Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

@danichap не претеруваш, а може дур е будна да функционира без цуцла? јас на мојов ќе му носам и ќе речам само за спиење да му ја даваат, преку ден онака не ни бара.

@kikin во државниве фирми моментално тоа се случува. има измени во привремените договори. ако има еден договор истечен не може втор да потпише зошто после истек мора да ја вработат. а тоа што не дозволуваат вработување е друг муабет. кај мене момелтано од работа 3ца си отидоа поради тоа (во превод избркаа).

gjoker4e and danichap like this.
  2. zuto

zuto Форумски идол

@danichap а нема шанса да и го скратиш некако синџирчето? Или некако да и го закачиш на две места? Мене прво на ова ми текна. Ама и покрај тоа што купував и цуцли и синџирчиња немам искуство оти никогаш не ги употребив за децава, па може тресам зелени...

danichap likes this.
  3. danichap

danichap Moderator Staff Member

@LiliBoz и кога не спие ја бара.
    @zuto идејава ти е добра. Синџирчињава и се дрвени, немаат таква опција, па не ми ни текна. Да најдам адекватно синџирче кое ќе можам да го мајсторам би било одлично.

zuto and LiliBoz like this.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Najdi nekoe epten kratko sto e i zakaci go povisoko, na primer na ramenceto za koga sedi bar da ne se vlece. E sega za lazenjeto valjda ke bide i toa ok

5. karak

karak Популарен член

Da treba da e do 22 ri zatoa sto togas zavrsuva raspustot na skolskite deca I se pretpostavuva deka ke se zgolemi brojot. Sto nemora da znaci se zavisi od gradinka grupa vospituvac....

Vo koja grupa e zapisano deteto vo taa ke odi grupite kako sto procitav I kaza Edna clenka se formiraat avgust za startuvanje vo septemvri. Do togas odi vo ista grupa vo koja si e zapisan bez razlika na vozrasta I pauzata

Last edited by a moderator: Jan 9, 2018
    LiliBoz likes this.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Што треба за да се запише во градинка и дали треба да се чека конкретно за еден месец и помалку дали може да почне во државна градинка козле капиштец

Како оди запишувањето во градинка. Дали мора во истата градинка како општината во која живее. Што ако некој не е од Скопје а живее тука работно а личната карта му е под друг град. Колку се плаќа. Дали месечно. Кои се условите. За колку време може да почне.

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Прашај во градинката каде што планираш да го запишеш детето. Едни наши пријатели успеаја да го запишат одма ама прашаа во неколку градинки и го запишаа таму каде што имаше место. На пролет обично знаат во која група колку деца не се појавуваат а се на список па може некаде да примат и ново дете ако тие на список не се појавуваат.
    Која градинка ви е во план? Има една во Козле кај Канела под општина Карпош и една карши Зебра под општина Центар. Не знам дали има врска како кај училиштата да се оди во градинка во општината каде што се живее па ако е така ќе треба и на тоа да внимавате.

gjoker4e likes this.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@danidani ние кога почнавме со градинка прашаа дали фаќа цуцла бидејќи ќе и ја давале ако плаче. Така гледам многу цуцли стојат во ходникот во кутиите. Па може нема да и ја даваат ако не плаче.
    Туку ти нели треба да си со неа првите неколку дена?

danichap likes this.
  9. danichap

Сум, по еден час оваа недела. Првен оставам големата во една група, па со малото седам во другата група, еден час.
    Они треба во иста група уствари, ама за да не влијае на големата моето седење таму па ја ставија во другава. Додека сум таму е лесно, за потоа му ја мислам :lol:

gjoker4e and Ava.84 like this.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@danichap мислам ако е помала полесно е .Не се сеќирај ќе се навикне. Мојата плачка чим без проблем оди :) А групата од колку до колку год ви е? Нашата е до 2 во оваа група па оди во поголема.

danichap likes this.
  11. danichap

И јас така си викам. Кога сестра и се адаптира, ќе биде и за нејзе. Само со јадењето се нервирам. Појадок и ужинки од дома спремам, таму имаат само ручек. Ама и тој не е пасиран, па за малово ќе ѕреба и ручек да спремам.
    Турбо ќе ми биде сабајле:sweat:.

