1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.910
    Допаѓања:
    7.474
    Одма би побарала да зборувам со претпоставен во градинката и ќе објаснам што ми пренело детето. Со учителката не знам дали би имало резултат да се зборува … недозволиво е такво однесување со деца

На lovely91 и Ane0208 им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    9.867
    Сме немале проблем со јадење ама на родителската споменаа демек низ разговор со родителите како ете гледаш А попушти, малку со сила ама ја научивме да јаде.
    "И" сеуште јаде само леб и со сила не сакаше да попушти итн.
    Е сега бидејќи не сме биле во таа ситуација не можам да кажам точно што и како се одвивало и верувам бар се надевам со знаење на родителите било бидејќи никој не изреагира бурно. Ама дека користат и сила, и закани и се останато, користат.

На Ane0208 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.917
    Допаѓања:
    16.300
    Ние имаме проблем со јадењето, и ми ја товеа само со леб, за детево да ми фати запек и со плачење, море пиштење да не може да кака. Вчера на родителска потенцирав дека не сакам да даваат бели пецива, имаме проблем. Најлесно е лебот и ајде јадело работата. Ми кажаа дека не сакале да ја форсираат за да не ја уплашеле па после бетер да било. Значи ја не барам да и даваат со сила, ама да се потрудат, да сменат начин, не знам играчки, приказни и слично. Ми рекоа од денес ќе пробале така, па ќе видиме дали ќе има разлика. Да дознаам дека вака и давале, има во воздух да ги кренам. Јас не сум ја присилила никогаш, они да ја фаќаат за лице така насилно.

На Maria921 и Amelia. им се допаѓа ова.
  4. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    2.579
    Леле, буквално овој муабет.
    Страв ме фаќа од тие градинки по сѐ што прочитав периодов, а толку бев решена дека сигурно ќе одат.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maria921

Maria921 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    46
    Јас да прашам нешто поинакво.
    Дали им носите некогаш некое поклонче на негувателките? И какво, дали на сите или одделно. Како постапувате?
    За жал таков ни е менталитетот, да бевме нормално држава нема да се вадевме од памет кога одат во градинка зошто би очекувале се да е во ред.
    Ама кај нас немам доверба во никој, после се што се исподеси изминативе години…
    Ако мала пажња пали кај нив, зошто да не

6. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    7.518
    Зошто би носела "поклонче" за нешто што тие се платени да го прават ?!

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    9.867
    Сум носела играчки вишок што ни се од дома за цела група. Сум носела за роденденот на ќерка, едно кафе плус за воспитувачките или шише сок. Ама ништо повеќе од тоа, а пак и не дека нешто заслужиле.
    За 8ми март собираме како група пари и се купува подарок.
    Во една од другите групи знам дека за роденденот на воспитувачките, родителите им купуваат подарок што ми е излишно и непотребно.

Нашава е "малку" фалбаџика и знае да се пофали на Фб со рандом подароци од типот на персонализиран филџан, веројатно од некоја мајка што во групата прави такви работи. Или од тоа како кај друга од групата ги направила ноктите. Ама како што реков ниту јас сум тип што би носела такви нешта, ни пак сметам дека треба.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    27.711
    За што поклон?
    И зошто мислиш дека 200 грама кафе и бајадера, би сменило нешто ?
    Незнам како ќе ме сфатиш, ама ако немаш доверба во учителката и негователката, кои 8 саати ќе ти чуваат дете, подобро ич не пуштај дете во градинка.

На Ane0208, Miss_S и lovely91 им се допаѓа ова.
  9. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.391
    Допаѓања:
    2.477
    Јас еднаш ставив кафе. Дали е исправно не знам, дали ќе има некој фидбек, исто не знам. Ама па зошто да не. На моево дете да не ги урочам ептен се погодија и негователките и воспитачката. Колку бев исплашена од се што имав претходно слушнато, ептен добро поминуваме. Секој ден кога ќе ја земам ми кажуваат во детали како поминала, што правела, колку јадела, што јадела, дали пиела вода, па и дури колку пати е какана. Детето кога ќе го земам е расположено и ептен ми беше кеиф да им купам нешто ситно.
    Од целата приказна за градинката имам замерка само за времетраењето на адаптацијата која траеше скоро 3 недели, што може и не е толку многу во споредба со други искуства што овде сум ги прочитала.

