Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Е во Карпош не одбиваат|(, ама не протестирам, со 200 денари помалку платено нема да станам побогата:D

На Kitten и azelea им се допаѓа ова.
  2. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Кај нас одбиваат ,малава не беше една недела во градинка,1290 ден имавме за плаќање.
    Во Даме Груев (Ге Ге) ја носиме.

3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Јас за ноември платив 1490, а почна вчера...8.11

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Ние еве трет месец у градинка, иако месечно по 5 дена оди, јас сум презадоволна, тие денови додека е таму, супер. Да не ја начнувам темата пак, болести и вируси е неизбежно. Јас секогаш сум коректна и носам брисеви ама очигледно другите не се и ете моето е нон стоп болно, нон стоп дома, а другите си одат најнормално. Додуша е нов, малце се нови во нивната група и ко што гледам баш новите се отсутни, тие постарите гајле немаат. Од негователки, услови, нега, згрижување, сум презадоволна, дури и додека беше дома ни се јавуваа да прашаат како е, дали е подобар. Прекрасни тетки. Се надевам набрзо ќе стане имун на бубачките во нос и слични работи.

На kikin и MissDior им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Шо носите за роденден во јасли?: :?:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.918
    Допаѓања:
    203.163
    Немам искуство со роденден во јасли, па не знам да ти кажам што би носела... ама може нешто овошје, или од оние овошни кашички што се како сокче во ќесички. Сепак се работи за бебиња, не јадат се.

На Mayyya, PUPICA, kikin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Можеш по една банана, да ги украсиш пола пример Мињони, пола Мини. Мињоните со очи, некоја сина лента, Мини со машничка, очи од тие пластичните, фустанче од тул или со фоломастер само нацртани. Банана сите јадат, а сецкано ако е брзо оксидира.
    craft-ideas-baby-shower-table-decoration-minion-party-ideas-1024x673.jpg

На JuLleE, mariz, victoria и 8 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    две недели кога не одеше платив 1100. три недели кога не одеше 918.
    како и колку одбиваат пишува во договорот што го потпишуваме на почетокот.

9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Јас носев hippis , киндер јајце и монте. @kikin

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Neznam dali ke vi pomogne DSC_0553.JPG

На irenna, snegulkata, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Градинките се под Општините т.е. Градоначалниците и ваква листа во Карпош кај Стефчо не постоеше.
    Во Аеродром имало во јасли бесплатни пелени на пример (од темава прочитав).
    Минатата недела прашав дали децата ни се осигурани,за осговор чекав неколку дена за на крај да ми кажат дека деца до некоја си возраст неможело да се осигураат додека се во градинка (а овде читам дека родителите плаќале).
    Ама битно плаќаме за обезбедување на градинката..што обезбедува НЕКОЈ поим немам и што сидржина има градинката за да некој ја чува;впрочем градинката си има чувар/економ/домар..
    Кога беше фамата за двисменско работење,не дека мене ќе ми треба (уствари од каде да знам;може и ќе ми затреба)не се воведе,Градоначалникот не дозволил,кој сакал втора смена во друга градинка да селел дете.

СДК,многу нелогични работи и разлики од Општина до Општина

На JuLleE, azelea, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Во градинките во аеродром нема ништо бесплатно. Бар од како оди моето дете, за порано незнам. Ние родителите се организиравме дури и телевизор да купиме, играчки од дома носевме.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Кај нас суптилно бараат,апла да не е:D.
    Ама не гледам вина во воспитачките;тие само сакаат децата да се занимаваат со нешто.Гледам кутии од нови играчки фрлени пред градинка,дава некој значи..ама толку многу деца,се кршат играчки..што можат тие.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    кај нас е полно играчки. изненадена дури бев кога ги видов поголемите со пластични топчиња како возат. може нема 25, ама има 5-6. лизгалки пластични исто.
    кај помалите топки тропски мечиња. има, не можам да се пожалам. само нема да го носам периодов..

