Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    Mojot pedijatar za MMR rece edna nedela pred i posle vakcija izolacija.

2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ве читам и мене срцето ме стега . Како што се наближуваат деновите се повеќе страв ме фаќа. Како ќе биде, дали ќе се навикне. Се тешам дека е мала и побрзо ќе се навикне
    Инаку јас имам опција кој да ми ја чува, но сепак се одлучив за градинка. Таму ќе и е подобро, со деца, поисполнет ќе и е денот. Вака колку и да и посетува внимание мајками ( а ја гледа како капка вода, немам никакви замерки ) сепак се само тие цел ден сами. Малата е се побесна, се ја интересира и сигурно една личност неможе да и го исполни денот како да е во градинка. Баш од таа причина ја запишав.

Ќе помине се за брзо нивната адаптација и наскоро си викам ќе пишуваме за нивните среќни приказни од градинка :)

На Paka, forumce, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Пред да тргнете подобро да прими некоја. Мојата на 13 месеци во петок ја прима менингококи Ц и тргна од пон на градинка и после една недела болна.Цело време болна и не примавме скоро цела година вакцина.Па пред 2 години да напуни имаме редовна контрола тогаш прими 6то валентна.Пак се разболе после една недела.Сега ММР и варичела ја прима , ама најлошо по 3 д2на 39,2 и плус се исфрли на со еден осип на газето што траеше 2 недели. Сега во понеделник треба да прими ММР и варичела ревакцина.
    Најдобро е ако не се разболува често нормално да си прима.Ако често е болен почекај си лето поретко се болни.

@Cka не се делиш од малата засекогаш.Многу е убаво во градинка со дечиња на тоа си мисли.Твојата реакција е најбитна.Секогаш биди насмеана и викај и браво супер помина денес(ова ми е од воспитачките иако плака истото да го викаш).Збори како таа е голема и кога ќе ја земеш што се ќе правите.За градинката само позитивно збори.

Точно е тоа дека колку е помало полесно е.Мојата беше 13 и побрзу се адаптира.А сека 2год во новата група несака веќе 2 недели да ја прифати групата.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Не се разболува често ама сега ќе трга прв пат во градинка и знам што следи. Пак ќе се одолговлечат.
    Моја грешка ама назад нема

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Може првиот месец малку покритичен да ви е со болестите и да не се разболува после.Многу деца не се разболуваат, па ќе имате шанса.Нема гршка мајка исплашени сме од вакцините.Јас вакцинирав ама со страв.Сите освен ММР ги имаше примено од кога прочитав докази дека не е ММР предизвикувач на аутизам ја вакцинирав.
    Кај нас е дозволено со тт од вакцина да оди во градинка.Не е проблем детето не е болно.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.547
    @wannaBeMomma ќе го оставиш недела дена дома пред да треба да прими. Мојата сите ги каснеше, ама таа последната петтовалентна вакцина ја прими ова време, крај на август, пред да тргне во градинка.

На LiliBoz и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Јас сите би ве советувала ако прв пат одат децата во градинка да го скокнете први септември затоа што има од сите деца плачки мачки ако можете бар некој ден покасно

На azelea, wannaBeMomma и NarCis@ им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.281
    Допаѓања:
    226.784
    кај нас во градинка 2 месеци беше така ... Исто ко прв ден :drunk: посебно зашто не ги носеа сите од почеток. таман едни се смириле други дошле... хаос.

На azelea и NarCis@ им се допаѓа ова.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.547
    Море до Нова година плачки. Мојава и во април продолжи со "пеењето".

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.281
    Допаѓања:
    226.784
    Ние не стигнавме да не пееме... демек намали малце со плачење и толку беше од кариера у градинка..

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.547
    Со секоја пауза, одново ќе градат "пејачка" кариера. Цело лето е дома, знам дека пак нѐ чека истото.

На azelea и LiliBoz им се допаѓа ова.
  12. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    22.702
    здраво мајки,прв пат ке гомпуштам малово во градинка..Ме интересира тој период на адаптација дали е дозволено и мајката да влрзе во занималната со детенцето бар првите 2-3дена дур се адаптиеа детето.
    И да прашам,за прва мала група,треба топлинки/патичиња да спремам за таму?
    Tnx

13. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Мсјкиајки, извесен период пред да тргнат во градинка давате ли нешто за имунитет?
    Незнам дали овде е соодветно место за прашањево.

14. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    886
    Jas lani od septemvri do noemvri 3 m davav imunobor so vit c+ propolis i madzun i da ti kazam super ja projdovme zimata 3 + sme

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Прашај лично сметам дека зависи од градинка до градинка кај нас може ама би те советувала тоа да биде ден или два сето повеќе би имало контра ефект. Или првиот ден во занимална вториот во ходник и толку да топлинки во секоја група требаат ако детето оди

16. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Во нашата градинка не пуштаат и сфатив дека така е поарно. Големава од 1 година оди во градинка, никогаш немало плачки, ама лани имаше еден ден кога садевме семе во саксија и јас отидов, па бидејќи бев единствен родител во моментот, ме пуштија во занималната кај децата да влезам. Од тој ден почна да бара да влегувам со неа внатре и да плаче кога ќе и кажам дека не смеам.
    Нека им биде јасно на децата од сам почеток дека градинката е за нив без мајка и татко присутни. Мислам дека така полесно ќе прифати.

На azelea, TarantulaA и NarCis@ им се допаѓа ова.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    5.115
    Не сакам да ме сфатиш погрешно најдобронамерно ти пишувам, и плус искажувам мое мислење не мора секој да се сложи. Колку што знам малата е околу годинка, на таа возраст јас ако имам опција кој да ми ја чува не би ја пратила во градинка барем до година ипол. Социјализацијата и дружбата со деца околу годинка не е воопшто изразена напротив тогаш им треба што поголемо внимание кое мајка ти сигурно би и го дала повеќе него во градинка. Е тек после 18 мес м друго, а има о родители што мислат и тогаш се мали. Ја не мислам така.
    Со среќа што и да направите! :)

На zuto и kiki_riki им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.774
    Допаѓања:
    141.872
    Да прашам глупо прашање.
    Бараат брис од нос и грло да се чисти.
    чекаме резултети еве.

Што ако има бактерија? Да давам антибиотик на дете кое е здраво? нема шанси. Ама па нема да може у градинка. И?

19. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    5.792
    Нам не ни побараа брис. Само еден документ матичната да пополни и толку.

20. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Матичен ќе каже дали треба антибиотик или не.На малово мое нон стоп зелени мрсули му течат а па на брисевите ништо не покажува.Неколку пати му земаа и ништо.А нос тече ли тече.
    Мајки крвна слика ок ама нос тече.од сабајле повеќе а после престанува.
    Смее ли да се вакцинира?