На Maria921 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  10. Ane0208

Ane0208 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    да иста бев и еве почна од април оди но за жал така е тотално изгубив доверба(не ја ни стекнав нешто посебно), сакам да се смирам да пробам да разговарам без да направам хаос. Инаку за сите почетници, доколку не форсирате адаптација, спиење, подолго седење, јадење, многу ретко каде да има иницијатива од нивна страна..

11. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    64
    Здраво. Од која воспитувачка-негователка сте задоволни од градинката Први Стапки во К3 на возраст 2-3год и искуство за Мајски Цвет Тафталиџе во однос на иста група 2-3год и воспитувачка-негователка како сте задоволни. Благодарам, може и во порака да ми пишете ако сакате...

12. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.917
    Допаѓања:
    16.300
    Пак јас… луѓе цел месец само леб јаде во градинка. Бевме на родителска, им кажав да сменат пристап и дека не сакам леб да и се дава како замена одма, и еве помина недела она пак е само на леб… Веќе не знам што е проблемот. Мала група, парчесто е, се понаша ко да не јаде парчиња, а дома јаде.. значи јаде пилешки прсти сама ги меле без никако проблем, бејк ролс јадеше што е тврдо, кога имаше стомачен… без никаков проблем јаде парчиња дома, што е проблемов во градинка веќе не знам. Во јасли пројаде и тоа што не јадеше, што се случува веќе месец во малава група не знам. Не сака да јаде ништо освен леб…

13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.371
    Да не ги оставаат сега сами да јадат а предтоа да ги ранеле? Знам во јасли ги ранат они а во прва мала веќе сами ги оставаат па може има отпор ради тоа. Ќерка ми е во некоја фаза таква дома те сака јас да ја ранам те сама и не можам НЗС да најдам секој ден различно

14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.910
    Допаѓања:
    7.474
    Праша ли дали може да влезеш барем на појадок еднаш да пробаш ти, да видиш дали прави револт кон учителките или нешто друго е?

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.199
    Што викаат учителките?
    Дали со нив разговараше?
    Ни овошје не јаде, ни сокче не пие?
    Разговарај со нив, најдете каде е проблемот.

16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.917
    Допаѓања:
    16.300
    Првово полугодие ги ранат, од следно ќе се симнат во менза. Плус дома она јаде и сама, некогаш и даваме и ние ама и сама јаде.
    Ништо не јаде, само леб, значи буквално ништо. Во јасли беше вака на почеток и тоа траеше 4 дена, учителкиве не се откажаа и одма без проблем се навика, пројде и работи што не ги јадеше. Овде еве месец нема промена, иако пред недела зборевме да не даваат леб. Иначе бејби не дозволуваат такво нешто во државниве. Стварно не знам кај е проблемот. Јаде парчиња, сега како да не сака во градинка… кога ја прашувам вика не и се свиѓало…:drunk:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    9.867
    А за оставање јавува револт? Може нешто ја имаат искарано или ако се има удрено со деца, па да се има заплашено.

18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.917
    Допаѓања:
    16.300
    Не, најнормално си влегува, најнормално си оди. Учителкиве викаат дека се е супер освен со хранава. Спие супер, си игра, весела е, ама јадење никако. И еве на толку леб, она е заситена и ништо хранливо не прима.

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    27.711
    Внук ми од 2 години , како почна во прва мача група, па скоро до тргање во школо, само на леб беше во градинка.
    Дома исто неколку работи само јадеше, макарони без ништо, пржено лепче со јајце, свеж морков и пржени компири.
    Крвна слика совршена.

Јас би уште еднаш да зборам со учителката, да се потрудат повеќе.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    8.005
    Допаѓања:
    20.319
    Исто и син ми на леб живееше. Еве и сега во школо ништо не јаде... дома јаде исто неколку работи. Ова трае веќе 4 години (сега има 6г) едноставно тоа е се направив. Витамини, чуда за јадење, изгладнување уште наглавачки не се превртев. Го научија и му даваа леб намачкан со путер еве гледам и во школо исто си тера