Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.091
    Најдобро е да ги прашаш негувателките.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Не верувам дека се до толку. Не верувам дека сепак прават нечовечни грешки до тој степен за да се назначат како монструми.
    Јес да има отстапка најпрво ради неуслови па после до самиот карактер ама да се изживљаваат на таков начин со бебиња не верувам, има секогаш исклучоци за жал што читаме по светов нели ама не верувам дека 90 посто од градинките се нечовечни кон бебињата.

На azelea, kiki_riki и fana им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Оф мајки ова не се тропи повеќе.Малата еве како втора недела е во нова група ама не да плака се дере .На место секое одење помалку да плака таа се повеќе плака.Кога бевме на адаптација претходно не плакаше ни 1/8од сега.До сега со ќеф одеше на градинка.Сега од дома не дава да ја спремам плака уште од дома.Сте имале ли ваков случај со децата да не сакаат да одат во новата група и колку време трае ова плакање т.е адаптацијата?

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    Како ме биде, не знам. И зборувам заградинка, дка е убаво, деца, ова она... ама не била одвоена од нас, освен еден период баба и кога ја чуваше. Толку ми е страв... тоа очите полни солзи, како ќе не биде... сака деца, сака нови играчки, знам дека мора еднаш да се одвоиме, ама знам дека ќе плаче и срце ми се кине. Се осеќам толку беспомошно. ЗНам дека мора да оди и знам дека многу ке плаче.
    Како да и помогнам одвојувањето од нас да не го сфати претешко?

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.281
    Допаѓања:
    226.784
    нема да плачеш кога ќе ја оставаш. напротив, ќе и кажеш дека мама ќе се врати откако таа убаво ќе си поигра со дечињата. никако не смее да осети несигурност кај тебе.
    сигурно градинката има психолог, зборни со него. јас месец дена пред да го носам правев муабет баш зашто бев како тебе. душа ми се корнеше. со аритмии одев го носев. после му фатив ред. знаеше дека дома кога ќе дојде го чека спремен сок и мама ќе донесе играчка. секој ден така. количка некоја поефтинка и омилениот сок на кревет го чека. првата недела плачеше, втората вриштеше третата веќе не одевме поради здраствени проблеми. потоа кога почнавме пак некако беше-аха, ова ми е познато, ќе ме земе мама...

На NarCis@, Cka и referentka им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Пред неа ќе се ,,одушевуваш,, гласно од играчки, од дечиња, од воспитувачки.
    Спреми се дека ќе плаче на разделбите, голема е веќе и неможеш да ја излажеш баш.
    Ама пред неа слабост-никако.
    Вешти се воспитувачките, знаат како да ги заиграат за да заборават.
    Размени телефон со некоја од нив колку да прашаш дали плаче и дали е се во ред.Да си мирна и ти.Зашто многу е тешко кога цел ден на работа се осеќаш несигурно и нервозно и по цел ден мислиш на детето.

Со среќа да е и со лесно.

На tina-63, karak, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    Па ни рекоа дека ако не може да се смири ќе ни се јават да ја земеме.
    Се плашам трауми да не има, оти е многу осетлива. Уште ми кажува на една улица кога ме барала со татко и ( а јас влегов у продавница) и како викале, мамо кај сиииии, и после она трчала и сме се гушнеле и ме нашла. А ова беше пред 7-8 месеци. Толку е осетлива.

Ќе купам играчки, сега ново и е лижалче, прв пат проба деновиве и среќна е кога ќе види. Ќе пробам секако, се надевам винава ќе ме одбегне до понеделник.

На zuto, karak и referentka им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.281
    Допаѓања:
    226.784
    Ќе и кажеш мама оди да ти купи лижавче.
    Негувателката на син ми кога бевме во болница (бевме во контакт цело време) ми велеше-следно дете од 8 месеци да ми донесеш!!! Баш поради тоа.
    Еве од себе ќе ти кажам. На 5 год ме запишаа во забавиште. Плачев рикав. Татко ми надвор да стои и јас на 15 мин ѕиркав дали е таму. Имам 30 а уште го памтам тоа.
    Не ме сфаќај погрешно не сакам да те извадам од памет, нормално е детето да е тажно и да плаче. Ама ако не е сега после за во школо ќе плаче. Не можеш дома да го чуваш до 18 нели? Ќе ти биде тешко, ќе собереш сила и ќе одиш да и купиш лижавче... полека ќе се навикне. стискам палци за вас.

