Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@Ava.84 Па искрено, вистината ти ја кажуваат од градинка! До 3 годинки, па и до 5-6 години е така, ако не го минат тоа во градинка ќе го минат во училишниот период! Сезона на вируси, бактерии... наоружисе се со трпение и надевајсе брзо и лесно да минуваат болестите! Форсирај овошје, зеленчук, шеткајте на чист воздух!
    Нас овде ни е поолеснително дека барем педијатрите повеќе обраќаат внимание, брисеви се прават често, по потреба антибиотик (кој се дава во случај на бактерија, не и на вирус), крвна слика исл. Барем ги лекуваат децата и не оставаат случајно да оздрават со само шетање на чист воздух. Ама прати го во градинка оздравено, и чекај го новиот вирус за брзо... оти ретки се оние кои се поштедени (да речеме дечките со посилен имунитет).
    Со растечен нос и кашлица и јас праќам дете во градинка, ама со температура, пролив и повраќање не ги примаат!

Моментално мојава е да речеме болна, вироза (правевме брис и не е бактерија), црвено грло и покачена температура до 38! Не поштеди од сите други вируси стомачни, со високи тт на кои предупредуваа учителките од градинка, 2 месеци не беше се разболела освен кашлица и ете сега е болна! Петок не беше во градинка оти имаше 38 температура, викендов арно го минавме, па како што ни рече матичната ќе мине брзо оти смета дека малата има добар имнунитет и ќе го преброди вирусот лесно! Освен витамини и сируп по потреба за температура, не ми дадоа друго ништо, оти ете ќе и минело по мислење на педијатарот, па чекам да видам што ќе се случи! Денес и устето и е со херпес , се плашам да не се прошири или не дај боже афти да и се појават! најверојатно и утре ќе си седи дома, нека оздрави убаво и да работиме на јакнеење на имунитет!

azelea and Ava.84 like this.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Фала ви мајки за споделените искуства ми дадовте сила да се борам :hug:
    @AngelOfArh побарав нема потреба безбојни чим биле мрсулите вирус е.
    @snegulkata и јас ја пуштам со кашлица мојата нема мрсули ама кашла.И во нашата градинка со температура и со антибиотик не примаат.Од вчера е со температура до 38 и не сум дала сируп. Чекам 38,6 ако не плака. Добра и е општата состојбата си игра се смее и ако не ја допрам нема да знам за температурата. Така пред една недела со мала температура 38.2 и давав сируп и траеше 6 дена температурата. Досаден вирус.
    @danichap за кашлица и мојата е веќе 10 недели колку оди во градинка. На др сум била секоја недела дури и на пулмолог бевме, зошто за да каже ништо страшно вирус е ако оди во градинка од тоа и е и се накалемува еден на друг вирус. Минатата сабота бевме на итна оти многу кашлаше и 5 дена температура таа докторка ни се смилува со кашлицата и ни даде еден сируп на неприродна база ама кажа не ја лечи кашлицата туку ја блокира во мозокот.Една недела со ептен мала кашлица бевме ама сега треба да го прекинам.
    Јас кога почне да кашла давам малку шеќер и лимон во мала лажичка. Одма се смирува. Сега го варам рецептот од @AngelOfArh мислам беше . Па се надевам на подобро.
    Поздрав мајки и убаво пладне :f:

tina-63, chocolade, azelea and 2 others like this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Во Пролет сме и ние,ама во друг клон,од претходни муабети овде знам.
    Значи,ако ми намалат 200 денари,нема да се обогатам,ама ме нервира таквиот однос и пристап како да сме ние малоумни.
    Скоро 3 недели бевме на годишен одмор во текот на Септември и уплатницата пак иста.
    Ми се чини како да сакаат да дрпнат од секаде.
    Не е до учителките..до директорката и Градоначалникот е.

PUPICA, azelea and karak like this.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Ист случај како кај нас.
    Септември 10 дена дали одеше,фулл цена.
    Немам нерви да се објаснувам...
    Ме иритира што ме прават будала,ама ај:@:rofl:

referentka likes this.
  5. referentka

Ги слушам родителите наутро се расправаат со воспитачките.
    Ама воспитачката е само спона/лост меѓу родителите и директорката која е претставник на Градоначалникот.

Еве мене многу ме нервира, ама пак срам ми е да речам, ќе испадне неблагодарно према жените кои ни ги одгледуваат децата, зашто сепак муабетот нема да стаса до таму каде што треба.

