Иста е и мојава Ена, и јас не би сакала да ја оставам ама што да правам. Прво 2 недели ќе се адаптира, јас веќе почнав нешто да и менувам. Пример: Ја ранам седната на столче само Тв со цртани пуштен, бидејќи предтоа јадеше седната кај мене во скут и на лаптоп да гледа нешто. Исто ја оставам сама да проба да заспие. А последните денови или откако ќе тргне ќе гледам да станува порано , а да заспива околу 12ч на пладне за да колку толку не и дојде ептен промена нагло. Првите 2-3 дена јас ќе бидам со нејзе, а потоа сама. Инаку кога отидов да видам дали ја примиле налетав баш на таа што работи со прва група - Јасли. И и велам па добро само 15 деца се , и она ми вика ах бе душо кога ќе почнат сега и тие што не ги примиле да фаќаат врски ќе бидат 25. Тоа е , се надевам само дека ќе се навикне и дека ќе и биде убаво бидејќи многу сака деца, да се игра итн..
Што ако детето се повреди посериозно во градинка( во овој случај детето заврши во градска болнца на шиење) дали осигурањето нешто исплаќа,бидејќи се работи за повреда и лузна која ке се познава цел шивот?
Грујо и грујовци, ај ве молам кажете во кој музеј да го запишам детето, оти во градинка не ми го примаат, немало место...
Проблемот се си мислам е тоа што ги запушуваат некои деца и ги носат една две недели и потоа не ги носат а не се ни испишани,значи го држат местото само и кога ќе им текне ги носат пак,имам едни комшии така прават значи септември две три недели и октомври ,потоа пауза до кај март,па од март до јуни па пак пауза до септември,тој период ја чува баба и ,и кога стварно на некој што му треба градинката и што нема бабаи дедовци да го чуват нема место,тоа е малце грешка можеби во договорот што го прават градинките ,треба некои работи сами да ги преуред ај заради болест да е дома да ама заради тоа на кој како и кога ќе му текне да го носи и не тоа е друго
Примена е она деновиве уште брис да однесам. Туку за другиве родители што мака мачат. Туку кажете ми како го поминавте првиот ден во градинка ? Колку време ви требаше да се адаптира детето итн...
Моето ептен брго се адаптираше,првиот ден го оставив само два саати,другиот ден веќе беше цел ден зошто кога отидов да го земам веќе беше заспан,инаку се бунтуваше скоро две недели ќе го најадат и одма после тоа им повраќаше,така наутро кога го носев и уште го носам сам си влегува и сака да оди,сега веке му е трет месец и немаме проблеми воопшто,сака да си игра со деца и ептен е радосен што го носам
E barem za spienje veke ne se plasam bidejki pocnuva malava na pladne da si zaspiva sama Denes ja ranev duri i bez muzika taka samo sednata... i ima napredok se trudam kolku tolku da i pomognam da ne i dojde se naednas kako grom od vedro nebo , pa ke vidime. Denovive ke odime i da se podnovime za vo gradinka pa zdravje se nadevam ke se adaptira ..
Zdravo, nova sum na forumov, imam detence od dve godini, seuste nosi peleni, a razmisluvame za gradinka! Dali pelenite znacat deka ke go stavat vo jasli? Razbrav deka vo jaslite samo gi ostavaat vo krevetcinja, moevo e mnogu aktivno, neveruvam da izdrzuva vo krevet da sedi. Ili sepak zavisi od gradinkata?!
Какви јасли, нема шанси. Во креветче се децата што незнаат да одат уште. Внук ми до 4 години пелени носеше и си го пресоблекуваа таму без проблем; Оди до градинката прашај како им се правилата ама дека носи пелени и во креветче да го остават е ноусенс.
Моево дете многу рано почна во градинка зашто и јас почнав да работам. Самохран родител сум и немав друго решение иако беше мала. Најпрво не скаше да оди ( како секое бебе ) што е одвоено од родителот но после тоа се навикна. Е сега летниов период имавме малку проблем останавме дома и после тоа враќањето ни беше многу тешко. Но сега повторно одиме и исполнети сме. Градинките многу ги сакам. Значи јас сум презадоволна. Зошто? Затоа што децата стекнуваат навика, се знае кога се станува за во градинка, што се јаде ( се јаде само здрава храна ), се знае кога е време за спиење и многу битно што секое дете се едуцира, социјализира. Сабота и недела моето дете останува со баба и дедо ( во мое присуство ) но се знае дека тука е моментот на разгалување, допуштање на неред, без веќе стекнатите навики. Затоа градинките се предусловот за добро воспитување на детето.
Моето не носи пелени ама во јасли е уште ,сега направи две години,не да е активно турбо е 24/7 ама кај нив седи во креветче и за спиење и за се,за разлика од дома каде спие со нас на спалната,абе таму ги учат на ред,ние малце повеќе им попуштаме дома и за тоа,не вели воспитувачката дека е мирен скроз и таму и таму си трча ама кога ќе му писнат седи мирен за разлика од дома кога не седнува две секунди на едно место
Јас кога прашав за креветче ми рекоа дека ги ставаат само за спиење инаку не. Заедно се играат, некои и се тепаат така ми рече жената. Ми вика ќе ја видиш првите денови изгребана ова она ама тоа ее....
Znaci sepak zavisi od gradinkata i nivnite naviki, pa i iskreno zal mi e da go ostavaat vo krevetce, a toa zelno za igranje i druzenje!!!
Се зависи од воспитувачката и негувателките,јас кога го ззапишав моето еден ден нема спиено во креветче ниту пак си има играно внатре да го ставам со играчки,таму едната негувателка зошто и беше полесно да ги стави внатре сите и да не се замара многу многу и повраќаше така еден месец додека не откри самата оти и права револт за тоа и почна да не ги става и другите,а ги ставасе само за спиење а другата негувателка им е како воспитувачка и приказни им кажува, им пее нон стоп и игра
Мамички ајде да ве прашам што носевте во ранец за децата во градинка освен пелени нели. Што треба да купам со време?
Ако многу мало детенцето ке ти треба и шише со водичка/сокче , топлинки , пижамчиња и резервна облека. Ние еднаш месечно носиме и мало пакување павловичева и влажни марамици .
Јас во ранчето имам влажни марамчиња.две до три долни мајци,гакички два до три пара,три блузички,два пара панталони,инаку кога му ставаа памперс 4 памперси,павловичева,топлинки сега летно време не,инаку и два пара чорапчиња,обавезно шишенце со него зошто што пие тоа му ставаат во шишето дали сокче или млекце
Не знам колкаво ти е детето и дали во сите градови и градинки е секаде исто??? Едно е за во јасли, друго е за во групичките од прва мала. 1. Пижамчиња (имај на располагање барем 2 пара).Едните за во градинка, а другите за секој случај ако во текот на неделата ти ги вратат назад од причина што се извалкале ( не од манџа ами од физиолошките потреби ) 2. Дополнително боди (доколку носите), за овој период не ви треба, но за вече 2-3 недели ќе ви треба, з аво случај да се испоти, помоча и слично 3. Дополнителен комплет, блузиче и пантлонки, или комплет тренерки или слочно, з аво случај она со кое што сте го пратиле на градинка да не се извалка 4. Ќе си прашате за влажни марамчиња, павловичева, млеко, сокови и слично дали и колки е потребно да носите. Кај нас до сега во јасли -влажните, павловичевата, сокот, водата, млекото, чоколиното - се тоа беше од градинката. 5. топлинки 6. шишенце за сокче/водичка/млекце