Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    11.001
    Две. Едната е мала јасли од 8 до 18 мес, другата голема од 18 до 24. Синко на 15 мес го префрлија во голема јасли, беше прооден од 11 мес и се закачкаше малку повеќе со бебињата :?:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    6.153
    Хахаха дечкооо напреден, фала ептен за инфо

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eger

Eger Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, мене ми треба предлог за едукативен центар со локација Општина Центар за неколку пати неделно по неколку часа 4год сме големи. Фала.

4. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    374
    Ве молам мајки на поголеми дечиња, дајте ми утеха. 2.5 години е, 1.5 година активно оди во градинка, болест за болест, немавме раат ни лето ни пролет, а откако почна есенва више немам сила, нема сврзано поише од недела дена. Ве молам за искуство, ќе помине ли некогаш ова лудило?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    9.019
    Поминува, не дека не, мачно е до бескрај. Башка јас се скапав давање имуностимулатори, витамини и се по список.

Матичната вика после втората година во градинка веќе се средува. Кај нас така отприлика испадна.

На HoneyMe му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.708
    Даваш нешто за имунитет?
    Мојата е помала, ама месец два пред да почне, почнав со Киндер имуно прашакот. Носе растечено , не е страшно.

7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    1.735
    само бронхо ваксом од бугарија, прашок е што содржи од сите бактерии што ги фаќаат во градинка како мораксела, стрептокока,инфлуенза и др и мн лесно ќе ги поминува сите настинки, еден ден може да траат само да крене до кај 37.7 температура и толку, покрај тоа можеш кој било сируп за имунитет како дефендил, бекутан мулти витамини со омега, молерс

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    374
    Давам Молерс, вит Д, вит Ц редовно, до сега не ми спомнале за дополнителни инуностимулатори на доктор, ама ќе земам на своја рака чим помагаат. Се надевав дека е ајде прва година градинка, ама ова кај нас трае.

9. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    2.095
    Веќе не е услов за прием во градинка ммр вакцината. Моето е 3 год ја нема примено а си оди во градинка.

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.708
    Ќе пробаш различни ако нема ефект од некое. Пример кај другарка за малата, одлично има ефект Дефендил.
    Јас од киндер имуно, до сега сум задоволна. Особено сега кога оди во градинка.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.374
    Допаѓања:
    33.757
    каде ова? во државна градинка?

Во градинката каде што ги носиме ние ги отепаа од инспекции и чешлање за вакцините, нон стоп бараат потврди за вакцинирани (дури и во поголемите групи каде што сите се вакцинирани), копии од вакцинални картони, потврди од матичен педијатар за примени вакцини. Секој документ со архивско бројче за да не можат да се прават фалсификати.

На HoneyMe и Cherry79 им се допаѓа ова.
  12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.708
    И мојата е во државна без ммр. Ај мојава е година ипол. Ама имам и комшиски поголеми од неа, исто без ммр се.

13. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    429
    Јас кога ја запишав малата, прашав за ММР затоа што не и беше според календар примена, негователката ми рече, не бараме која вакцина е примена, туку само извештај за вакцините кои се примени до уписот на детето. Во случај на епидемија се бара поконкретно. Ова за државна градинка.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    9.019
    @IRBBB , и кај нас исто. За Мрп ми рекоа до 13 месеци да прими. Или извештај од доктор зошто не прима или да не посетува градинка.

Сега повторно бараат септември и јануари нови потврди.

На HoneyMe, Cherry79 и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.374
    Допаѓања:
    33.757
    во кој град е ова?
    @DaftyCrafty

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.708
    Скопје.

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.847
    Ми требаат искуства од мајки чии бебиња тргнале на годинка во градинка. Како им беше адаптацијата?

Освен стандарниот страв што го имам од тоа како ќе се адаптира, не знам и како ќе ја прифати промената во спиењето. На мисла сум дали треба порано да пробувам да ја навикнам од дома на распоредот на спиење во градинка (да премине од две на една дремки)? Од градинката ми викаат немало потреба дека таму ќе се навикнела ама сепак би сакала и искуство ако има некоја да сподели.

Исто ако имате некој совет за како би и ја олеснила адаптацијата добредојден е.

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.786
    Допаѓања:
    26.708
    Мојава тргна на година и нешто.
    Јас сум позитивно изненадена од детево мое. Полека се тера адаптација, ама она штом таму јаде , ми е добар знак. На оставање кенкала, внатре е супер. Си има омилена негователка и секој ден со 5 ки и срциња на рацете се враќа.
    И најбитно. Не е веќе дифтарка , со луѓе како што змаеше да биде.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    2.095
    Во државна градинка во Скопје. Да и тука чешлаа кога беше епидемија на Црна кашлица и кога мораше дтпр да е примена ама само за таа.
    Бараат и сега на почеток на година вакцинален картон ама не е задолжително да се примени сите вакцини

20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    3.048
    Мојата тргна на годинка и 10тина дена. Многу брзо се адаптираше. Пред да тргне во градинка беше со две дремки, кога тргна таму еднаш ја ставија да преспие со помалите, па јас ја земав накај 12 и дома спиеше од 1 докај 2 ипол 3, и после 8 саат ноќно ја успав, а веќе од утредента остана таму со спиење. Заспала без проблем, 2 саати спиела. После си ја земав во 2 ипол и дома си заспа 7 и 45 и еве од тогаш тераме со една дремка, многу лесно се навикна мојата. Заспива 8 најкасно дома, во 7 ја будиме за во градинка. Таму и да им се спие имаат повеќе занимација и можат да издржат. Инаку, мојата обожава да оди во градинка и адаптацијата беше прееелесна. Два три дена идеше по 2 3 саати, па ми се чини петиот ден остана со спиење па во 2 ипол ја земав, и веќе после тоа си тераше по цел ден. Буквално за 7, 8 дена веќе беше целодневна од 8 до 4. Е сега болести нормално, два пати беше болна до сега и моментално поткашлува ама тоа е..
    Ти ако мислиш дека потешко ќе премине на една дремка пробајте еднаш дома, види како ќе прифати. Иако да напоменам за викенди додека сеуште и беше ново ова со една дремка, дремката и беше кратка па јас ја презаспивав за да врзе 2 саати,а сега во градинка они ја будат дека се разаспива 8) Секогаш кога ја земам е превесела и се закача со воспитувачките а маж ми насабајле кога ја носи ја остава долу дека е проодена веќе, и сама оди си тропа на врата и со трчање кај воспитувачката, татко и го заборава :rofl: За јадење малце им се бунтова за доручек дека не јаде сиренце кисело млеко и слично а 3/5 дена имаат тоа ама ќе пројаде, а за ручек си добива и репете. Јас се преродив со градинкава.. :inlove:

На Трагедијаупмм, BellaBibi, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.