Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Срничка има 6 објекти, борбата е само за еден, тоа не го разбирам. А за бабите и дедовците сум слушала дека го прават тоа со адресите, а реално градинките работат до 18h, не знам, сами си ги правиме условите такви. Си ги гласаме, си ги трпиме и сега мора да се снаоѓаме.

На SuperGirl24 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    3.195
    Во која градинка во Карпош сте?

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    9.051
    За кој објект е борбата за Срничка? Ние ќе сме таму, секако според адреса кај што ни е најблиску, ама ме интересира кој е тој објект.

4. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Чекорче. Јас кога го запишував малиот ми рекоа било кој објект одма може да почне, за Чекорче барај врски. А не ми одговара децата во различни градинки да ги носам и го запишав во Чекорче колку да влезе, па од септември здравје кога ќе почнат во мала група се надевам ќе ги поделат во две групи. Вие кај сте?

5. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    49.681
    До 18 часот се ама во 15 веќе се празни. Коа ја запишувавме ние во образецот пишавме дека сме до 18 часот на работа во случај да нема кој порано да ја земе да седи таму иако сме до 4ипол на работа.
    Неколку пати немаше кој да ја земе порано (пред да завршиме ние со работа) и кога ќе отидовме да ја земеме ко гревче сама со учителката седеше во ходникот зошто сите си беа отидени.
    Од тогаш реков баби дедовци да се снаоѓаат да ја зимаат. Среќа па има кој да ја земе пошто и они се во близина.
    Сега кога ја запишувавме во прво педагогот само ни рече нас ни е битно на хартија да ви е адресата тука за да бидеме покриени, а вие кај сакате можете да живеете не навлагаме во тоа. Па затоа на малава генерацијата во прво оваа година ќе биде 2 класа со едвај 28 деца затоа што сите па се тепаат во Коменски да ги запишат првачиња иако на повеќето пред зграда им е Лазо.

На Tasha masha му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    9.051
    Изгледа Бамби ќе бидеме.

На Tasha masha му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    5.035
    Слична ситуација е и во Ново Лисиче. Доаѓаат од други населби или општини и запишуваат деца (како им успева, не знам), а потоа за децата кои живеат до градинката нема места.
    Тотален хаос, без никаков ред се градинките во Скопје.

8. KayaLena

KayaLena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    741
    Мајки какво ви е искуството со јасли во корчагин..во новиот клон пролет или во пинокио? По колку бебиња се во група?

9. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.779
    Jas od prv den otkako se otvori proelt ja nosam tamu na pocetok bea malce 11 pa 17 bebinja sega neznam kolku se ama ne odat site, tolku se na spisok. Na slikite gledav otprilika po 9-13 bebinja. Koga ke podnarasnat gi prefrlaat vo druga grupa i taka se menuva brojkata celo vreme. Super se negovatelkite posveteni i se grizat da gi naranat, presoblecat

На Simon4e0507 и KayaLena им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.844
    Допаѓања:
    19.988
    Успева затоа што се бара лична карта, јас живеев во една населба привремено 2 години а личната ми беше во друга. Комотно можев да го запишам во било која.
    Кисела вода пример не ми бараа ништо

11. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    5.035
    Не знаев за ова, најискрено. Од темава дознав многу работи. :)

Тоа значи никаква морална и општествена одговорност. Или најпросто кажано, секој си гледа само за себе, лични интереси, без емпатија за другите.

На Milkiway и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  12. LightInDarkness

LightInDarkness Нов член

Се зачлени на:
    30 мај 2026
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    @LiquidLuna Здраво, ме интересира дали во градинката Кочо Рацин ги носат децата надвор во дворче или горе на играчките да си играат? Доколку ги носат децата во дворче или на играчки би можело ќерка ми да ја запишам таму. Ти благодрам

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    41.271
    Ги изнесуваат кога им е во склоп на активностите. Бубачки со лупа да гледаат пример, некои такви ми ти работи.
    Ама не е секојдневно да речеш. Не знам колкаво ти е детето, бебињата не ги изнесуваат. Помалата група исто поретко, тек после 3тата година таму почесто ги изнесуваат.

14. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    784
    И ќерка ми е во Пролет во Јасли,задоволни сме засега немам замерки, учителките се одлични околу 20 деца се во група.

На KayaLena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Wild_Flower

Wild_Flower Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2024
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    64
    Некој искуство со Детелинка, н.Триангла? За јасли поконкретно ме интересира.

16. anchygirl

anchygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    3 ден во градинка и болни сме и таа и јас. Што им давате за имунитет на бебињата, 8 месеци е малата?

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    9.051
    Мене wellbaby ми дадоа за малото 7м кога беше, он од брат му со бактериите помал почна. Толку мали само витамини може.

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    2.177
    Д витамин, Омега(молерс), пробиотик цело време различен (пример диастоп па ќе испие едно шишенце па биогаја па ќе го испие па некој трет итн итн - така ме советуваше матичната) и спреј ацидосалус секое сабајле пред градинка во нос (ако има многу зелени мрсули плус и навечер)

Едит: што и да даваш неизбежно е да фати по некоја бактерија, вирус. Сите се така на почетокот и нема бегање од тоа. Едино што треба да се следи е комплицирање на некои симптоми, големо кашлање, воспаление на уше, спуштање на плуќа и слично. Колку може повеќе да се поминуваат сите состојби без антибиотик и тоа е тоа

19. Wild_Flower

Wild_Flower Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2024
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    64
    Нормална работа, така се стекнува имунитет. На толку мало бебе прскајте само Ацидосалус во грло и носе. Бета глуканите кои се имунобустери се даваат ако детето цело време се разболува, не по првото разболување. Се остава да се стекне имунитетот по природен пат, а патот е ист за сите. Со лесно и брзо да поминува!

На Spidy, Tasha masha и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.844
    Допаѓања:
    19.988
    Многу ли плаче на оставање? И моето ќе тргнува на 8-9мес некако се тешам дека помали полесно ќе е. Инаку имунобор со големиот многу помогна, не знам од колку месеци се пие, ама ако е од 6м ќе давам дефинитивно.