На Cka, NarCis@ и referentka им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    Јас на 4 почнав у градинка, ама освен тоа што ме будеа рано друго океј ми беше. Ама па јас растев со цела фамилија, ова само со нас. Ајде со Господ напред, ќе не биде.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.503
    Сфатете ме како сакате, ама колку порано детето тргне во градинка, толку подобро. Ова од искуство. Имам работено со деца. Побрзо се адаптираат помали.

На EuHenIa, Martka, Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    И јас потврдувам, побрзо и подобро се адаптираат помали. И малово треба од септември да тргне во градинка, и мене страв ме фаќа како ќе биде. Ама мислам дека децата полесно се привикнуваат на новата ситуација, отколку ние мајките.

На EuHenIa, referentka, Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    @Cka мојава тргна на 9 месеци,плачев кога ја оставав,срце ми се кинеше,а она поплака две три недели на оставање и толку беше,не мисли така дека трауми ќе има,ако ти е за утеха јас мислам дека од моето девојче поосетливо нема и исто ние сме сами со мм двајцата без баби и дедовци.Еве сега е 3,5 години и е пресреќна во градинка,со задоволство оди ,ни во лето не прави пауза освен за одмор или ако поседи кај бабите по една недела две.
    Ќе и збориш убаво за градинката,дека мама и тато мора да работат за да купат тоа што им треба (ова дека ние на мојава и го збориме и она знае ) и дека ќе и биде убаво со деца.
    А вистина е дека поголеми малку потешко се адаптираат од тоа што гледам кај ќерка ми во градинка.

На eli25, referentka, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    И јас го спремам малиот за градинка. Неколку дена по ред зборуваме како ќе оди во градинка како таму ќе му биде убаво, ќе си игра итн итн. Сабајле јас на врата слушам како на баба мѕ раскажува дека ќе одел во градинка и убаво ќе му било со деца ќе играл. Малку е приврзан со нас и осетлив многу па мислам дека ова е позитивен знак.
    Е сега ставен е во група каде ќе биде најголем, а најмалото дете во групата ќе биде година дена помало од него. Малку ми е мисла како ќе ја прифати таа ситуација зашто не сака со помали да се дружи. Поточно сака да се дружи со деца што зборуваат бидејќи и тој прилично зборува за својата возраст. Има 2 и пол години а врзува реченици од 5-6 збора. Сега ново почна да раскажува делови од приказни и зане да каже по една строфа од детски песнички. Не знам дали да пробаме во оваа група каде што има деца од година и по до две и пол или да барам да го стават со поголемите каде реално би бил најмал.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    И јас објаснував дека мама и тато ке работат, и она ке си игра и кога ке се наигра ние ќе ја земеме и викаше сакам, сакам, и сега ми вика нејќам одам градинка, тато мене гушка. Шо и се сврте не знам.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.091
    И мојава од наредната недела поаѓа во градинка. Нозете ми се сечат кога ќе помислам. 11 ипол месеци има, сака деца, сака да си игра.15-16 дечиња се со 2 негувателки. Ама многу ми е страв, особено зашто многу се приврза за мене во последно време.

На eli25, Paka и azelea им се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Мајки само позитивно,секој почеток е тежок,ама они се прилагодуваат побргу на промените од нас,јас мислев што и како ќе биде ама и второ дете пак би го пуштила помало во градинка ,доколку нели нема посериозни здраствени проблеми.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kako organizirate vakciniranje i gradinka?
    Nelintreba da se skroz zdravi (a toa malju potesko prvi meseci) i plus se poosetlivi koga ke primat.
    Sega pocnuva i mojot, 2 godini e, ama samo 2 ima primeno. Sestovalentna i revakcina nema. Mmr ne ja racunam
    Isto i malava mi e 7m i ona nema nisto primeno, a racunam ke ja fakja od brat i sekoja bolest.

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.503
    Моиве сите вакцини ги имаат примено. Тоа дека треба да се примат сите вакцини, нема врска. Најбитна е она Дитепер (знам дека го утнав името). Мислам на онаа вакцина кај што треба уште 2 да ја примаш, односно да се ревакцинираш. Ако детето нема никакви вакцини, се потпишува изјава. Во некои градинки така е.

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Муабетот ми е, сакам да ги прими ама фрка ми е ради болестите беља да не направам. Пак ќе треба да си одложувам

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.742
    Допаѓања:
    38.503
    Ако има некоја примено, не би требало да имаш проблем.