Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. krofna

krofna Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    39
    Така и мислев ама викам да не е некултурно :) :) да не треба нешто плус.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Вистината секогаш е вистински избор. Реалноста е таа. И јас исто пишав.

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Па нормално 90 % од децата за тоа одат во градинка, не знам што е тука чудно...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Пак јас. Сепак бев во право. Негователките на мојов син се тотални идиотки кои решив у општина да ги пријавам. Да не ја должам мн во кратки црти, ми го туркаат детето, не сакаат да го зимаат на спиење иако инсистирам да се зголеми времето, му се дерела едната на мм вчера зашто касни 10 мин они давале доручек до 9 а нас ни викаат да го носиме во 9 зашто ќе плачел додека ги ранат они другите. Имам мој човек вработен во градинката и дознав дека козите се три на 9 деца, за разлика од другите паралелки кај има околу 20тина со по 2 негователки. Детето го тестиравме и го оставаме во неколку наврати со непознати луѓе ( наставнички во основно) и не прави воопшто проблем, башка го знам и знам дека не е неприлагодлив колку они го потресуваат и го зимам дома толку вознемирен што заспива и во сон липта .;(
    Едноставно ги мрзи да работат, и само гледаат да ме откачат. Ова ги мина сите граници.:@

На M&M, azelea и stilas7 им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Со директор разговараше? Прашај го зошто те влечат толку долго со само саат време престој на ден.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Majki aj dadete sovet i misljne malce sum nemirna denovive.
    Od septevmri malata e vo gradinka na pocetok ne sakase sto mislam e kaj poveketo,posleden period ja gledam deka nautro odi radosna so tato i doajga radosna.

Ima pozitivni raboti koi gi nauci malata,nekogas koga ke i viknam me gleda i Samo place solzi kokodrilski,porano koga ke i viknev ne bese vaka me zagrizuva deka place vo gradinka a vaka izgleda preplasena i bez sila.

Edna majka mi kazuvase kako nejzinoyo devojce nekolku pati bilo povredeno ednas povozrasno dete go udrilo a sega ne se znae vo glavceto imalo udreno.....
    Ne znaeme sto se slucuva vnatre koga ne gledame,cerka ne zboruva ubavo a nekogas koga ja prasuvam koj ja karase/udri ona mi kazuva dete udri,udri/karase nastavnickata|(

Me zagrizuva kako li è tamu:(|(

7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ќе разговарам во понеделник. Веќе закажав и со неа. Мора да и кажам за зае*анцииве што ги прават.

8. Luna♡

Luna♡ Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки. Ако има некоја да ми каже искуства од градинка, поточно за во Словенија ме интересира. Син ми ке тргне сега па не знам што да очекувам. Се плашам имам слушано муабети деја децата кои се во градинка се стално болни. А и како се однесуват воспитачките со нив. Секоја информација би ми била од корист. Благодарам однапред ☺

9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Пријави и ич да не молчиш на никого. Па иако се мали, ние си ги познаваме децата. И мојата беше преплaшенa исто така, но јас веднаш пријавив. После мене и други мајки, па ја избркаа дотичната. Нека најдат некој што си ја знае работата, а не такви глупачки.

На tarantula, M&M, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Pebeka

Pebeka Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    1.458
    Majki kako se spravuvate so strav od gradinka,uste sme na adaptiranje(dve godini e malata).Ne saka od doma da izleze od strav:(

11. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Мајки, според вас кои имате деца во градинка, кога е најдобро, на која возраст да се почни со градинка, само мислење?
    Не ме врзува нешто работа па да морам одма...но ќе треба да почнам да учам јазик...итн.
    Сме во потрага на градинка, а треба да пишам датум од кога сакам да почни.
    Па во недоумица сум, кога да ја пуштам во градинка... сега е 15 месеци.

12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Мислам дека различни одговори би добила, едни мислат дека од помала возраст (1,5 годинка) побрзо се адаптираат, други пак дека после 3 годинки имаат веќе изграден имунитет и се заигруваат со деца па би им било интересно во градинка... Значи индивидуално е!

Во нашиот случај, малата тргна на 3 години, и според мене беше идеален период. Веќе и со разговор можевме да се договориме и разбереме дека треба да оди кај децата затоа што нема кој да ја чува дома, а ако е помало дете тешко дека ќе сфати дека дома нема никој.
    Доволно голема беше да ми каже што се случува во градинката со децата и учителките што мене лично ми даваше голем спокој, веќе сакаше да минува време и со деца а не само со мама па така лесно ми беше да ја оставам, и она што го работеа во градинка прикладно спрема нивната возраст (песничи, боење, пластелин) беа активности во кои деца на таа возраст активно се вклучени и им е интересно (не е исто во поголема група и во јасли). Други предности беа што веќе беше одучена од пелена, солидно зборуваше и се разбираше со учителките и децата, имаше изграден имунитет...
    Ние имавме лесна адаптација, мислам дека беше резулатат на возраста, на 3 години јас со мојата ќерка едноставно можев да се договорам па и да ја излажам со нешто за да прифати и да се навикне таму.

Сепак е различно за секое дете! Се надевам ќе споделат искуство и други мајки чиј деца тргнале помали или поголеми, но до точниот одговор КОГА е најдобро дете да појде во градинка тешко дека ќе стигнеме!

На galapce, zuto, TheSecret и 8 други им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.457
    мене негувателка од градинка ми рече под три години не е идеално. доколку нели има кој да го чува детето.Ние сега на три се запишавме.

На galapce, zuto, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Две и пол или три години. А може и на две. Големиот го пуштив на две и пол, малово планирам на две години. Мали бебиња не се за градинка, ама ако се нема избор...

На TheSecret, Lorins, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Да имав кој да ми ја чува би ја пуштила на 2 години.Според мене тоа е правото време,мада не жалам ниту еден момент што почна да оди од 9 месеци.Првата година стварно беше мачна со вирусите и бактериите,ама затоа две години немаме видено посериозна мака,она и уште неколку дечиња со кои тргнаа заедно во јасли се најредовни и најмалку се разболуваат,многу е посамостојна ,таму научи да пие од чаша пред да наполни година,научи да јаде неблендирано,градинката имаше најголем удел да ги остави пелените преку ноќ,да се облекува и да јаде сама.Воглавно јас имам доста позитивно искуство иако ја пратив малечка,детево ми е таму по девет саати ,дури ми е жал кога ја будам во темница и ја земам во 17 ч,ама што да правам ,за жена немав пари да давам искрено ,па и она кутрата не се буни,си седи и знае дека касно ќе ја земам нема друг избор,дури сама вика " па како,кој ќе ме чува дома"?:)

На Kaetana, chocolade, Lorins и 4 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Во нашата градинка ,,шителките,, не викнаа на приредба, да си ги видиме децата што научиле , а и за да не се прашуваме што се случува внатре.

Воодушевена сум и јас а по израљзот на лицето и другите родители.

За да деца од 3 години ги научиш да играат и да пеат, мора да си јако авторитетен.

Не не оставија да шетаме низ цела градинка ради задржување хигиена, но тоа што го видовме ми делуваше чисто, педантно здиплено, кречено....

Секоја пофалба.

На karak, snegulkata, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Vo gradinka ke treba da doneseme kolaci od esenski plodovi dajte nekoj recept za taa namena

18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Урми ,ореви и мед.

Ние имавме таков базар.
    Јас купив на пр.во мали тегленца овошни салати и мафини со чоколадо.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    A od kaj gi kupi malite tegli so ovoshna salata

20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Од базарот во градинка..некоја мајка што ги правела.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.