Форумџика на годината

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.754
    Допаѓања:
    26.611
    Мојата е кај Мирче градинката. Прв ден 15 мин, втор 30 мин. Вчера 1 саат. Денес саат ипол. Од понеделник ни кажаа до ручек ќе седи.
    Внук ми во Хром, 5 месеци го адаптираа. На секое прдење и кивање, се јавуваа да го земат.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    1.071
    Фала мајки, нормално очекувам дека ќе ги караат ако има несоодветно однесување, се секирав за моментот дали казната им е да ги удрат. Па и да ги стават на столче, кревет, хранилка, одделени од другите да плачат и да се регулираат сами на 2 години, не сметам дека е соодветно, ама кога веќе во предвид е и удирање како воспитна мерка, ова е друга категорија..

3. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    63
    здраво мајки, имам дете кое оди во градинка ама е доста мирен и повлечен, кога ќе го удри некој не враќа, ќе му земат играчка од раце не се буни…очигледно јас лошо го воспитувам дека треба да биде умен и културен…
    е сега има едно дете што постојано го малтретира, знае да каже ме удри по глава по лице по рака по нога и тоа често веќе се случува, им кажав на учителките ми викаат лелее сите се жалат од него, им кажав на неговите родители џабе ефект нема па ме интересира која е следна постапка кај да пријавам за некој да фати да реагира околу ова дете
    се жалат и други родители од него ама никој не реагира ни учителки ни родителот а искрено не сакам на толку мала возраст детето да се соочува со вакви работи насилни од удирање мавање и тоа само од едно исто дете
    ве молам за совет доколку некој бил во ваква ситуација како постапил.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.266
    Допаѓања:
    15.433
    Ќе почнеш да го учиш да се брани. Клучно е да се брани, не да тепа.
    И ќерка ми беше мирна, ако некој и земе нешто од раце само ќе стои и ќе гледа. Во градинка имаа дете што ги маваше со клоци под маса ако нешто не му е по кејф. И јас ја учев дека што ти прават на тебе да враќаш со иста мера. Кој е добар со тебе, мораш да бидеш и ти, кој те мава/клоца/тегне имаш право да се браниш со иста мерка. И престана тоа дете да ја закача неа.

На H.VAGA, Трагедијаупмм, Cherry79 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.854
    Ќе го учите да се брани. Исто беше и со ќерка ми и со едно дете. Па ја учевме на нас да не удри, еднаш и силно. И тоа ја научивме едвај со плачки да не удри, ама само кога ќе треба да се брани, ако ја удри, не прва. На крај научи, па му врати еден ден, па не ја чепна после тоа.

6. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    63
    и јас го учам тоа ако некој го закача да врати и да каже на учителката, ама ниту враќа ниту на учителките им кажува
    ми е страв да не се повлече уште толку и да не сака да оди во градинка
    а вака со мајки што имам зборено доста се жалат од истото дете дека ги закача и нивните деца тој е еден што прави проблеми само

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.754
    Допаѓања:
    26.611
    Сите мајки, чии деца ги малтретира, да му вратат сите како оно што прави, нема да му текне да удира пак.
    Кога неможе учителката да се справи со тоа дете, справете се вие.
    Не сум за тепање и слично, ама ќе ја учам ако ја удираат да врати.

На Трагедијаупмм и I.Ta им се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.264
    Допаѓања:
    40.091
    Истото беше и кај нас. И ја научив ќерка ми да враќа, и да вреска и така вчера ми кажа Ние пак сме другари со Х, веќе не ме тепа :)

На I.Ta, le.soleil и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  9. Maja@

Maja@ Нов член

Се зачлени на:
    20 јануари 2026
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,dali imate informacija kolku deca se vo jasli vo gradinkata vo karpos 4 Orce Nikolov?
    Fala vi

10. HoneyMe

HoneyMe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите мајки, заедно сме во ова. Првпат барам јавно помош, дете треба да тргне во градинка, не можам да најдам на нет како се поделени јаслите по возраст во општина Аеродром, под Срничка?
    И дали имате искуство, дете да тргне во градинка па да прими мрп? Како е вашиот став, ве молам? Загрижена мајка која треба да помине и адаптација и вакцина во ист период.
    Молам совет

11. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    182
    9-24м јасли со тоа што секој први септември се делат групите односно ако е твоето дете родено после декември од истата година останува во јасли, инаку оди во следна.
    2-3, 3-4 и 4-5 се колку што знам.

мрп мораше до 1,5г да се прими или да имаш легитимна потврда од диспанзер зошто не може

На HoneyMe му/ѝ се допаѓа ова.
  12. HoneyMe

HoneyMe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Фала на искрен одговор.
    Има потврда зошто не можеше да прими, сега сме со нов термин за вакцината во средина на февруари.
    Уште е болна и со ниско железо.

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    40.582
    Со оправдана причина имаат разбирање. Мојето тргна на 13 месеци без примена. Во меѓувреме беше паниката со црната кашлица и мораше да ја прими поливалентната. После почнаа разболувањата, 3 пати пневмонија и многу боледувања. Дури откако се стабилизираше и го најдовме чарето за честите опструкции на 2,5 години ја прими.

На HoneyMe му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.102
    Мајки искуство за некоја државна градинка што била нова или ептен реновирана околу сити мол? Маж ми има некоја врска ама не го знаеме името на градинката, му ја пофалиле ептен инаку размислувавме за приватна ама не предомислуваат зошто блиска ни искочи врскава, за од септември :makeup: 15 месеци би била вероватно како јасли група

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    2.756

Majski cvet

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.102
    Имате искуство со негувателки/хигиена/активности/храна? Чисто сакам да чујам мислења од мајки на дечиња што одат баш во таа градинка

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    11.001
    Орце Николов во Карпош 3, има нов доизграден дел, го отворија пред 2 години. Ќерка ми е таму, предобра е, само што јасли не е во тој дел. Моментално се четири групи, една средна и три претшколска.

На Simon4e0507 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.102
    Имаш инфо како е јаслито? Уствари јасли делот не е реновиран?

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    11.001
    Имам инфо, син ми е таму :D.
    Јаслито е во стариот дел од градинката. Оваа градинка е целосно реновирана. Значи неспоредлива е со тие во Карпош 4 и Карпош 2, иако и тие се Орце Николов. Секое лето нешто плус се реновира. Во јасли конкрето се реновирани прозори, под, кровот летово го менуваа. Знам пред 2 години и нови душеци носеа. Во однос на просторија и инвентар ок е.
    Е ако очекуваш персонал како во приватна нема. Две негователки се на 15 бебиња. Они се супер ама колку што можат да постигнат. Деца се најадени, пресоблечени, изнаиграни.
    Сепак, ако правам компарација со новиот дел каде што е ќерката нема споредба :). Кај нејзе е се ново, дрвено, "монтесори".

20. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.203
    Допаѓања:
    6.102
    Една група е јасли? Од 8 до 24месеци? Или поделени се?