Покрај ПРАВА (кои на секое ни ги читаат како на првачиња), градинката има и ОБВРСКИ, кои не се почитуваат

PUPICA likes this.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Потполно си во право...
    Јас во една прилика прашав(имаше период кога речиси секој месец отсуствуваше по 2 недели а цена фулл),фино лепо ми кажаа обратете се во централа,се откажав.
    Немав и немам намера да се објаснувам за 100-300 ден,иако нели принципот е во прашање.
    Во петокот ни кажаа денеска да доставиме и платен ноември?!
    Па месецов уште е во тек:?:
    Или тоа му иде за прошлиот месец:?:,никако крај со крај да им пофатам.
    И комплет да сме носеле(брисачи,чаши,влажни) од 1-10ти во месецот.
    Ние некако од старт фативме во друг турнус да носиме...пред десетина дена однесов.
    И сега што треба да им кажам:@
    Налет за некои работи,ама ај ситничарам можеби,иако не е така...
    Пак ќе речам,не можам да се пожалам а за другово,тоа е тоа.

referentka likes this.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знаев дека Ава е во Германија.

Вчера у градинка после 2 недели отсуство, топ, си играше, спиеше, се правеше. Прекрасни се тетките. Се додека не закачи нешто ново де.

Иначе сметката за месецов е 1130ден, намалена е. Практично оди многу малку ама се фаќа да оди на среде месец па последни недела дена не оди, па не оди уште недела дена од почеток и затоа е така, а кога не оди во континуитет поише поише се намалува. Единствено што мњ мачи во оваа градинка е што им ги менуваат негователките, мислам дека уште сега на нова година ќе го сменат, а он си ја обожава сега тетката која го чува. Не дека тие од следна група се лоши, има една млада срцка е, ама додека се навикне ќе биде мака. Ама здравје, како за сите и за него.

Ava.84 and PUPICA like this.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Можеби сум оф Топик ама морам да си го кажам тоа што си го имам на ум.Малиот ми е 16 месеци јас престанав да работам и решив да го чувам барем до две години.Не останав дома толку од причина дека сме финансиски стабилни колку што имам страв како ќе се однесуваат во градинка со него.Се обвинувам дека сум преемотивна и премногу заштитнички настроена.Нели немам само јас дете.Сега гледав еден клип во Русија како негувателка рани едно девојче му бута храна тоа плаче вришти а таа на секое го мава.На крајот малата почнува да си вика мама мама.Ја снима некој од позади грб.Долго време се случувало дејствиево само на дечињата им било страв да кажат.Се вознемирив искрено.Боже мили мислам би и ги скршила и рацете и нозете за никогаш повеќе да неможе сама да јаде доживотно да е инвалид.Стварно незнам како да си го надминам тој страв.А кога тогаш ќе оди и он во градинка.Можеби се тешам дека кога ќе прозбори ќе биде поинаку па барем ќе кажува што се случува таму.Не е секој за работа со деца факт.

9. toogood

toogood Популарен член

I vo Kanada nema brisevi. :nod:
    Dodusa do tri god. detevo vo Mk, nikogas bris ne i bil zemen nitu pa znam sto e toa.:nod:

Moeto dete trgna vo gradinka na 7 meseci i po nekoe vreme nos pocna da i tece pa ne ja odnesov. Negovatelkata nejzina ziveese vo isti vlez so nas pa me sretna slucajno i me prasa kaj e malata.
    Jas i kazav deka nos i tece zatoa ne doaga, a taa mi rece " ke ja nosis ako tece nosot ne e bolest, ke tece i ke pretece". Pa jas toa zdravo za gotovo go zemav i od togas nemalo ne odenje vo gradinka.
    Inace vo Kanada ista sema.
    "Tecenje nost ne e boles". Mozes da nosis dete na doktor i nisto nema da mu dadat . Isto vazi i za temperatura i kaslica. Nisto pod 38.5 ne se tretira. Treba deteto da ima tri dena zastopno tem. nad 38.5 pa za da bide tretirano. Da spomenam tuka ne vleguvaat asmi,.... alergii,.... tie deca se druga prikaska.

