Веројатно да. Зашто сега по новите правила за поаѓање на училиште пресеците за прават за календарска година, некако кога ние бевме деца и се правеа од Јули до Јули. Мојот е роден исто во Јануари и во Јануари ќе полни 3, а најмалото дете со него во група во Декември ќе прави 2. мене лично ова не ми се допаѓа, не од аспект на градинка туку од аспект на школо понатаму, ама таков е законот. Пологично ми е пресекот да е како порано така се децата развојно поблиски едни со други.
@Mommy_queen синко на 21 декември ќе полни 2 години и го примија во прва мала група. Демек сите деца родени 2016 без разлика дали имаат полни 2 години или не, ги примија во 1ва мала група. Е сега твоето е родено во јануари, ама јас мислам ако сакаат можат да ти направат услуга.
@Cka Колкава е малата? Ја сабајле малово кога го оставив(после недела дена пауза) се тресеше дур плачеше.Многу драматично! Се преплашив и јас..
Мајки еден совет, малово е 14 месеци супер се адаптираше во градинка меѓутоа денес учителката ми кажа дека е лошко вика проба да гризне едно дете по рачето, проба да гризне и друго и многу ги закачаше децата денес, а земе некое детенце играчка одма оди и му ја зима, дома не му дозволувам да прави глупости го карам ако прави бељи зборувам дека тоа така не треба, јас незнам како поинаку на толку мало дете да му кажам дека не треба така да прави.
Му излегуваат заби затоа апе и мојата така правеше кога и излегуваа заби.Само зботување и така ќе научи.Со гризењето мислат дака ќе ја намалат болката.Денес тој ќе апне некого утре него ќе го апнат и ќе пораснат
Да до сега има само 4 запчиња излезено двојките и четворките горе се познаваат ама никако да пробијат, се надевам дека фазава е пролазна
Здраво мајки и мојот син оди во втора јаслена а во јануари ќе наполни три, баш вчера прашав на колку години одат во прва мала група ми рекоа од 3 години, ние сме на средина. Инаку втора недела како оди со пауза од цела недела бидејќи имаше бронхит, сеуште со плачење одиме уште од дома почнува да си плаче, седи по два часа еднаш го оставивме три часа ни рекоа земајте го порано додека да се навикне. Овој период на адаптација е баш стресен и за него и за мене, но мора да бидеме упорни.
Мајки ние тргнавме во градинка и одма стомачен вирус малава закачи. Иде во јасли инаку. Што им давате на дечињата за имунитет освен здрава храна. Земав маџун и маслото од грејпфрут, ама малава кога пие кога не
Јас киндеримун му давам. Прашок е па во сокот му го растворам. Којзнае дал ќе има ефект, втора недела му го давам
мајки на дечиеа кои сега во септември рв пат ви трвнаа дечињата во градинка,ве молаѓ за искуство споделено.. Моево сега тргна (20м),адаптација ок помина,но една недела оди,другата еболен дома седи..Дали е нормално ова??Пред да тргне градинка еднаш ми се нема настинато
normalno e ponormalno zdravje. Sekoe mesanje so Novi deca ke se razboluva do 3 + godini ke si se razboluva pocesto potoa e polesno. Ma sto sakas davaj mu isto time se faka. Eden pedijatar slusav pred nekoj den na tv vika koga ke go zadrzite doma poradi bolest deteto gledajte pobrzo da go prakate zatoa sto vo grupata se menuvaat t.e. prelezuvaat novi virusi da posle podolgo oporavuvanje deteto koe ke dojde vednas ja faka novata bakterija. I jas isto pravev dve nedeli bolen dve doma da se oporavi top edena nedela vo gradinka I pak od pocetok.
Баш истата емисија ја гледав и се запрашав дали може има вистина и во тоа. Јас зависно од тоа колку сериозно бил болен проценувам колку да го опоравувам дома ама под 2 недели не било. Ќе пробам и вака, ваљда нема да ми се одбие од глава да му го зезнам имунитетот
Мојот настина односно е со растечен нос уште после првата недела. Јас тоа го сметам за нормална работа и не го третирам како нешто опасно, чудно или што не. Колку што успевам да видам скоро сите во градинка се со растечени носиња. Не би праќала дете во градинка само ако има бактерија, температура, повраќање и слично. Вака додека се бори со вируси не ми е проблем.
Мојата една година оди и пак е исто 2 години и 2 месеци. Ама полесно ги мине болестите сега.Јас искрено многу се нервирав и едно 5-6доктори сигурно имам прашано сите ми велат до 3 години и после ќе биде поретко.Прашував и дали да остане подолго дома да се опорави подобро ми рекоа нема потреба кога ќе ја пуштам за една недела пак ќе била болна.Ајде ќе дојде брзу 3 години па ќе видиме да не кажат само до 5 после
Ама бактерија ќе знаеш тек тт коа ќе ти јави..До пред да дигне,најчесто растечен нос дава ко прв знак...Е сеа твоето може полесно да мине,а за другите деца да биде покомплицирано. Искрено ич не ми се свиѓа ова што си го пишала дека дете со растечен нос пушташ во градинка свесно.
Нас вака ни рекоа воспитачките на родителска во градинка. Бидејќи голем број на деца значи и постојано кружење на вируси, нормално е и сите деца имаат растечен нос во градинка, доколку е бистар секретот а детето нема други симптоми да го носиме во градинка, доколку секретот од нос се згусне, стане зелен, жолт и сл.тогаш да го задржиме детето дома и да си го носиме на преглед