Сегде треба да е така ама нашата држава и се е можно. Колку би ми било полесно да работат до 18:00 и за работа и за се.
Кај нас по договор беше до 17:30 ама муабетот, после ручекот во 11:30 околу 14:30 имаат само мала ужинка и прегладнети седат после тоа. Ова во случај де ако седат после 16:00. Грото од децата веќе до 16:00 се земени. Тек тук 5-6 ако се останати за до 16:30 најдоцна.
Ако имаш потреба за згрижување до 18ч и од градинката ти викаат дека не може, да си пријавиш во општина. Законски работно време им е до 18ч, ако сите деца се земени нормално дека ќе си одат и вработените, ама секој ден мора да има дежурна до 18ч.
Епа кај нас дежурна има до 16:30 си пишува и на вратата работно време. Јас до 4 работам, го земам 4и5/10 кога како ама верувајте 3 деца се од 3 групи и од поголемите исто така си седат на столче и чекаат да ги земат. Кај синко до 4 остануваат он и уште едно детенце, другото кој е земен цо 12 кој во 2, до 3 најкасно се расчистуваат
Постои Закон за заштита на деца кај што пишува дека градинките треба да имаат целодневни програми од 11 часа. Ако отвара градинката во 7, тоа е до 18ч. Затоа ти викам, пријави во општина.
Ќерка ми си ја скрши раката пред една недела. Падна во градинка и ја скрши. Сега цела недела е дома и денес бевме на контрола. Добро заздравува и вадење на гипсот по две недели. Го прашав дали можи да оди во градинка и рече можи само без спортски активности. И кога кажав во градинката одма негователлаѕљ, па како така, ако ја турнат, ако ја повредат. Штетата веќе се напрај и решена сум да оди. Некој слично искуство со скршеници?
Јас да сум негователка не би ја прифатила. Тоа се деца, не разбираат. Вработените и онака се растргнати. Што ако навистина ја турне некој? И ако дојде до компликации. Еве да треба операција.
Не се тези, реалност е. Те прашувам ти како родител како ке реагираш ако навистина некој го турне детето. Како мислиш дека две негователки на 20-30 деца ке спречат спортски активности?
Здрава ја пуштив па еве со скршена рака е, така да никако не можи да се допазат, а со гипс природни и иди да се пази, а то дека се 20-30 деца јас не сум крива. Мене не ми даваат боледување за да чувам дома дете месец и пол. После вадење на гипсот е и поголемиот проблем и поголемото чување и тогаш планирав дома да седи. Ама ај шо знам јас. Инаку многу добро знам, со деца работам. Никој и никогаш не можи да ги допази.
Кога дававте пријава во градинка во дадоа архивско бројче или некаков доказ дека сте поднеле пријава? Денес бев ми ја земаа пријавата, ништо не ми дадоа, немало никој сите биле по објекти ќе ме контактирале телефонски
Не сме Скопје ама ко запишував дете пред 3 години, во градов со пушка да бараш, не можеше да се најде некој од службата да пријавам дете. Сакаш верувај, сакаш не, хигиеничарката ми донесе пријава, пополнив, рече ќе ја предаде. Ни број, ни ништо. После 100 врски фативме за дете да примат во градинка.
Легитимно е се што напиша. Ама ни негователката не е виновна што тебе не ти даваат боледување. А ако се деси уште поголема беља, прашав, како ке реагираш и кој ке е виновен?
Онлајн кај нас. Само примена е пријавата, ништо. Така им одговара за шуш буш да прават. Иначе и без пријава примаат со врски, јас поголемото дете го имав пријавено година ипол не ме рецнаа, не притискав јас затоа што не ми беше адресата таму и се понашаа како да не сум поднела пријава.
Како и за сега шо реагирав, никако, деца се и се можи сегде да се случи. Од таму кај што падна и кога била со мене се качува ама ете баш друг ден падна. Никој ниту обвинив нити ништо. А сега дури е со гипс инстинктивно и иди да се чува поќе. А таа нема право да го враќа оти и носам извештај од специјалист ми вели можи да оди освен спортски активности да не учествува.
Врски за жал ќе морам да фаќам ама можеа барем да поглумат да ми дадат бројче дека ете ја примиле пријавата толку.
Здраво, ве молам споделете искуства за градинката Мимоза во Кисела Вода. За групите над 2г доколку има некој дете таму. Благодарам