Две. Едната е мала јасли од 8 до 18 мес, другата голема од 18 до 24. Синко на 15 мес го префрлија во голема јасли, беше прооден од 11 мес и се закачкаше малку повеќе со бебињата
Здраво, мене ми треба предлог за едукативен центар со локација Општина Центар за неколку пати неделно по неколку часа 4год сме големи. Фала.
Ве молам мајки на поголеми дечиња, дајте ми утеха. 2.5 години е, 1.5 година активно оди во градинка, болест за болест, немавме раат ни лето ни пролет, а откако почна есенва више немам сила, нема сврзано поише од недела дена. Ве молам за искуство, ќе помине ли некогаш ова лудило?
Поминува, не дека не, мачно е до бескрај. Башка јас се скапав давање имуностимулатори, витамини и се по список. Матичната вика после втората година во градинка веќе се средува. Кај нас така отприлика испадна.
Даваш нешто за имунитет? Мојата е помала, ама месец два пред да почне, почнав со Киндер имуно прашакот. Носе растечено , не е страшно.
само бронхо ваксом од бугарија, прашок е што содржи од сите бактерии што ги фаќаат во градинка како мораксела, стрептокока,инфлуенза и др и мн лесно ќе ги поминува сите настинки, еден ден може да траат само да крене до кај 37.7 температура и толку, покрај тоа можеш кој било сируп за имунитет како дефендил, бекутан мулти витамини со омега, молерс
Давам Молерс, вит Д, вит Ц редовно, до сега не ми спомнале за дополнителни инуностимулатори на доктор, ама ќе земам на своја рака чим помагаат. Се надевав дека е ајде прва година градинка, ама ова кај нас трае.
Веќе не е услов за прием во градинка ммр вакцината. Моето е 3 год ја нема примено а си оди во градинка.
Ќе пробаш различни ако нема ефект од некое. Пример кај другарка за малата, одлично има ефект Дефендил. Јас од киндер имуно, до сега сум задоволна. Особено сега кога оди во градинка.
каде ова? во државна градинка? Во градинката каде што ги носиме ние ги отепаа од инспекции и чешлање за вакцините, нон стоп бараат потврди за вакцинирани (дури и во поголемите групи каде што сите се вакцинирани), копии од вакцинални картони, потврди од матичен педијатар за примени вакцини. Секој документ со архивско бројче за да не можат да се прават фалсификати.
И мојата е во државна без ммр. Ај мојава е година ипол. Ама имам и комшиски поголеми од неа, исто без ммр се.
Јас кога ја запишав малата, прашав за ММР затоа што не и беше според календар примена, негователката ми рече, не бараме која вакцина е примена, туку само извештај за вакцините кои се примени до уписот на детето. Во случај на епидемија се бара поконкретно. Ова за државна градинка.
@IRBBB , и кај нас исто. За Мрп ми рекоа до 13 месеци да прими. Или извештај од доктор зошто не прима или да не посетува градинка. Сега повторно бараат септември и јануари нови потврди.
Ми требаат искуства од мајки чии бебиња тргнале на годинка во градинка. Како им беше адаптацијата? Освен стандарниот страв што го имам од тоа како ќе се адаптира, не знам и како ќе ја прифати промената во спиењето. На мисла сум дали треба порано да пробувам да ја навикнам од дома на распоредот на спиење во градинка (да премине од две на една дремки)? Од градинката ми викаат немало потреба дека таму ќе се навикнела ама сепак би сакала и искуство ако има некоја да сподели. Исто ако имате некој совет за како би и ја олеснила адаптацијата добредојден е.
Мојава тргна на година и нешто. Јас сум позитивно изненадена од детево мое. Полека се тера адаптација, ама она штом таму јаде , ми е добар знак. На оставање кенкала, внатре е супер. Си има омилена негователка и секој ден со 5 ки и срциња на рацете се враќа. И најбитно. Не е веќе дифтарка , со луѓе како што змаеше да биде.
Во државна градинка во Скопје. Да и тука чешлаа кога беше епидемија на Црна кашлица и кога мораше дтпр да е примена ама само за таа. Бараат и сега на почеток на година вакцинален картон ама не е задолжително да се примени сите вакцини
Мојата тргна на годинка и 10тина дена. Многу брзо се адаптираше. Пред да тргне во градинка беше со две дремки, кога тргна таму еднаш ја ставија да преспие со помалите, па јас ја земав накај 12 и дома спиеше од 1 докај 2 ипол 3, и после 8 саат ноќно ја успав, а веќе од утредента остана таму со спиење. Заспала без проблем, 2 саати спиела. После си ја земав во 2 ипол и дома си заспа 7 и 45 и еве од тогаш тераме со една дремка, многу лесно се навикна мојата. Заспива 8 најкасно дома, во 7 ја будиме за во градинка. Таму и да им се спие имаат повеќе занимација и можат да издржат. Инаку, мојата обожава да оди во градинка и адаптацијата беше прееелесна. Два три дена идеше по 2 3 саати, па ми се чини петиот ден остана со спиење па во 2 ипол ја земав, и веќе после тоа си тераше по цел ден. Буквално за 7, 8 дена веќе беше целодневна од 8 до 4. Е сега болести нормално, два пати беше болна до сега и моментално поткашлува ама тоа е.. Ти ако мислиш дека потешко ќе премине на една дремка пробајте еднаш дома, види како ќе прифати. Иако да напоменам за викенди додека сеуште и беше ново ова со една дремка, дремката и беше кратка па јас ја презаспивав за да врзе 2 саати,а сега во градинка они ја будат дека се разаспива Секогаш кога ја земам е превесела и се закача со воспитувачките а маж ми насабајле кога ја носи ја остава долу дека е проодена веќе, и сама оди си тропа на врата и со трчање кај воспитувачката, татко и го заборава За јадење малце им се бунтова за доручек дека не јаде сиренце кисело млеко и слично а 3/5 дена имаат тоа ама ќе пројаде, а за ручек си добива и репете. Јас се преродив со градинкава..