Bebevo moe veke 1.5 mesec odi vi gradinka, 4ta nedela si kasla suvo, na pocetok se izredivme virozi, temp, nastinki, pa samo nos voda tecese 2 nedeli a sega veke 4 nedeli kako samo kasla suvo duri se budi i vo spienje nokje . Nosena nekolku pati na maticen vika nema nisto ,ni na plukja ke i projde.. neznam dali postoi opcija da e nekoja bakterija samo so kaslanje ili ? ne sum zapoznaena so nisto prvo bebce mi e ama veke se sekiram ne i e lezet posebno spienjeto zal mi e mnogu
Zdravo majki,od septemvri sme vo plan malava gradinka da pocni,ke bidi togas 2godini i 8meseci,e sega kako odi prilagoduvajnevo prva nedela po dva sati,pa na 4h koga kako sto da mi pojasnite?
Нема фиксна шема, барем не кај нас. Зависи и од детето, а и самите воспитувачки. Има деца што веќе вториот, третиот ден останале комплетно. Има деца што и цел месец ги водат на привикнување.
Некоја мајка што прошла јасли од 9 месеци да ми каже за храната. Најдов некое мени пишува им даваат јогурт и млеко со бисквити. Какви се тие? Прашувам за да и дадам дома да проба да видам да не има реакција на нешто. Секаде прочитав дека кравјо млеко, шеќер и сол не треба да се даваат пред бебе да направи година, ама на менито што го најдов се обратно пишува па ме интересира што им даваат да јадат на бебиња 9 месеци за да знам што да правам.
Во градинка даваат, и баш заради тоа претходно се почнува со тие работи. Шеќер не знам да даваат, сол ваљда малку во манџите, зашто сепак се заедно со деца од над годинка. Обични бисквити, посни, такви даваат.
Кашите за појадок ги правеа со кравјо млеко. За пиење бар кај нас имаше опција кравјо или Ад, ако заспива со млеко тоа. Не сме во Ск ние. Кога носев документи за упис со раководителката ми рече битно е да има јајце пробано, бидејќи во супата има кај нас што се дава има јајце.
Офф алергени уште не сум и дала многу ми е страв ама тоа е морам до септември се. Фала многу на одговорот
Дај и сега, алергените според мн истражувања се подобро да се внесат пред годинка. Доколку има реакција се прави пауза па се пробува пак. Секако ива во домашни услови пред да почне градинка