1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.820
    Допаѓања:
    16.200
    Правам брис, па според тоа третираме. На своја рака ништо не ставам.

2. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    457
    Никогаш не правам брисеви ако е само тоа, чистам со физиолошки и ставам неколку дена септаназал по 3 пати на ден ако е многу, ако има помалце само 2 пати. Ако се разболи и има индикација за антибиотик тогаш само сум правела брис.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    2.344
    Мене дури и со брис со резултат стрептокока ако се само мрсули симптоми 2 доктори ми рекоа да не третирам посебно туку само чистење со солен раствор и носко. Дополнително инхалации со физиолошки ако се густи мрсулите па не можат да се влечат. Исто прскам ацидосалус секое сабајле пред градинка а матичната ми рече кога се многу зелени и после градинка дополнително да прскам. Хлорамфенкмил не сум ставала до сега. Ако е многу затната ставам септаназал неколку дена

На dromka и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  4. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    508
    Син ми почна во градинка од 1ви 3 години направи во јули првиот ден плачеше едвај влезе таму плачел скоро цело времее саат ипол седеше вториот ден при влагање плачеше после таму се смирил а подледниве два дена дома еден саат се молеве да стане нејкем градинка и плачеше после излагаше таму ја факаше за рака таа и влагаше и не плачеч ми рекоаја по 2сати седеше сега се мислам дали фа почне со спиење од нареднава недела

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.875
    Допаѓања:
    115.014
    Чисти го носот после градинка секој ден. Ако и аш опција со лаважа ок, ако не пумпица, спреј, добро чистење и спреј од диво оригано после тоа. Јас имам исчистено бактерија во нос само со редовно чистење и спрејче оригано.

6. Rovena

Rovena Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    56
    Слична ситуација, ова плачењево и несакањево да оди мислам дека ме изремети, кажете некој совет како да се издржи периодов... Се мислам да не не засака да оди... Рано е, но кога ќе ми речат 2-3 недели издржи ми се гледа премногу...

7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    5.301
    Здраво мајки.
    Ќерка ми е скоро 13м и ќе трга во градинка. За недела дена почнуваме на адаптација.Ранче купив, друго што ми треба? За нозете нешто?
    Некоја поискусна мајка да ме упатии зашто немамм појма:?:

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    9.834
    Ако е проодена може и топлинки. Кај нас во јасли ги оставаа долу на под/тепих, не бараа строго да се во топлинки. Е сега во топли денови ги носеа и надвор пред занимална во дворче.
    За шишиња ќе ти кажат. Нас ни бараа едно за млеко, едно за вода.
    Два комплети алишта за резерва. Памперси секој ден во ранец
    Влажни и останатите хигиенски работи еднаш во месец.

9. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    5.301
    Не е проодена скроз, тогаш ќе им пишам да ги прашам дали да и купам сега кога ќе почне на адаптација.
    Супер, фала ти.

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.985
    Допаѓања:
    9.420
    Моето ќе почне сега, само ранец земав. Секоја градинка има свои правила, секако првиот ден само пола саат ќе биде, ќе ти кажат тогаш што треба.

11. Maria921

Maria921 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    45
    Ние почнавме пред една недела, детето ми има 15 месеци и нормално со плачки. И мене ми е претешко.
    Ама последниве денови почнав да и зборувам позитивно за градинка дека ќе си игра, дека има дечиња, многу играчки. Дека е многу убаво во градинка. И мислам дека позитивно влијае ова шо и зборам.
    Реално не знам колку ме разбира, ама ќе продолжам да и зборам, и со лесно на сите дечиња што побрзо да се привикнат

На Baby warrior и Rovena им се допаѓа ова.
  12. Dea008

Dea008 Нов член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Neznam dali ima druga tema , ili tuka ima pisuvana iako se utepav od baranje .... iskustvo za jaslena grupa vo bambi - srnicka Aerodrom ?

13. angel@

angel@ Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    13
    Моето дете одеше во јасли таму, воспитувачките се супер, на јасли има 3 кои се ротираат по смени (најчесто 2 цело време заедно се грижат за дечињата). Единствено мој совет за адаптација е да им дадете до знаење дека мора за недела две да се прилагоди детето, во спротивно може да ве влечат со месеци да останува по саат време. Тоа е непотребен стрес и за детето и за родителите. Во поглед на чување на дете што има проодено немам замерки за хигиена и храна. Бебињата под годинка ги држат најголем дел од времето во креветче за жал, со 30 деца запишани (активно посетуваат 20/25) толку се можностите. Кај моето дете има позитивна промена во однесување и зрелост откако оди во градинка. Можеби не даваат детален извештај што точно правело детето и колку јадело и спиело на пример (како во приватните), но грижата за дечињата е солидна :)

14. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    508
    Неделава од среда кога почна станува знае дека ке иде таму влага јаде седи многу брзо се навикна некако за 3 4 дена само од понделник ми рекоја со спиење знам и сега да го оставам ке спие ама воспитувачкете така ми викаат па уште денеска така

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    9.834
    За групи 3-4 години, дали користат децата одредени списанија, учебници и слично?
    Ми споменаа дека во нашава група ќе имале и часови со математика и слични активности.
    Мислев баш претшколски се тие активности.

16. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    7.461
    Да во нашата градинка имаше списание Смешка,по 90 денари беше месечно и учат преку тоа,во секој број имаше пример како по три букви од азбуката,исто броеви... песнички имаше внатре,за боење и преку тоа учеа и си го земавме на крај на месец списанието од тој месец и така си знаеш детето што работело во градинка.
    Иначе не е ништо страшно преку игра е тоа учење :)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.985
    Допаѓања:
    9.420
    Последните 2 години во градинка, значи од 4-5 и 5-6 сигурно имаше и прирачник онакво како учебник, знам зошто го носеше дома на крај. А списанија земаа од помали, ама што правеа со нив бог зна. Ни се погоди таква наставничка врска немавме дали и што работат децата.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.509
    Допаѓања:
    1.389
    Дали од градинките известуваат при негативен одговор?
    Аплициравме пред пола година, би тргнале во пролет 2027. Мислам дека не наведов во апликацијата од кога би сакале да тргне.
    Немам никаков одговор досега, се мислам може не е примено, дали да се јавам или појдам лично?
    Или да чекам уште, со оглед на тоа што не тргнуваме уште пола година.

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.346
    Допаѓања:
    27.673
    Списоци за примени деца , излагаат крај на август.

20. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.674
    Допаѓања:
    5.157
    Да одиш и да прашаш. Не чекај.
    Ние го пријавувме пред точно една година и никој не ни се јави бидејќи не ни беше запишан. За жал, моравме да ургираме за да го примат.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.