, не се многу во група, мал е ама гледам дека е среќен кога оди во градинка. Тоа значи дека му е убаво.

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    42.038
    Чим вие толку задоволните би платиле и повише за тоа што некој ви го чува детето во државна институција, дали тоа значи дека мајките кои не се задоовлни (да , има и такви,замислите) не треба да плаќаат воопшто?
    Збориме за државна институција. Работа им е да ви ги чуваат децата. За тоа се платени, замислите.

Инаку,мене не ми мене толку тие 500 ден повеќе, ама има родители со 2,3 деца во градинка. На крај краева секој си го знае неговиот буџет дома. За некој се ништо 500 ден, за некои значат и тоа како.

Последна измена: 14 јануари 2026
    На Emy867, Panda00, Malesia и 1 друга личност им се допаѓа ова.