Кога ќе почне мојата ќе го сликам менито за да видете што јадат децата. Крем и леб даваат и маргарин исто, во тоа сум 100% сигурна. И малата си кажува. Инаку секој месец носеме брисач,2 тоалета, влажни, а течен сапун два пати годишно
Тотално не си разбрала на што се однесува муабетот. Кога кажав дека не може некој друг да е одговорен за вашите деца, мислев на финансискиот аспект. Репликата беше на тоа дека ако некој има 2 деца и многу е покачување од 1500 на 2000, треба да размисли што ке прави. За брзо тие деца ке тргнат во школо и ке требаат многу повеќе пари.
Здраво мајки, гледам оваа тема е доста активна па да пробам и тука. Бебето ќе нема кој да го чува по истекот на породилното, па сум во дилема дали градинка од неполни 9 месеци или да барам некоја жена за чување. Дали имате искуство со приватни градинки со толку мали бебиња, дали пристапот им е инвидуален според возраста на детето (дремки, исхрана) или го тераат редот според мнозинството, пример 12-13 месечни бебиња? Конкретно пример за дремките, знам дека во државните градинки тераат една дремка и за помали бебиња (евентуално со power nap од 15-20минути) што е сулудо бидејќи многу бебиња не се спремни до 1+ година. За исхраната знаеме веќе каква е… па ме интересира како функционира ова во приватните градинки?
Приватните градинки може да ти кажат се' што сакаш да чуеш, а врска да нема со тоа внатре што се дешава. Жена, ако ти се погоди некоја да не виси цел ден на турски серии на колешка детево имаше речник од типот "Проклета да бидеш". И моево одеше во приватна и збореа демек ги заспиваат сите кога сакаат децата испадна врска нема, па божем цедеа сокови врска нема, коа ќе ми кажеа изеде се' и тоа врска немаше едино би ми вредело да плаќам приватна ради бројот на деца само и на тоа внимавај ако често прават спојки ондак и тоа ќе ти се џабе парите..
Ќерка ми е во државна од 8 месеци па имаше 2 дремки, ама неа и беше доволно во креветче да ја стават и да заспие и ништо не и сметаше за спиење. Првата и беше после доручек од 9 некаде до 10, втората стандард од 12:30 до кај 14:00 , после кога ја земав во 16:00 пак спиеше до кај 17:00. Така тераше цела прва јасли со 2 дремки во градинка.
Искрено повеќе сум за жена до кај година ипол максимум две, барам но некако не ми оди. Не знам како се наоѓа жена, не жалам пари ама некако сите се веќе зафатени Во која приватна градинка одеше твоето? Мене ми одговара нешто реон Карпош - Тафталиџе. Тоа е одлично, браво за градинката. За овие што се во Ѓорче/Хром/Влае слушам доста лоши зборови. А и тешко се доаѓа до место, врски немам.
Какви лоши зборови? Еве ние сме во Влае јас сум презадоволна. Ќерка ми се адаптираше за 8 дена, и тоа 4 дека одеше, па пауза 10 дена, па пак 4 дена и веќе си седи до 3ипол. И кај нас помаливе ги легнуваат за да си имаат две дремки
Ако си во тафталиџе мајски цвет државната супер се, сега па и ја реновираат новата одлична ќе биде. А приватни имаш на секој чекор Веселата дружина кај коменски, колорес ти е супер исто.. А во однос на жена не знам искрено
Eve nie konkretno vo Ohrid za decata sami si kupivme duseci za spienje zasto starite ne bile smeneti od 90ta nie koga sme odele vo gradinka...sami kupivme stolcinja i masicki bidejki starite bea ispokrseni i nemase dovolno stolcinja za site deca...sami kupivme postelnini, sami kupuvame materijali za rabota i ucenje. Posvetenosta i grizata na vispitackite e odlicna no uslovite katastrofa, sve sami kupuvame...
