Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Зошто денес им биле споени групите дали знаете? Поголеми со помали. Па нормален работен ден е.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    36.958
    Најверојатно оти на негувателките не им е продолжен договорот. Не знам дали на сите... Мене минатата недела така ми кажа негувателката на ќерка ми. Јас ја немам однесено во градинка од тогаш и не знам дали и кај нас е вака, ама не би ме чудело. Ако не се лажам во иста градинка ни одат децата, само различни објекти. Еве нека кажат и други мајки чии деца одат во Буба Мара дали и кај нив е вака.

На MissDior и irena.1 им се допаѓа ова.
  3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @irena.1 @An-na ние сме во "Сонце"/Буба мара,не сме неделава во градинка,но од ланското искуство ми текнува дека овој период,како и за време на летен распуст,споени се заради намален број на дечиња во групите.

На JuLleE, karak, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Мојата веќе 4 месеци оди во градинка, нормално со прекини кога болна, и сеуште плаче од сабајле кога ќе стане цело време вика не одиме во градинка. Кога ја земам е нормална без знаци дека плачела, ми кажуваат дека јадела, ама мене ми е тешко секое сабајле да ја гледам расплакана. Останува и на спиење ама кога треба да си оди нејзината учителка се вознемирува и не сака да седи со други. До кога да очекувам адаптацијата да трае?

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Кај секое дете е различно. Мојот 8 месеци плачеше од сабајле. 8 месеци од будење, облекување, по пат во раце со плачки. Сите фази ги поминавме, од плачење, не јадење, тепање. Сега е добар, со радост оди од сабајле, само не спие. Уште таа пречка, седи со спиење, ама не заспива. Ке се навикне.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Абе ние тргни застани праиме, 2 недели сме во градинка, две дома болни. И така никако да се навикнеме цел ден, секое ново одење ни е како нов почеток...:(

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Нормално е :( Многу е тешко, ама кај повеќето деца е така. За жал :(
    Син ми кога тргна во градинка на третиот ден веќе беше болен (префатил вирус). После 2 недели седеше дома. По враќање во градинка пак исто, за 2 или 3 дена нов вирус или настинка. Па пак дома 2 недели. И така цела зима и цела пролет. Ама се навикна и на градинката, и му се ојача имунитетот. Сега му е досадно со нас кога не оди во градинка, бара да го носиме и за викенд :D
    Трпение, сѐ ќе си дојде на место. Не го форсирај за ништо, кај сите дечиња има проблеми со адаптацијата, посебно со разболување на почетокот.

На Kaetana, Ava.84, PUPICA и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Веќе ми се здосади и почнав да се нервирам. ЧЕсто си го поставувам прашањето „Дали моето дете има слаб имунитет, дали нешто не е во ред со овие температури, вируси и бактерии“, ама кога ќе слушнам вака и други дека исто поминале на почеток ми звучи охрабрувачки. Фала ти. ЌЕ истераме и истраеме :*

На Ava.84 и green.eyes им се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Нормално е, знам колку е тешко за родителите, исто и за детето. Ама ќе помине, треба време за тоа. Секако, ако има поголеми проблеми, ќе се советуваш со педијатар дали и кога да продолжи, ама сѐ додека се работи за краткотрајни настинки и вируси е во ред, така е кај сите дечиња :) За некој месец веќе ќе почне сѐ поретко да го фаќа нешто и да се разболува и ќе си ја прифати градинката како нешто убаво во секојдневието.

На Kaetana и kikin им се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Brojot na deca januari e namalen skolskite deca se na raspust malite gi cuvaat poveketo babi dedovci, zimuvanje se na se brojot e namalen so 70 posto zatoa se koristat ostaveno denovi i vospituvackite i neguvatelkite koristat denovi denovi od odmor grupite na toj nacin se speni soodvetno

На referentka, JuLleE, PUPICA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    A дали знаеш до кога им ср споени групите? До кога трае зимскиот расвпуст за децава или?