6-36 месеци ни е групата.

Ava.84 likes this.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@danichap ние имаме доручек , ужинка и ручече , има и вечера деца кој остануваат подолго.Абе не е проблем да спремаш туку да измислиш што да спремаш.
    Нема блендирано и кај нас и ги тераат сами да јадат. Од 13 месеци сама јаде според нив, ама толку што јаде одма трче во кујната кога ќе си дојдеме и одма вика ам ам:D Не се плаши да и даваш на малата не блендирано децата не можат да се задават ќе поврне ама нема да се задави:) Почни со пасирано и полека со парченца подобро е и за говорот. А во градинка гледат едно од друго и прават се дома што не можат многу се интересно:lol:Ќе се научи малецка е уште.

danichap likes this.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@Ava.84 од колку месеци може неблендирано

14. Annath

Annath Форумски идол

Неблендирано може и од сам почеток на дохрана. Јас само месо блендирам за малово, и тоа не мазно, има парченца.

gjoker4e likes this.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Зависи од детето. Ние почнавме од 8 месеци да пробуваме пасирано . Па постепено давав мали парченца. Компирче, мевце. Ама сигурна сум дека на 11 веќе не јадеше пасирано. А на 12 јадеше краставички :) Ама зависи и од забите. Ако нема заби што ќе џвака.Можеш мајка да даваш лебче бебчето да си грицка полека.Ќе видеш ако прифати и не повраќа постепено ќе даваш.Ама знај дека ќе намали со јадење од залците побрзу ќе се заситува. Уф реферат напишав уште толку имам да пишам :whew:

kikin and gjoker4e like this.
  16. kikin

kikin Популарен член

И јасјас од 8 почнав да пасирам, а месото покасно накај 10/11 почнав да го сецкам. Сега веќе не пасирам, сецкам и така си јаде. Ма да мислам зависи од тоа колку заби има. Ние сме со 12.

gjoker4e likes this.
  17. danichap

Точно, зависи колку заби има.
    Големата на годинка имаше 20 заби и веќе со месеци беше на непасирано и јадеше/гризеше цели парчиња месо.
    Малово ќе полни годинка за две недели и има две забчиња, третото сега проби. Се задавува, не е изводливо сецкано или со парчиња. :(
    Мора некако да ја биде, како сите така и она. Градинката само позитивно ќе влијае верувам.

galapce, MissDior, kikin and 2 others like this.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Не му се сеќирај ќе се науче. Ќе и излезат и забите .Живи и здрави само и да си ја сака и прифане побрзу градинката:hug:

kikin and danichap like this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Немаат врска забите со џвакањето во овие ситуации. Бебињата џвакаат со непцата, па кога ќе излезат забите е полесно. Значи џвакањето се учи од сам почеток на дохрана, не зависи од тоа дали има или нема заби. Секако се џвака со катниците, а не со предните заби. А катниците излегуваат после година. Затоа од старт на дохрана се почнува со пасирано, да се осети текстурата.

Lady*Bug, galapce, snegulkata and 6 others like this.
  20. danichap

Може Ана. Изгледа до сега не била спремна, па затоа обидите биле неуспешни. Споредував со другата ќерка, па мислев забите ја имаат клучната улога, бидејќи јас исто спремам и подготвувам храна. Ама сепак се враќаме на правилото дека нема правила и секое дете е различно.
    Премногу ми се задавува сеуште, и она а и јас од памет се вадиме...
    Ама ќе биде.

Инаку денес одлично поминавме во градинка.
    Малото лазеше, се смееше, бегаше по ќошињата без да се заврти дали сум уште таму.
    И другата недела на жалост само еден час, ама во покасен термин. Ама се надевам ќе почне да накачува а и да испаѓам одмпросторијата на кратко за да видиме како ќе реагира без мене.