Јас на малата и ставам Acidosalus кога и е затнато носето и сум презадоволна. Дури од еднаш што ќе и прснам има голем ефект, а од двапати скрос и се одзатнува. Го имам и на мене тестирано, исто презадоволна од ефектот. Малку е поскап ама вреди дефинитивно. Го препорачувам.
Можеби ќе испаднам налудничава ама да прашам: Децава во градинка, ги бришат после мочкање или не? Башка многу често ми доаѓа со црвено "дунде" и се жали оти ја боли. Исто така се жали дека не ги бришат, баш онака луто кажува, иако има неполни три години многу е педантна и не сака да облече гаќички ако не е избришана, не знам таму како успеваат во тоа. Дома без да пресоблече гаќички не легнува, ако заборавам самата почнува да се соблекуваа,камоли неизбришана да стои. Праќаме тоалетни, марамици, за што? Јас разбирам дека се многу деца, но малава и самата знае да се брише, а дечињата што ме знаат нека ги учат сами да се бришат,не знам шо да кажам ,а да не згрешам. Да одам да се расправам не сакам да се избрзувам, да оставам вака со црвенко да ми доаѓа нон стоп и тоа е иде... Ќе може совет од поискусните мајки? Како да постапам и како е во градинките на вашите дечиња?
Уште првиот ден кога отиде во градинка воспитувачките ми кажаа дека ги учат сами да јадат (да ја очекувам исфлекна по облеката) и сами да се бришат по мала нужда кога одат ( за голема нужда ги викаат воспитувачките). Така и бидна, за брзо се научи сама да јаде во градинка, а за мочкање ми кажува дека мора сама да се бриши оти воспитувачките не оделе со нив. Најверојатно кога е какана и го бришат тие газето со влажни ( така кажува ќерка ми) оти досега не била зацрвенета на газе или пак со извалкани гаќи. Задоволна сум во тој поглед од нашите воспитувачки.
Јас задоволна сум од хигиената. Не се десило да го земам, а да не е пресоблечен, избришан, валкан. Ни лигувче не носи воопшто, и ретко се дешава блузата да е валкана. Тешки да јади па за другото ќе средиме. Така да, чисто и љубезно речи им: после градинка ми се жали дека ја чеша, дали доволно ја бришите...
Не ги бришат по мала нужда, само по голема најчесто е таква сликата во градинките. Разговарај со учителките, кажи им дека сакаш да ја бришат односно твојата веќе знае да се брише сама - кажи им да и дадат тоалетна хартија бидејки ти за нејзе ја купуваш тоалетната хартија.
@ilyan ne gi briseme napred na dundeto tuku samo za kaknje so vlazni, dokolku kako roditel sakas da se brise deteto slobodno kazi si. Smetam deka sekoja vospituvacka/ negovatelka ke te svati. Nemam zensko dete ama iskreno onaa slika sto ja zateknuvam pak moze sum dosadna ama od sekojdnevieto decata zenskite ete bar veke 4-5 godini sakaat da se brisat kaj nas toalet, vlazni i caski imaat sekogas na sekoe koshe na dofat. No mockaat zimaat hartija lepat po plocki pa brishat dunde znaci toa se deca treba da razberat deka toaletot e za taa namena a ne da pomine sekade pa po dunde zatoa smetam deka podobro e da ne se brisat bar do odredena vozrast dodeka urinata ne im e jaka. Bar toa e moe mislenje okolu brisenjeto. Inaku toaletot e za rastecenite nosinja koj se trosi vo toni
Дали бебе/ дете мора да оди во градинката во општината каде што живеат или може во друга општина на пример ако родителот таму работи? Дали има телефонски број за да прашам што се е е потребно и каде треба да отидам за да го запишам? За општина центар прашувам
Здраво Сакам да прашам дали требаат брисеви (дали бараат) кога детето не било подолго време во градинка?
ме штрекнаа мн да ти кажам. Ама па вака од никого не слушнав да има епидемија.Фала богу.. најавата им беше дека школите и градинките биле испразнети од рота
Многу ги пумпаат работите. Ние сите епидемии, ако воопшто ги имало, ги поминавме одејќи во градинка. Воспитувачките ми имаат кажано дека ако има нешто алармантно обавезно ги известуваат сите родители од групата да си знаат.
претпостував дека пупмаат малце.Сител ништо не кажаа сем грипот.Но ок од грип се разболеа годинава сите што го познавам ова ми дојде наеднаш ко ударна вест.Имаше интервју со докторката она па ништо посебно не кажа сем како да се заштитуваме,дека е сезоната до кај март месец и дека прво треба кај матичен да се побара помош па после болнички ако воопшто дојде до тоа