Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ај тие големите ги редат ко војничиња и мижат. Ама во јасли како ли ги успиваат?! Думкај едно, заспиј го, остај го, земи друго... Едно викнало, сите станале. Хор!:?:

На kukla21 и eli25 им се допаѓа ова.
  2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899

Тешко дека ги думкаат. И мене тоа ме мачи. И мојата заспива со нишање ама секоја навика има и одвика ( се тешам сама)

На Kitten, Leo_29, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.719
    Допаѓања:
    40.100
    Мојава па сака во тишина за спие. Ама мислам дека ако е уморна ништо нема да и смета

На Leo_29, eli25 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Не ги думкаат, бидете сигурни. Некое ќе си плаче додека не се премори и заспие, друго дете нема воопшто да заспие. После некое време се навикнуваат и во галамата си заспиваат :lol: Греотка се, ама па се приспособуваат, без гајле.

На azelea, LiliBoz, forumce и 3 други им се допаѓа ова.
  5. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    За прв ден за половона час или час треба топлинки или? Сега е оретопли нз што да купам за првата недела? А брис бараат сега? Мрне ми кажаа дека треба па се слушнав со директорот минатата недела ми тече сега не бараат , за во аеродром зборувам? Ми рече однеси ја во 9 првите 2 3 дена. Ваше мислење?

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    брис секаде бараат пред да почне детето ама да не е постар резултат од недела дена.
    Јас во септември по чорапи го оставав на адаптација. Го носев во 9 (после доручек) и седеше половина час.

7. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    5.795
    За жал групите се преголеми за некој да го ова, а убавои би било, сошто не , и уште не знам што,. Не би било проблем цуцлата да ја спакуваш во кутија и во ранче, а воспитувачката која би била запознаена со специфичните потреби на секое дете да му ја даде пред спиење и ја врати на место. Ама, на 40 деца и да сакаат нема да .

И мене ми рекоа дека не треба брис. На другарка и почна од пролета или летото не им земаа. Najubavo prasaj si vo gradinkata. Jas taka napraviv.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.719
    Допаѓања:
    40.100
    15-16 дечиња се со 2 негувателки. Мислам дека е добро со оглед дека во другите градинки овде на толку дечиња има 1 негувателка.

На azelea и eli25 им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    33 деца а 2 негувателки кај син ми. радувај се што се толку малку

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.719
    Допаѓања:
    40.100
    Претеризам

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Во јасли на рака ги думкаат.
    И полека полека сами ги учат

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.775
    Допаѓања:
    141.883
    Нема бактерија џабе ве гњавам. Купивме се мајка се стресе 100 евра, уште да се убедиме да оди.

На azelea, danichap, chocolade и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Малиот почнува од октомври па веќе почнувам да се тресам како ќе биде со оглед на тоа што е многу приврзан за мене, а и не заспива со никој друг освен со мене. Знам дека многу ќе плачи и ми е страв дали воопшто ќе се навикне. Битно ние почнавме да се спремаме, па ќе пробаме.

14. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Zdravo .. ajde i jas tuka da se priklucam .. epa vaka moevo e 9 meseci .. utre ke ode vo gradinka a sepak uste go dojam .. e sega dali kako za prv den da go ostavam pola cas tamu ili .. a planiram sabajle da mu dadam da cica malku pa da ja odnesam .. iskustva nekoi ???

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.719
    Допаѓања:
    40.100
    Нека цица прво па однеси ја. Првите денови пола час, час нека седе таму . Јас не ни планирам да ја носам уште првиот ден туку во текот на неделата. Утре ептен гужва ќе има

16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Во јасли ги легнуваат во креветчиња и сами засиваат,цуцла и мојава цуцаше само за спиење и ни дозволуваа,а после постепено они таму ми рекоа ќе ја одвикнат и додека јас дома уште и ја давав за спиење они таму ми викаат аа па мајка она одамна без цуцла овде спие,така и јас ја фрлив.Во градинка се навикнуваат на се,и цуцли и пелени се ќе фрлат од таму и сами ќе се научат да заспиваат,јас зошто ја благословувам :).
    Туку кај нас оваа година 37 деца на список :(,Господ на помош една воспитачка една негователка ,а просторот мал,мал што да ви кажам ќе се угушат и само 30 креветчиња,ги жалам учителкиве искрено.

Среќно на сите што почнуваат во градинка :)

Последна измена: 3 септември 2018
    На EuHenIa, Leo_29, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.775
    Допаѓања:
    141.883
    Збунета била. Којзнае колку е исплашена. Јас повеќе, татко и бетер, ама прв ден е. Многу ми е жал, мноооогу,. Ај, сите деца така растат.

Мислам дека ќе има чувство дека сме ја напуштиле. Ќе ни биде лута.

На karak, kiki_riki и TutiFuti им се допаѓа ова.
  18. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    ..
    Lele isto i nie denes .. za grefce ..

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Ние денес истеравме прв ден.

Отидовме јас и тој, спремни со ранец. Стигнавме и се беше супер се додека на вратата излезе воспитувачката со расплакано дете па мојов реши не сакам да влезам. Го гушнав и го предадов. Слушнав почна да плаче ама од внатре се слушаа многу различни плачења па не можев да видам дали прекина да плаче или не.
    Јас искрено ги прежалев вработените коњски нерви им требаат на толку плачки. Мене за пла саат што поседев ми стана пребучно и тоа надвор како ли им е нив. А се обидуваа да ги анимираат, во сите простории се слушаше песнички, коцки и слично.
    По околу пола саат ете го мојот гоносат надвор малку расплакан, почнал да ме бара и се испотил во косата. Се објаснивме дека секогаш така се поти да си знаат за нареден пат. Се погушкавме пред градинката и му објаснив дека иако не ме гледа јас го чекам надвор, му покажав каде седам да го чекам па почна да се фали дека редел сложувалка и добил петка (на рачето имаше смајлил со пенкало). Рече утре ќе им кажел и на другата рака да му цртаат. Мислам дека за прв ден е добро.

Мене па не ми е жал што ќе оди во градинка. Некако мило ми е. Си викам порасна детево да си оди во градинка. Некако убаво ми беше. П градинката накитена со балони им беше мене убаво ми се виде.
    Сега за сега го пуштив со летните сандалки да биде внатре (тие за на плажа/базен гумените). Си викам ај додека трае адаптација со нив па потоа ќе видам што ќе купам односно какво ќе биде времето и кое бројче топлинки ќе му треба.
    Инаку не знам што се треба за во градинка веројатно од таму ќе ни кажат што точно ќе им треба за понатаму. Сега за сега однесовме само чист брис и потврда од матичен.

На karak, azelea, tina-63 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.775
    Допаѓања:
    141.883
    леле заврши прв ден. 4 саати. И дале подароци за дома, балони, моливи, шољичка...., си играла со децата и пеела, малце јадела од ручекот,не сакала појадок, учествувала, среќна била, сакала пак утре, и се расплакала кога и рекле татко ти дојде, изглда од возбуда или радост. Ах срцка :) Поминавме прв ден. Од утре поубаво :)

На M.B., vitamina, karak и 13 други им се допаѓа ова.