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.720
    Допаѓања:
    77.004
    Мојов цела година така... и еве го сега 3 месеци не оди, од страв да не и донесе на дада му нешто :( Се што може да се фати, фаќа... и тоа он 3 дена во градинка, две недели дома :worried:

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Ај да те прашам мислам во градинка работеше ти.
    Мојов прави пауза од адаптација. Велам од адаптација зашто повеќе од 1 час нема седено. Планирам тек во март да го пуштам пак. Тогаш ќе има 17 месеци, а нели, групата на јасли е до 18 а наредната од 18. Во која ќе почне? Можно е право во другата група да оди наместо да се навикнува во рок од еден месец на две негувателки?

14. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас незнам дали секоја градинка е со своја политика но во нашата јасли се до 24 м, а преминувањето во поголема група е само во септември па кој е над 24 м тогаш ќе премине. Има едно девојче што тогаш ќе има 2 и пол години и дури тогаш може да се префрли...и мене ми е ова малку нејасно, нека ни објасни кој знае повеќе

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Слично е и ваму, фактички само просторија и негувателка менува и останува кај таа од 18 до 24 месеци. Е после 24 менува друга...
    Искрено прашувам зашто имав шанса да ми се испонаша таа што треба да му биде од 18 и тоа безпотребно...
    Ич нејќу да се замерувам со негувателки зошто нели, таа треба да ми го гледа детето, ама начинот на кој ми кажа како пелена не сум и подала и ГОСПОД ЛИ ЌЕ ГИ ЧУВА ДЕЦАТА ДУР ОНА ЗИМА ПЕЛЕНА, а моево едвај пол час седи таму...немам коментар. :|

На wings и referentka им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Денес во нашата градинка пола воспитувачки не се на работа.
    Изгледа децата до 22.01 ќе бидат споени.
    Ич не сакам спојувалки, оти поголемите деца мајтап си играат со помалите и ги тепаат.
    Ама тоа е..

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Сега ќе ми се смеете ама ќе ви кажам...
    Мојов знае сам да се качи/ симне од кревет, спална, гарнитура и све тоа од мебел...
    АМА има навика и од креветче да се прекачи па колку и да е спуштено на најдолу..
    Во градинка знам дека го имаат ставано во креветче и во ред е, нормално , нооо.. дома кога се прекачува се фрла на спална.... а таму ќе завршува на земја.
    Сега дома му држам час како да се прекачи од креветче а да не заврши со цвикнат врат или џумка на глава :|:|:|:|

На TarantulaA, snegulkata, chocolade и 3 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Моево нема полна година а тргна во градинка од вчера. Сеуште по саат, адаптација.
    Во мисла ми е за цуцлата. Прикачена и е за блузичето а синџирчето долгичко, па ќе и се влече по подот кога не е во уста:(.
    Ај дома, одржувам повисоко ниво на хигиена, ама за надвор, вака.... во мисла сум. А без синџирче не бива, мала е за да си ја пази. Големата не фати цуцла, со двата прста во уста, па немав вакви недоумици.

Претерувам ли?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Може и не претеруваш ама ќе се навикнеш, градинка е така.
    Мојот сеуште ги лиже сите играчки и сака на плочки и паркет да лежи со лице, замислував како тоа изгледа во градинка кај што не е чисто како дома...и ете 4 пати бактерии ми фаќа

На TarantulaA, gjoker4e и danichap им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Мојот цело време на адаптација, па дома од вирус, па пак адаптација, па пак дома, и секое наредно одење му беше адаптација :worried:
    Денес го оставив и реков ќе го земеме после ручек пред спиење, ќе плаче знам ама мора веќе да се навикне.

Инаку, за воспитувачките и тоа што не биле на работа....Слушнав на многу им ги прекинале договорите, односно не им ги продолжиле. (facepalm)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.