15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    154.236
    @irena.1 имаа бесплатни часови англиски и за НГ пакетчињата беа од општина. Не знам дали се сменило сега. А ние дававме по 500д и од тие пари им купуваше учителката прибор за работа цела година. Носевме од време на време пластични чашки и вл.марамчиња а хартија кај нас имаа донација од некоја фирма. Плаќавме осигурувањр за обезбедување не се сеќавам, си имаа домар а знам еднаш спомна учителката дека имаат обезбедување ама не во секој објект туку на ниво на сите градинки во општина и демек правеле обиколки од неколку пати во денот.
    Во секој случај немавме некои големи трошоци додека идеше големово во градинка

На azelea, MissDior и referentka им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.102
    Здраво мајки .

Ќерка ми 15 месеци оди од септември во градинка-германска и да ви кажам повеќе сме дома одколку во градинка.Толку често е болна што не знам веќе што да правам.Времето за навика никако да помине.Се полошо ја прифаќа градинката.Плака уште кога и облекувам сандали. Кога е болна сакам да ја оставам дома подолго за да оздравее подобро и да и се зголеми имунитетот ама кога се јавам во градинка и кажам дека што планирам воспитачките веднаш ми велат она е дете мора да се запознае со вирусите и да го зголеми имунитетот ако нема температура дојдете. Ама кашла и носе и тече.Не ние ве чекаме сите кашлаат и нос им тече. Ја прашав и докторката на брза помош дали да седи подолго дома ми рече не кога ќе ја пратиш пак ќе се разболи. Носе на сите им тече и сите кашлаат така до 3 години. Јас стварно не знам што да кажам и правам. А нејниот матичен само пишува во компјутер и ќе ја прегледа и толку само каже се е во ред вирус е. Е зошто одам јас на др.? Антибиотик нема шанса. Витаммини нее мала е од храна треба да си го зголеми имунитетот. Дете ослабна ептен .Мајки кажете како на природен начин да и го зголемам имунитетот?
    Јас многу се радував за градинката , а сега ми иде да ја отпишам, а морам работа да најдам. Простете за негативниот пост ама немам сила веќе сама по цел ден со болно дете.

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Идентично искуство имаме и ние со малата.
    Предходно веќе споделив околу адаптацијата, дека потраа еден месец и повеќе, но на крај беше успешно.

Детево кашла од прв ден кога стапна во градинка. Страшна кашлица, како ларингит. Само првиот пат кога носот беше буквалво чешма со зелени мрсули седеше дома некој ден, потоа ја праќам.
    ЈА однесов икс пати на лекар. Нема крвна слика, нема брисеви, нема терапија, ниту антибиотска ниту на природна база, баш ништо. Сите кашлале, нормално било. Да шетаме на свеж воздух.

Стварно шетаме многу на свеж воздух, иако кај мене во село е чист убав воздухот. Правам од домашниве лекови со кромид, навечер покрај креветот сецкам кромид. Сирупите ми ги одбива и повраќа.Првично имав од Македонија, од бел слез и добро и годеше, после го потрошив и единствен кој не го повраќа е Веледа, на природна база. Мачкам градите со маст на база на темјан.
    За имунитет не давам ништо. Овошје, зеленчук и секоја сабајлина цедам протокали.

Така да, јас и со јака кашлица праќам во градинка, па и доколку носето малку растече.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    @referentka ako mislevte na spisokot za ceni za denovi ova e vo prolet vo opstina karpos kaj sto odi sin mi ako e za nesto drugo se izvinuvam sto ve posociv

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    @Ava.84 тоа е сосема нормално, за вирус не даваат антибиотик, и не треба да даваат. Цеди сокчиња наутро, давај мед, капки Д вит со омега, што повеќе шетање на воздух и смиреност. И мојот е болежлив, ама тоа е што е, мора да се стекне имунитетот, подобро сега отколку во школо. Смири се прво ти па после и детето ќ се помири со градинката. Направи брисеви и ако се чисти терајте. Вирусите се нормална работа и очекувана.

На tina-63, azelea и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Научна фантастика се брисеви тука :rofl:.
    Јас се чудам дека во Македонија не пуштаат во градинка без чисти брисеви. Нема тука, џабе ни е се.
    Се е нормално...па и јас ете кашлицата како нормална веќе ја прифаќам и така праќам дете во градинка.

На toogood, Ava.84 и LiliBoz им се допаѓа ова.