Колку дечиња се во јасли 1? Ние сме со адреса во Ѓорче, иако локациски повеќе ни одговара Влае но мислам дека одат според општина - Хром или Ѓорче. Немам искуство од блиски за градинката во Влае, повеќе се муабети, но конкретно за градинката кај Мирче Ацев моја другарка ја носеше малата, едвај ја примија со врски, многу деца се во група и никако не се адаптираше. Секој ден и се јавуваа да ја земе дека многу плачела, а тоа ја оставале предолго во креветче а детето сакало внимание и да си лази. На крај си најде жена и ја отпиша. Сигурно е и ова до некаде индивидуално, но ете не ми се ризикува кога веќе сум спремна да платам. Во секој случај фала ти за споделеното искуство. Не сум, во Ѓорче сме, тука нема приватни градинки, но Карпош/Тафталиџе ни одговара со работата. Имам другарки презадоволни од Little me во Кисела Вода и Аеродром, но тоа ми е многу далеку. За Карпош реон немам искуство од блиски.
Ѓорче во секоја градинка е со врски. Едвај ја примија мојата. И кај Мирче е подобра опција, од причина што се 3 групи јасли и се поделени според месеци. А во Хром од 9м до 2 години се сите заедно. Во Хром исто ќе ја ставаат во креветче, зошто ги менуваат, поголемите се играат, па после ги ставаат во креветче, малите ги вадат, со цел да не се повредат.
Валда се промениле Литл ми, затоа што јас од нив не бев задоволна истото го добив и во државнава ништо поразлично .. Карпош колорес имаш во тафталиџе штом ти е блиску не се мисли. Таму во јасли беа 3-5 деца. Мои блиски го носат таму задоволни се.
I nie imame mn loso iskustvo so privatni dve smenivme. Ona sto vi go kazuvaat i go gledate na alike I toa sto se pravi navistina Vrska nema. Maloto mi bese vo grupa od 8 decinja so dve vospituvacki pa mi go vrakjaa i gladno i nespieno i mrsulavo. Aktivnostite Samo za slika,
Пред месеци сум ве прашувала за искуства, ама еве сега пак, загрижена сум. Какви методи за воспитување и дисциплина применуваат по градинките на вашите деца? Ќере кажува минатата недела и сега некои загрижувачки работи. Пример Марко фрли играчка, тете тепа рачето. Лиа тепа Марко, тете тепа Лиа. Или дека седело дете во ќош и плачело само под казна. Знае и да измислува работи, ама не можам се ова да игнорирам. Што би направиле вие? Вака сака да оди, не ми изгледа нешто истрауматизирана, си ги сака тетките.
Мене ми има кажувано дека седат под казна (мене нормално ми е ако некое дете гриза, тепа да го стават под казна, не гледам проблем). И дека разговарале со учителката.
Искрено не знам колку се запишани ама редовно не одат повеќе од 13, 14 дечиња баш прашав.. за кај Мирче градинката и јас немам слушнато добри муабети искрено, една пријателка гп носи 4 месеци малиот и уште и викаат да го земе пред спиење, не сакал да спие. Плус адаптација им траеше месец ипол, по 10 минути, па 15, па 20, па 3 дена по пола саат. Кај нас во Влае беше прв ден пола саат, па саат, па наредни 3 дена по 3 саати. Веќе од втора недела пробавме со спиење и за 8 дена остана до 3 да седи. И до детето е верувам ама и жениве се ангажирани многу
Кај нас знам дека караат и нека. Кажува сам дека гурнал баткото, (сакал да му ја земем играчката), после вели "тета *** калаше мене" и кажува дека после заедно играле со играчката. И казна им е да седат на кревет ако се тепаат и касаат. Имаше едно дете касаше кај син ми на другото образот му беше модар може 3 недели. После тоа детево што беше каснато ги тепаше сите не можеше да му се доближат, тоа ваљда од страв ама се среди сеа брзо немало некој инцидент