tina-63, Ava.84, LadyC and 3 others like this.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Здраво. Секоја мајка верувам се плаши детето да не и е малтретирано или гладно или со каке да седи цел ден....но една добра работа во оваа наша мала државичка е што ништо не може да се скрие. Се се дознава. И од тоа што јас го имам видено лично, многу лесно летаат од работа негувателките. Не е да речеш државно па ко бела мечка. Не. Таа со кафето што потури дете и имаше изгореници од прв и втор степен ја избркаа од работа. Да. Откако веќе е биднато џабе ни е на нас. НО ете, се дознава, се слуша и се делува барем. Ако можеш да си дозволиш да седиш дома и да чуваш дете-нема поубаво за него. Не е дека нема да ти е социјализирано, има деца и во маало на лулашки и пријатели со деца ќе дојдат ќе отидеш, нема да е ко во пештера растено ко некои мои другарки што знаат да глумат лудило ко да е најлошо да е дома чувано. Но ако ти е кнап носи го. Ако има нешто ќе знаеш, ќе приметиш. На мајка не може ништо да и промакне.

Annath and simona_baby like this.
  11. augustd

augustd Популарен член

Кажав и претходно во темава дека во септември моето дете беше истрауматизирано до тој степен што плачеше само што ќе ја видеше градинката. Претходно го имавме поминато процесот на адаптација. Што се деси, не знам, ама пред две недели воспитувачката е избркана. Тогаш ми се нафрли членка и фала и многу, но ете не сум претерувала јас, туку имало реална причина да и удрат клоца. И мило ми е и не се срамам тоа да го кажам. Чува најосетлива група деца, јасли.
    Нема идеално. Но, поголеми ќе кажат дома, а малечките само трауми.

TheSecret, victoria, zuto and 7 others like this.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Мајки ја па да прашам.
    Детево веќе втор месец у градинка, од кој две недели правеше пауза ( месец ипол му доаѓа) и сеуште го држат по саат време со изговор дека му треба уште време, а ни плаче , јаде таму и у принцип е ок и им се смее на секое носење. Почнувам да се нервирам пак, оти ќе дојде ден кога нагло ќе им го оставам цел ден и ќе не знаат главата кај им е. Дајте совет плс

13. danichap

danichap Moderator Staff Member

За толку време треба веќе целосната адаптација да е помината. Едноставно разговарај, инсистирај, да се зголеми на неколку часа нареднава недела.

azelea and LadyC like this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Не знам зошто веќе не седи цело време @LadyC. После толку време веќе е редно и да преспива. Мораш да збориш со нив, оти и детето ќе се навикне дека кратко време е таму, ќе биде проблем кога ќе го оставиш цел ден да седи. Тогаш дури може да има плачки.
    Утре кажи им дека на целодневна им го оставаш. Тоа е тоа.

LadyC and azelea like this.
  15. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Isto i kaj nas. Mesec dena odese samo po pola saat, pa posle nagolemi na saat ama pak uste 2 nedeli fatija. Jas aj vikam ke gi slusam ucitelkive kako ke mi kazat, pa vidov ne vidov i edna zena angazirav na saat ja plakam, deka dolgo odese po kratko vreme a jas morav na rabota. Taka da, vidi razgovaraj. Decata znaat i osekaat ako gi zemame pred spienje deka bas togas mora nekoj da dojde po niv i nema da saka posle da im spie.
    Tuku ova vcera na vestive sto kazaa, za Karpos zarazeni deca vo jasli slusnavte? Dusicki

LadyC likes this.
  16. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Не чекај да помине време @LadyC туку фино лепо од понеделник ќе им кажеш дека нема да има кој да го земе порано и дека мора да го оставиш. Не се секирај нема да биде ништо страшно ама па и два месеца се многу за адаптација. Мојава на 1 април појде на 15 веќе спиеше во градинка. Ќе си се вооружаш со нерви и плачки ќе има и жалби/ поплаки ама не попуштај

LadyC likes this.
  17. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Мајки, нешто ново за мене е работилница, на која од дома треба да приготвиме пити / колачи од есенски плодови. Дали сте имале нешто слично во вашите градинки, да ми дадете идеја, што би било најзгодно за дечиња меѓу 2-4 год. Би ви била благодарна:)

18. referentka

Од смокви,плазма и мед бомбици:)..
    Ете идеа:)

LiliBoz and LoOnyD like this.
  19. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Ууу многу добра идеја, јас пак мислев некои мафини ама па таму треба да се декорираат и тоа малку ме замислува

referentka and LiliBoz like this.
  20. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Јас лани правев класични мафини одозгора намачкани со џем од сливи. Или лења пита со јаболки рендани.

LoOnyD and referentka like this.