Мојата руча околу 16-17 часот дома, ако побара порано да јаде знам дека имале јадење во градинка кое она не го јаде (пр. зелка манџа, леќа).
Mojot nepolni 5 godini sekogas posle gradinka jade i toa tanir mandza i parce meso ili jajce zavisno sto imam spremeno vo 18 uzinka vo 21 vecera
Вчера на хирургија доведоа детенце со исечен јазик. Прашав што се случило, се заиграв со детенцето да се смири, родителитеми рекоа во градинка се исекло, воспитувачите не знаеле од што...Искрено се исплашив и се запрашав дали е всушност добро да ја пратам ќере во градинка , со огледа на колко малку персонал има..Јадното девојче ќе ја шијат под целосна анестезија
@No Makeup toa sto se slucilo so deteto nemora da ti dava negativna slika. Pa dete sto ke go zgazat na ulica tvoeto nema da se dvizi. Deteto sto ke se zadavi so lepce nema da go ranime... Dete sto ke lapne igracka nema da si igra tvoeto. Zalno za sekoe dete sto ke dozivee nesreka no sepak netreba da predizvika strav i panika od pogledot leleee i moeto odi... Sepak vajda i ne se raboti za ista gradinka? Stravot od se e pregolem no ne smeeme tolku strashno da gi svakame rabotite togas ne bi trebalo da ziveeme
Мојот оди во иста градинка каде одеше внука ми до пред година дена. Буквално од 7 месеци ја израснаа до школо. Тие години немав ништо чуено дека дете се распарало, исекло, скршило нога рака, ма ништо ништо ништо. Додека пред 2 месеци слушнав дека едно џамбаз дете (по своја вина) пукнало аркада. Мајката нормално свесна дека детето баш не и е мирно... Муабетот ми е-прв пат во 6 год да чујам нешто. И да не го пуштам ради тоа? Нели малце нема логика? Олабави се..и дома може да падне да се сецне од хартија... мојов дома има завршено со модрица , џумка и расцепена уста..
Јас само да си пријавам дека го запишавме синот во градинка. Здравје Боже почнуваме од Септември па ќе видиме како ќе тераме. Сега за сега убав впечаток ми остави градинката. Има внатре изработки од децата, ги занимаваат, лани во дворто имаше посадено брокули, тикви, и краставици па ќе видиме. Ни рекоа во Август да одиме со детето за да видат во која група ќе го стават (дали голема јасли или мала обична).
Od miniterstvo poveketo gradinki na nivo na r.m. rabotat na proekt eden od tie proekti e i zdrava hrana kade vo gradinkite ima plastenici (folii) kade decata zaedno so vospitniot Tim sadat vadat berat sezonski zelencuk i dokolku Ima kolicina i se degustira. Drugi proekti se bon ton, semejstvo i semejni vrednosti tradicionalni igri, sporski den, miltikultura, ekologija so recikliranje so imagination,moja higiena.... taka da na mesecno nivo se obrabotuvaat site sekoj mesec vklicuvajki gi site proekti. Decata se opfateni so bogata programa i vremeto vo grzavnite gradinki se pominuva dosta kvalitetno
Затоа и прашав. Во нашата градинка е здраво е да се подготвува, но и да се јаде проектот. Само кај нас нема садење Јас сум задоволна од тоа што учат и изработуваат на таа возраст.
Нема збор дека програмата е одлична од министерство. Ама, за жал, условите во добар дел од градинките не се во можност за исполнување на истата.
Има случаеви каде ненамерно се повредуваат деца и во училиште,не само во градинка.Но мора да оди нема да се заклучи дома и да не мрдне.Од невнимание и возрасен се повредува а не па дете.
Дали е точно дека во градинките некаде од 3 и пол ги собираат сите што ќе останат во една група и им пуштаат тв додека не ги земат родителите. Или зависи од градинката. Какво е вашето искуство? Фала и пријатна вечер мами.
Кај нас така е... Ги собираат сите и дежурна ги чува.. Ние го земаме во 16.30 Кога немам друг избор тоа е..битно знам згрижен е...
и да го запише сега примањата се од септември. Јас во март појдов да го внесат во листа на чекање ми рекоа примања само во септември. На година ипол да,мало е ама до септември веќе ќе има 2 и подруго е.
Не за ТВ-то..мешањето со големите деца..немирни,им земале играчки, боенките им ги чкрткале..срце ме боли кога ќе ми рече земиме пред да дојдат големите зошто и мајка му на Давид го зема тогаш..