Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

После спиење даваат ужинка кај нас. Иначе пак руча дома ..

MissDior likes this.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Мојата руча околу 16-17 часот дома, ако побара порано да јаде знам дека имале јадење во градинка кое она не го јаде (пр. зелка манџа, леќа).

MissDior likes this.
  3. karak

karak Популарен член

Mojot nepolni 5 godini sekogas posle gradinka jade i toa tanir mandza i parce meso ili jajce zavisno sto imam spremeno vo 18 uzinka vo 21 vecera

4. No Makeup

No Makeup Популарен член

Вчера на хирургија доведоа детенце со исечен јазик. Прашав што се случило, се заиграв со детенцето да се смири, родителитеми рекоа во градинка се исекло, воспитувачите не знаеле од што...Искрено се исплашив и се запрашав дали е всушност добро да ја пратам ќере во градинка , со огледа на колко малку персонал има..Јадното девојче ќе ја шијат :(под целосна анестезија

5. karak

karak Популарен член

@No Makeup toa sto se slucilo so deteto nemora da ti dava negativna slika. Pa dete sto ke go zgazat na ulica tvoeto nema da se dvizi. Deteto sto ke se zadavi so lepce nema da go ranime... Dete sto ke lapne igracka nema da si igra tvoeto. Zalno za sekoe dete sto ke dozivee nesreka no sepak netreba da predizvika strav i panika od pogledot leleee i moeto odi... Sepak vajda i ne se raboti za ista gradinka? Stravot od se e pregolem no ne smeeme tolku strashno da gi svakame rabotite togas ne bi trebalo da ziveeme

snegulkata, Ava.84, irena.1 and 2 others like this.
  6. No Makeup

No Makeup Популарен член

Да, така е и тоа држи вода ,народски кажано. Веројатно мојата анксиозност има улога во се...

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мојот оди во иста градинка каде одеше внука ми до пред година дена. Буквално од 7 месеци ја израснаа до школо. Тие години немав ништо чуено дека дете се распарало, исекло, скршило нога рака, ма ништо ништо ништо. Додека пред 2 месеци слушнав дека едно џамбаз дете (по своја вина) пукнало аркада. Мајката нормално свесна дека детето баш не и е мирно...
    Муабетот ми е-прв пат во 6 год да чујам нешто. И да не го пуштам ради тоа? Нели малце нема логика? Олабави се..и дома може да падне да се сецне од хартија... мојов дома има завршено со модрица , џумка и расцепена уста..

Martka, DAngel, irenna and 1 other person like this.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас само да си пријавам дека го запишавме синот во градинка. Здравје Боже почнуваме од Септември па ќе видиме како ќе тераме.
    Сега за сега убав впечаток ми остави градинката. Има внатре изработки од децата, ги занимаваат, лани во дворто имаше посадено брокули, тикви, и краставици па ќе видиме.
    Ни рекоа во Август да одиме со детето за да видат во која група ќе го стават (дали голема јасли или мала обична).

kankus likes this.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

За која градинка станува збор, ако не е тајна. Ме заинтересира ова со брокулите посадени.

10. karak

karak Популарен член

Od miniterstvo poveketo gradinki na nivo na r.m. rabotat na proekt eden od tie proekti e i zdrava hrana kade vo gradinkite ima plastenici (folii) kade decata zaedno so vospitniot Tim sadat vadat berat sezonski zelencuk i dokolku Ima kolicina i se degustira. Drugi proekti se bon ton, semejstvo i semejni vrednosti tradicionalni igri, sporski den, miltikultura, ekologija so recikliranje so imagination,moja higiena.... taka da na mesecno nivo se obrabotuvaat site sekoj mesec vklicuvajki gi site proekti. Decata se opfateni so bogata programa i vremeto vo grzavnite gradinki se pominuva dosta kvalitetno

referentka, Martka, irenna and 2 others like this.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Затоа и прашав. Во нашата градинка е здраво е да се подготвува, но и да се јаде проектот. Само кај нас нема садење :) Јас сум задоволна од тоа што учат и изработуваат на таа возраст.

karak likes this.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нема збор дека програмата е одлична од министерство. Ама, за жал, условите во добар дел од градинките не се во можност за исполнување на истата.

karak likes this.
  13. Martka

Martka Популарен член

Има случаеви каде ненамерно се повредуваат деца и во училиште,не само во градинка.Но мора да оди нема да се заклучи дома и да не мрдне.Од невнимание и возрасен се повредува а не па дете.

14. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Дали е точно дека во градинките некаде од 3 и пол ги собираат сите што ќе останат во една група и им пуштаат тв додека не ги земат родителите. Или зависи од градинката. Какво е вашето искуство? Фала и пријатна вечер мами.

15. victoria

victoria Форумски идол

Кај нас така е...
    Ги собираат сите и дежурна ги чува..
    Ние го земаме во 16.30
    Кога немам друг избор тоа е..битно знам згрижен е...

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

A i ne gledam nisto strasno.

SummerGirl, NarCis@ and LiliBoz like this.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

и да го запише сега примањата се од септември. Јас во март појдов да го внесат во листа на чекање ми рекоа примања само во септември. На година ипол да,мало е ама до септември веќе ќе има 2 и подруго е.

SummerGirl likes this.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

И кај нас е така. После ужинката во 14:30 до 15:30 им е пуштен телевизорот.

SummerGirl likes this.
  19. victoria

victoria Форумски идол

Не за ТВ-то..мешањето со големите деца..немирни,им земале играчки, боенките им ги чкрткале..срце ме боли кога ќе ми рече земиме пред да дојдат големите зошто и мајка му на Давид го зема тогаш..

SummerGirl and wannaBeMomma like this.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Togas razgovor so odgovirnite pod itno. Dete kje stvori fobija i odbivnost

victoria likes this.