Ве молам тие што сте пуштиле бебе на 9 месеци во градинка да споделите како сте поминале и како се адаптирало бебето. Јас ќе морам да ја пуштам бебулка на 9 месеци сега е уште мала ама сум цела во страв и паника како ќе поминеме. Дали ќе се адаптира, дали ги гледаат или ги оставаат во креветче да плачат по цел ден, ги молат ли за јадење или ги оставаат така, дали редовно им менуваат пелени. За разболување исто како е? Знам дека некои работи зависат од детето ама чисто да имам слика од прилика што да очекувам. Гледав и за во приватна градинка ама тоа што прочитав во таа тема не ми се допадна има многу негативни искуства скоро како во државна градинка а плаќаш најмалку 300 евра. И за ммр вакцината дали мора да се прими. Не сакам да ја боцнам додека не прооди и прозбори.
Ммр на годинка се прима нема да ви ја бараат, во однос на адаптација секое бебе различно се адаптира. Првата и втората недела се потешки, разделување од мајката и одење во нова средина ама полека ќе станува полесно. Првата недела седат по 30,40мин, па втората наголемуваат до кај два саати ќе пробаат и доручек да и дадат. Третата недела ако се навикне на доручек може да пробаат ручек да и дадат и да пробаат да ја заспијат. Сите реакции се нормални, само храбро. Почни со мултивитамини некои за имунитет. Моето првите 8 месеци одеше по една недела максимум две и беше дома болна за жал, температурата поминуваше ама кашлање и затнато носе траеше подолго и затоа седеше дома. Не се секирај се поминува после ќе трча накај градинка и кога ќе ја земаш ќе трча разположена, само да се издржи почетокот. Во однос на пелени менување во мојата менуваат често, во рок од една година само еднаш беше малце вцрвенета, за јадење исто се трудат да ги нахранат ако нејќат од тоа што има ќе им дадат нешто друго ама се случуваше и да прескокнува оброк се бунтуваше малце