Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.258
    Допаѓања:
    205.626
    Не значи дека се болни децата. Може да се само носители, а да не знаат. И тогаш ли да седат дома?

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  2. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    106
    Dete so kaslica i rastecen nos ne treba da se nosi vo gradinka barem dva dena da se vidi dali ke ima i dr simptomi i da se odnese na lekar

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.240
    Допаѓања:
    14.326
    Ех не е баш така. Ги носат и болни, сум видела со свои очи.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.258
    Допаѓања:
    205.626
    Има кој да го чува тоа дете дома, или само ќе седи два дена? Ниеден доктор нема да ти даде боледување за растечен нос и кашлица.
    Таква е реалноста. Знам дека некои деца се поболежливи, и моите се разболуваа кога одеа во градинка, па не плукав по родителите што носат и болни деца, оти можеби немаат избор.
    И јас глава не кренав од болести и настинки, да не правам муабет за антибиотици, ама тоа е период што мора да се помине, полесно или потешко. Никој не сака децата да се разболуваат, ама па и не можеме да ги чуваме во стаклено ѕвоно.

На Cherry333, le.soleil, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    106
    Imaat denovi od odmor epa neka gi koristat tie ili samo nie budalite cuvame denovi za koga ni trebaat a nekoj ke praka bolno dete i ke si setka za vreme na odmor . Ako se dvajcata vraboteni min 40 dena godisen odmor imaat zaedno ili baba dedo, nemozes da me ubedis deka e sovesno toa bolno dete da se praka vo gradinka , jas go nosev na lekar i edna majka vika dajte sirupot pobrzo ima tt da dadam pred gradinika toa normalno e ?

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    1.527
    Во одредени компании одморот е колективен и не можиш кога ќе ти текни да го земиш...и јас мислев како тебе исто ама кога ја согледав реалноста дека кај некои фамилии стварно нема кој да им ги чува децата освен еден родител отказ да дај тогаш престанав така да гледам на тоа. Немаат сите баби и дедовци во истите градови па на помош да дојдат. А таква е реалноста во многу фамилии.

На Ena05, Blue moon, LadyInPainting и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.258
    Допаѓања:
    205.626
    Па и тие денови се ограничени, имаш 20 дена годишно. Кога ќе ги потрошиш, што после?
    Мене доктор ми има кажано дека дете може да се носи во градинка и со растечен нос и со кашлица ако е во добра општа состојба.
    Моиве се во школо, па пак носот им е растечен и кашлаат. Дома треба да ги чувам?

8. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    106
    Ima 20 zenata i ima 20 mazot sto se 40 dena odmor pa ne mora vo isto vreme da go zemat.Za skolo ne komentiram uste sega mada ja 1vo odd 10 dena idev 20 ne .
    Vo gradinka imaat najmalku imunitet i mozat da najdat resenie ama taka im e najlesno zasto sakaat i da setaat i da spojat so nerabotni denovi i sl imam i jas nekoj neodgovorni koleski sto vikaat mi e gajle ako zarazi i ona se zarazila tamu

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.258
    Допаѓања:
    205.626
    И ти или сопругот можете да го заразите детето, не дека само од градинка фаќа, може и од роднини, братучеди, игротеки да фати нешто.
    Иначе и 40 дена не се ништо, со оглед на тоа дека детето цела година оди во градинка, како што одат родителите на работа. Јас лично боледување за дете сум зела само еднаш, пред 7 месеци, секогаш користев денови од одмор.
    Не ми се сили мене, и не суди ги другите, чувај го ти дома, не пуштај го воопшто во градинка и нема да се разболува.

Сите сме свесни дека тоа е период што мора да се помине, некој полесно, некој потешко, а реално подобро е кога се помали да го поминат, тогаш најчесто и се гради основата на имунитетот. Затоа и вакцините се примаат на толку мала возраст.

На Ena05, Cloverrrr, DaftyCrafty и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    8.894
    Истото мислење го имав додека одеше во јасли и беше 3 недели дома, антибиотик и да оздрави, па по една недела во градинка пак со растечен нос, кашлање и пак дома.
    Помина поголем период, пробував и витамини и имуностимулатори и се со ред.
    Како што врви време веќе и од нога поминува само со растечен нос, за тоа си оди во градинка. Верувам дека и тие што прв пат тргнале сега се на исто место и во слична состојба како ќерка ми што беше.
    Нервозно е и сето тоа ама мора време да помине.

За одмор од работа и боледување, не секој може да земи. Еве во градов има фирми кај што имаш фиксен одмор и настрана денови од тоа се неплатени. Еве да сум таму, може месец плус сум слободна во лето, ама ако треба овој месец да сум дома, нема денар да земам.

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    5.105
    Ништо не се 40 дена, 2 месеци, другите 10 што правиме? Прв дел од одмор се зема 10 дена, не да си го цепкаш како сакаш, може да ти одобрат може да не ти одобрат. Вие со растечен нос кога сте од дома не излегувате? Се знае дете кога не треба да оди во градинка. Ти ја разбирам фрустрацијата, има родители што пуштаат болни деца и замачкуваат очи со антипиретик, ама растечен нос не е болно дете.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.771
    Допаѓања:
    114.330
    Разведени родители не се самохрани родители, самохран родител е ако другиот родител е починат. Самохраните родители имаат некои бенефиции мислам, иако жити бенефиции кога товарот сам си го носиш.
    Платите се поголеми, ама и цените на градинките се за машала. Во Англија братучетка ми плаќа 800 фунти, кај нас е 2000ден што е некој просек да речеме помалку од 10% од плата, во Англија плата сигурно не е 10 000 фунти за таа цена. Србија градинката кај што оди внукот на сватовите е 100е, полуприватна е, платите таму не се сигурно 1200е на обични работници какви што се родителите на детево. А мора да иде таму зошто во местото нема капацитет во државната и ни врски ни ништо не му помагаат.

