Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Две. Едната е мала јасли од 8 до 18 мес, другата голема од 18 до 24. Синко на 15 мес го префрлија во голема јасли, беше прооден од 11 мес и се закачкаше малку повеќе со бебињата :?:

Baby warrior likes this.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Хахаха дечкооо напреден, фала ептен за инфо

Tea SK likes this.
  3. Eger

Eger Активен член

Здраво, мене ми треба предлог за едукативен центар со локација Општина Центар за неколку пати неделно по неколку часа 4год сме големи. Фала.

4. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Ве молам мајки на поголеми дечиња, дајте ми утеха. 2.5 години е, 1.5 година активно оди во градинка, болест за болест, немавме раат ни лето ни пролет, а откако почна есенва више немам сила, нема сврзано поише од недела дена. Ве молам за искуство, ќе помине ли некогаш ова лудило?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Поминува, не дека не, мачно е до бескрај. Башка јас се скапав давање имуностимулатори, витамини и се по список.

Матичната вика после втората година во градинка веќе се средува. Кај нас така отприлика испадна.

HoneyMe likes this.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Даваш нешто за имунитет?
    Мојата е помала, ама месец два пред да почне, почнав со Киндер имуно прашакот. Носе растечено , не е страшно.

7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

само бронхо ваксом од бугарија, прашок е што содржи од сите бактерии што ги фаќаат во градинка како мораксела, стрептокока,инфлуенза и др и мн лесно ќе ги поминува сите настинки, еден ден може да траат само да крене до кај 37.7 температура и толку, покрај тоа можеш кој било сируп за имунитет како дефендил, бекутан мулти витамини со омега, молерс

doubleinfinity likes this.
  8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Давам Молерс, вит Д, вит Ц редовно, до сега не ми спомнале за дополнителни инуностимулатори на доктор, ама ќе земам на своја рака чим помагаат. Се надевав дека е ајде прва година градинка, ама ова кај нас трае.

9. kalinaka

kalinaka Популарен член

Веќе не е услов за прием во градинка ммр вакцината. Моето е 3 год ја нема примено а си оди во градинка.

HoneyMe likes this.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ќе пробаш различни ако нема ефект од некое. Пример кај другарка за малата, одлично има ефект Дефендил.
    Јас од киндер имуно, до сега сум задоволна. Особено сега кога оди во градинка.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

каде ова? во државна градинка?

Во градинката каде што ги носиме ние ги отепаа од инспекции и чешлање за вакцините, нон стоп бараат потврди за вакцинирани (дури и во поголемите групи каде што сите се вакцинирани), копии од вакцинални картони, потврди од матичен педијатар за примени вакцини. Секој документ со архивско бројче за да не можат да се прават фалсификати.

HoneyMe and Cherry79 like this.
  12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

И мојата е во државна без ммр. Ај мојава е година ипол. Ама имам и комшиски поголеми од неа, исто без ммр се.

13. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Јас кога ја запишав малата, прашав за ММР затоа што не и беше според календар примена, негователката ми рече, не бараме која вакцина е примена, туку само извештај за вакцините кои се примени до уписот на детето. Во случај на епидемија се бара поконкретно. Ова за државна градинка.

HoneyMe likes this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

@IRBBB , и кај нас исто. За Мрп ми рекоа до 13 месеци да прими. Или извештај од доктор зошто не прима или да не посетува градинка.

Сега повторно бараат септември и јануари нови потврди.

HoneyMe, Cherry79 and IRBBB like this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

во кој град е ова?
    @DaftyCrafty

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Скопје.

DaftyCrafty likes this.
  17. dummy

dummy Истакнат член

Ми требаат искуства од мајки чии бебиња тргнале на годинка во градинка. Како им беше адаптацијата?

Освен стандарниот страв што го имам од тоа како ќе се адаптира, не знам и како ќе ја прифати промената во спиењето. На мисла сум дали треба порано да пробувам да ја навикнам од дома на распоредот на спиење во градинка (да премине од две на една дремки)? Од градинката ми викаат немало потреба дека таму ќе се навикнела ама сепак би сакала и искуство ако има некоја да сподели.

Исто ако имате некој совет за како би и ја олеснила адаптацијата добредојден е.

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Мојава тргна на година и нешто.
    Јас сум позитивно изненадена од детево мое. Полека се тера адаптација, ама она штом таму јаде , ми е добар знак. На оставање кенкала, внатре е супер. Си има омилена негователка и секој ден со 5 ки и срциња на рацете се враќа.
    И најбитно. Не е веќе дифтарка , со луѓе како што змаеше да биде.

dummy likes this.
  19. kalinaka

kalinaka Популарен член

Во државна градинка во Скопје. Да и тука чешлаа кога беше епидемија на Црна кашлица и кога мораше дтпр да е примена ама само за таа.
    Бараат и сега на почеток на година вакцинален картон ама не е задолжително да се примени сите вакцини

20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Мојата тргна на годинка и 10тина дена. Многу брзо се адаптираше. Пред да тргне во градинка беше со две дремки, кога тргна таму еднаш ја ставија да преспие со помалите, па јас ја земав накај 12 и дома спиеше од 1 докај 2 ипол 3, и после 8 саат ноќно ја успав, а веќе од утредента остана таму со спиење. Заспала без проблем, 2 саати спиела. После си ја земав во 2 ипол и дома си заспа 7 и 45 и еве од тогаш тераме со една дремка, многу лесно се навикна мојата. Заспива 8 најкасно дома, во 7 ја будиме за во градинка. Таму и да им се спие имаат повеќе занимација и можат да издржат. Инаку, мојата обожава да оди во градинка и адаптацијата беше прееелесна. Два три дена идеше по 2 3 саати, па ми се чини петиот ден остана со спиење па во 2 ипол ја земав, и веќе после тоа си тераше по цел ден. Буквално за 7, 8 дена веќе беше целодневна од 8 до 4. Е сега болести нормално, два пати беше болна до сега и моментално поткашлува ама тоа е..
    Ти ако мислиш дека потешко ќе премине на една дремка пробајте еднаш дома, види како ќе прифати. Иако да напоменам за викенди додека сеуште и беше ново ова со една дремка, дремката и беше кратка па јас ја презаспивав за да врзе 2 саати,а сега во градинка они ја будат дека се разаспива 8) Секогаш кога ја земам е превесела и се закача со воспитувачките а маж ми насабајле кога ја носи ја остава долу дека е проодена веќе, и сама оди си тропа на врата и со трчање кај воспитувачката, татко и го заборава :rofl: За јадење малце им се бунтова за доручек дека не јаде сиренце кисело млеко и слично а 3/5 дена имаат тоа ама ќе пројаде, а за ручек си добива и репете. Јас се преродив со градинкава.. :inlove: