Ај мајки мала помош, денес најверојатно мм ќе оди да ја запише малата за во градинка,за да фатиме место за другата година, дали на пролет или на есен ќе тргне секако Што документи треба да однесе?? знам дека извон на родените треба, да не бараат уште нешто?
за да се стави на листа на чекање не треба никакви документи само даваш податоци за детето и ваш тел број за контакт ,а кога ќе ја примат тогаш се потпишува договор се носат негативни брисеви и потврда од матичен дека е здрава
Aplikacija se popolnuva koja ti ja davaat vo gradinka dogovor I prijava zaedno so brisevi koga ke trgnete brisevite ne postari od 7 dena. So lesno Ponekogas navistina e polesno koga rabotite gi gledam kako majka moze bi zatoa sto za sopstvenoto dete I nemam mnogu skoro I nemam nekoj baranja da e zivo zdravo da saka da raboti I da e dobar voglavno nemam nekoj problem. No kako vospituvac I te kako imam baranja do beskraj od strana na roditeli..... Do kade ni ide svasta ajde me interesira kako rabotat decata vo grupa jas sakam dvapati I poveke pati da im pratam sliki od aktivnost, sekogas imaat roditelite na uvid sto pravele kako pravele, 24 casa sum dostapna na tel za se I nekako poleka poleka se razocaruvam sto poveke davam poloso mi se vraka. Ete sakam decata non stop da imaat sto da pravat printam I fotokopiram se od svoj budzet... I moram da vi kazam ete Edna slucka se fati majka zosto sinot I bil vo rozevo mantilce za boenje obleceno.. Znaete kako me pogodi gledas 30 deca da gi sednes da gi obleces da im dades zadaca voda temperna da pazis da ne nastane haos. I ne go gleda srabotenoto go gleda eleceto. Na sekoja slika I aktivnost nikoj roditel nema kazano nitu eden komentar. Znaete Ponekogas I ti treba povraten odgovor za bilo sto I kritika I pofalaba...ajde kako se odnesuvate vie so vospituvackite moze ete ke vi potiknem malo razmisluvanje. Izvinete na dolgiot post no ete sakav malku da vi dolovam od drugata strana.
Ќерка ми е единствено девојче во цела група па не гледам некаков проблем на тоа. Здравје боже, наредната година, со сестра и две ќе бидат. Ќе им ја исполниме квотата. Дали едно дете е во розе или плаво мантилче, боже мој, баш е ситничарење(за мене)но нека не те погодува толку. Едноставно објасни го тоа што го пиша тука. Другата страна некогаш е фокусирана само на своето дете и мисли дека со тие 1500-2000 во месец таа една воспитачка е само за него таму, не и за другите 20. Оти нели, плаќаат.
Ние лани имавме прекрасна воспитувачка, а и негователката ни е супер. Сега ни се смени воспитувачката, малава не се жали од неа ама не ја ни спомнува како претходната. Се надевам ќе се ускладат . Ние немаме некој голем фидбек од работата нешто многу не ни кажуваат ама кога ќе работат со пластелин да речеме ги оставаат надвор изработките за ние родителите да ги видиме. Имаме една група на Вибер која не е многу активна. Ама па и децава се мали 3 год што знам. Уште по родендени не се каниме од градинка иако јад планирам годинава да ги поканам, ѕверкава многу си ги сака другарчињата. Со воспитувачките сум културна, на Вие, немам никакви посебни барања, ич не ми е битно дали била во сино, розево или зелено. Битно ми е да е сува и најадена и изиграна, другото дома си го средувам. Родители со преголеми побарувања треба да видат прво колку деца има во групата и како воспитувачката успева да одржи ред со сите а не влакно во јајце да бараат
Бил мм во петокот.му запишале број на моб.и податоци за ќерка ми.му рекле некаде август да сме оделе за да се запише конечно,претпоставувам со брисеви,ама па ми стана чудно да не нема место? Би требало сега што ја пишале да значи дека ќе биде на приоритетна листа,стварно незнам
Навистина жално @karak . Да се пола од тоа што кажуваш како тебе нашите воспитувачки би била пресреќна....навистина има неблагодарни родители, очигледно треба да го смениш пристапот со нив. Или искрено коментирај, дали за сликите од вибер, дали за нивните банални забелешки. Една слика немам од градинка...ги замолив да ја сликаат во јасли за роденденот. Им однесов книжна торта и сокчиња со подарочиња за децата, ниту една слика не ми пратија, со изговор дека им се избришале од телефонот. А не па од некоја активност да добијам информација, а па за слика да не збориме. Ако прашаш како ти било детето денес, те гледа зачудено и во еден наврат ми одговори "исто како вчера". Постојано зборуваат само за себе, колку им е тешко, а за децата ни збор. Имам уште многу за зборување, ама да не ширам негативност... Да дополнам...имаме група на вибер со наставничките и родителите на поголемата ќерка од училиште. Презадоволна сум, одлично функционира. Наставничката постојано праќа слики од активности и излети со децата. Секој, ама баш секој родител коментира, дали само со стикер или зброви, небитно...битно е го поддржуваш тоа што го прави наставничката и има фидбек на се. Пред некој ден ни прати слики во каква катастрофална состојба ја оставиле учениците училницата...сите бевме запрепастени и коментиравме. Дури и ни искоментира дека културата доаѓа од дома, никој не се налути, напротив, сите ја признавме вината.
@karak јас бев презадоволна од учителката на син ми во градинка. Жената беше толку многу посветена на децата, многу работеа, секоја година на крај добивавме папка со се што работеле плус цд со слики, на фб имавме група и од секоја роденденска прислава ставаше слики. Од друга страна си беше на свој начин строга и голем авторитет кај децата а никогаш не коментираа дека е лоша. Сепак имаше родители што знаеја да искоментираат како претерувала со војничка дисциплина, па секогаш се наоѓаше некоја од сабајле да ја тупи за некои банални работи. Другата негувателка исто беше срце, она беше малку помека и попустлива со децава ама некако се ндополнуваа дветњ. Кога завршија последната година се собравме да им земеме некој подарок на двете да им остане спомен од децата, и оак имаше мајки што превртуваа очи демек немало потреба, не можеш да разберам како можеа да се толку неблагодарни. Се расплакаа и двете кога им ги дадовме и кога се поздравуваа со децава на крај. Не си земај при срце секогаш ќе има такви родители, се надевам дека ќе имаш и од оние кои знаат да ценат. Но сигурно повеќе те исполнува кога гледаш децата да ти се задоволни, тоа и е поважно нели
Можеби сте пишувале..ама да не барам поназад. Им облекувате на децата хулохопки ова време за во градинка? Какви, дебели, тенки?
Какви хулахопкикај нас во градинка е 200 степена,верувам во сите. Јас и горе само долна маичка на прерамки и тенка блузичка со долги. Градинката ни е на 5 мин,идеме пешки ама ништо нема да му биде без хулахопки. Ептен у зима некогаш му облакам долни тренерки од оние подебелките/поставени.
И јас сеуште не облакам хулахопки, топло им е во градинка. Минатата недела мм ја облекол со сомлтски панталони и џемперче и таа попладнето се препотила па ја пресоблекле. Маичка на прерамки, блузиче, доколенки и фармерчиња или подебелки тренерки/хеланки, и јакна нормално.
ako moze pomos ja vidov neguvatelkata kako tepa dete prijaviv kaj direktirot taa se brani sekako deka ne go napravila toa problemot e sto nikoj ne vide samo jas bev pozadi nea kako da.postapam koja ponatamosnata procedura
@karak едно големо браво за тебе, по ова што го прочитав добив впечаток дека си одговорна, амбициозна и посветена воспитувачка. Продолжи така и верувај дека ќе се здобиеш со афторитет на добар воспитувач омилен кај децата и родителите, и ова би било признание дека успешно си ја вршите работата. Јас имам голем број на другарки и пријателки кои работат во образование, околу десетина од нив се во градинките и сме разговарале често со нив за ситуацијата во тие установи, за пристапот на родителите, за адаптацијата на децата , за програмата и средствата за работа... се на се добивам впечаток дека сегашните учителки сакаат да се докажат како успешни и работат со дечките доволно, додека родителите во повеќето случаи не знаат да ја вреднуват работата на воспитувачките. Сум била сведок на лош пристап на родители кон учителките, родители кои забораваат дека не се 5 деца туку 30 во група, родители кои заповедуваат КАКО теба со нивното дете, родители кои за секоја ситуација бараат вина во воспитуавачките и се закнуваат со ,,ќе одам кај директорот,, Сигурно има и исклучоци, поточно незаинтересирани учителки, ама барем во нашите градинки во градот се ,,истребуваат,, таквите и се си мислам дека повеќето се баш одговорни. И сигурно некои повеќе се снаоѓаат во работата, други помалку, ама пак во ниедна работа не сме сите еднакво успешни. Конкретно нашите воспитувачки, супер се и двете, отворени за соработка и муабет, работат со децата, ги активираат сите деца, ги учат на педантност и одговорност уште од мали нозе, понекогаш се построги ама воглавном сум задоволна. Имаме група На Вибер и таму не известуваат за сите настани, ни праќаат слики од родендени и активности. Го ценам тоа што се искрени и за добри и за лоши особини кај децата па сакаат со нас родителите да ги надминат проблемите.
Да се надоврзам за муабетот за хулахопки... Никако не ви требат за таму, барем засега не, затоа што им е претопло. Кај нас учителките им ги соблекуваат на децата и еднаш затекнав разговор како и објаснуваат на една мајка дека во занималната е претопло. Мојата оди во тренерки и потенки блузи,долна маичка на презрамки, чорапчиња и топлинки на нозе. Кога беше малку постудено и облеков подебелка памучна блуза и одма ми рекоа да не ја облекувам толку оти имаат вклучено греење. Сега и облекувам тенки памучни блузи па и така пак некогаш знае да се испоти и ја преслекуваат.
Купив од јаболко, се мислам да ги заменам. Може не пијат сите од јаболка. На нив сакам да и погодам затоа