Условите не се може којзнае што, ама не знам зошто живеете во илузија дека во светот се нешто подобро, тие се стандардите за градинки. И не, не се распаѓа ништо по градинките. Сосема солидни градби се, да не речам одлични. Нели ипак имам кредибилитет да зборувам на таа тема. Новата градинка кај што паднал кровот не би знаела зошто е тоа, но може да се случил пропуст, што значи еве ново е а не чини, не значи дека ако е ново ќе биде врв. Во Волково новата градинка е свемир, предобра е, поубава градинка може само во Норвешка да видиш, светла, пространа, убава, споена со природата...

И за крај, и овие 2000 се малку за градинка, иако знам, се ми е јасно, знам колку се двои за дете месечно од општини и од МТСП. И не, парите не одат за општините, овие пари се партиципација за градинките, одат директно во градинките. Општините ги плаќаат платите на вработените, МТСП партиципира во режиски трошоци и храна. За споредба, децата имаат млечни оброци, литро млеко до пред некоја година беше 50ден, сега е 70, кило сирење до пред некоја година беше 250, сега е 450, кило брашно до пред некоја година беше 25ден, сега е 40, зејтинот беше 60, сега е 100, јајцата беа 60, сега се 120. Овие се плус минус цени. Не знам како мислите дека децата ќе се прехранат ако им давате секој ден по 20ден за јадење а одамна ни ѓеврек нема за 20ден.

На BellaBibi, JoyJoy, Madi и 5 други им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.202
    Допаѓања:
    38.203
    А, колку земаат детски додаток во Англија? Плаќаат ли дополнително секој месец за хигиенски средства и материјали за работа?
    Да не се залажуваме дека сме на врвот, кога не сме. Особено не од социјален аспект.

На Panda00 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    42.038
    Во која градинка даваат јајца за доручек баш ме занима? Кај нас даваат маргарин,мармалад,павлака на леб, крем, зденки за доручек. За ручек леќа, пире и риба, компир манџа, зелка манџа што децата не ја јадат и уште едно јадење и ова се дава секоја недела во ист ден исто. И немојте да кажувате колку пари се намирниците во продавница пошто градинките не ги плаќаат истите цени како ние во маркетите

15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.240
    Допаѓања:
    14.326
    Градинките користат сирење? Јајца па ич, барем во мојата општина.

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    8.894
    Кај нас даваат, бар ќерка кажува де дека јаделе јајце и сиренце.

И зелка манџа јадат :D

Менито не е јавно објавено ама имаат: грав/леќа, ориз со пилешко, макарони со мелено мевце, манџа зелка, супа нели обавезно.
    Друго не знам.
    За појадок ми има споменато, лепче и мармалад со чај, леб и еурокрем, овесни снегулки имаат еднаш неделно обавезно.

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.639
    Допаѓања:
    19.572
    Карпош. Не сум прашала а баш и мени одамна не сум загледала, ама варени јајца објаснува како им кршела учителката за доручек :D

Инаку одамна ни немаат дадено овошје тоа што беше од влада акцијата... даваат некаде се уште? Или заврши тоа

18. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    3.800
    Znam Angel, vo tie sum... No nema benefit za zal, ne sleduvalo nisto, prasuvav...

19. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    1.850
    https://www.gradinkakocoracin.mk/ishrana_1/
    Ова е актуелното мени од Кочо Рацин -Центар. Сосема е ОК според мене, баш и сум ја прашувала ќерка ми да ми каже што јаделе и во најголем случај се поклопува, обично ако има неработен ден во текот на неделата се изместува менито. И зошто зелка не би јаделе децата? Маргарин и крем не им даваат , за крем сигурна сум пошто 100 пати сум ја молела мојава (5 години) да проба со палачинки на пример нејќе да слушне и вели такви работи не им давале во градинка. Секои 2 недели менуваат мени.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.771
    Допаѓања:
    114.330
    Ни од блиску не сме на врвот, ама далеку од тоа дека сме на дното. Еве имаме странци тука, нека кажат тој детски додаток дали стига за градинка. Братучетка ми зима детски додаток, ама ни пола градинка не покрива.
    Во нашата, Ѓорче, има, намази им прават од урда и семки, туна со зеленчук и варени јајца, јајца со урда, јајца со крем сир и чај... Ако си учествувала бар на еден тендер ќе знаеш како се цените, да добавувач им носи храна, не во маркет, ама не е дека цените се на пола од тоа што го плаќаме ние, ни од далеку. И тие цени за разлика од лани се покачени.
    Да, урда или кравјо сирење.
    Нема, заврши тоа, се заврши кога заврши и овошјето вратено од царина.
    Пензија од родителот не користи детето? Извини, мислев дека имаат некакви додатоци.

Далеку од тоа дека е идеално, ама далеку и од тоа дека е лошо. Ние немаме секој месец хигиенски ч
    Пакети, два пати но се паѓа во полугодие да го наречам, од септември до декември 2 пати и од јануари до јуни 2 пати. Според мене градинката не е скапа и сега и цената е сосема ок. Бар кај нас јадењето е убаво, само онаа Цевитана ми смета, децата јадат и се среќни.

На JoyJoy и MilaSs12 им се допаѓа ова.