Дете во добра општа состојба треба да оди во градинка. За полесно да се адаптира и да се развива имунитетот. Нормално е да се разболуваат на почетокот, а особено треба да се внимава на имунитетот после прележување на сипаница, оти драстично опаѓа. Моево минатата недела ја почна адаптацијата. Ок е, плачеше повеќе првите два дена, после веќе не толку. Вчера се затна од нигде никаде, носот почна да му тече, ноќеска топол, ама немаше тт. Го пратив утрово во градинка, седеше час и половина, утре до 11 ќе биде. Не планирам да го прекинувам адаптирањето, но ќе видиме како ќе оди засега. Инаку со големиот ми се потврди тоа дека детето ако се осеќа добро треба да оди во градинка, дури и ако е под терапија. Кога го чував повеќе дома, почесто ми се разболуваше, отколку ако го пуштав понабрзо.
Не мора да значи. Кај ќерка ми покажа стрептокока во нос, а немаше ни секрет, ни температура. Случајно правевме брис и дознавме дека има. Докторката ни кажа дека нема дете во градинка што нема бактерија во нос или грло, само некои створиле имунитет и не пројавуваат никакви симптоми. Дури не ја ни третиравме бактеријата со антибиотик, затоа што клиничката слика беше добра, а крвната имаше многу мали и незначителни отстапки. Ѝ мачкав локално хлорамфеникол една недела и толку. А кога има алергија па има многу секрет. А нема никаква бактерија.
мајка што збориш?! дете под терапија(лечиш вирус или бактерија) и да го пратиш свесно во колектив со други деца?! Па срам да ти е! некое дете тукушто прележало вирус/бактерија,се опоравувало дома и веке ослабнат имунитет,од твоето пак ке се разболи а може и во болница да заврши! едно големо срамота за тебе
не ги карам сите,само мајката свесно што пушта дете во градинка кое е на терапија...Што друго свесно има да се размисли и искоментира за тоа?
И малиот мој почна денес со адаптација Ќе оди по 4 часа, во приватна градинка Плачеше денес, 15мин само поседа, ама цел ден му зборувам како ќе си игра со дечињата и мама ќе го зема после Утре се надевам ќе седи повеќе Туку, нешто за имунитет? Прочитав на мама погоре предлогот, ама детево само вода пие
Капките од масло од грејпфрут, тие се ставаат во вода и немаат вкус. Нас ова ќе ни биде трета зима по ред со нив.
Срам да ми е, ама јас си слушам матичен лекар што ги знае моиве деца какви се. Дете не се носи во градинка само ако има температура, пролив и повраќање. А ако е во добра општа состојба, треба да се носи, па и со растечен нос и кашлица. Затоа што само така ќе изгради имунитет како што треба и со тек на време од нога ќе ги поминува болестите. Во спротивно, ќе остане болежливо. Ако тргнеме по твојава логика, треба и здрави деца кои се носители на некоја бактерија (а не го знаат тоа) да седат дома. Ти не си ни свесна колку здрави луѓе има што немаат симптоми, а носат бактерии или вируси. Што треба тие луѓе да прават, секој ден брисеви да вадат? Или да се стерилизираат, што? Јас сум свесна дека има и поболежливи деца и поимуни, и дека не сите исто реагираат, ама факт е дека тој пат мора да се помине. Кога го чував дома поголемото сосема да се опорави од претходно разболување, многу побрзо ми се разболуваше повторно. А кога ќе го пуштев одма штом му беше подобро, тогаш и да се разболеше, од нога ги поминуваше настинките. Затоа си ја слушам матичнава на децата, веројатно таа знае што е најдобро за нив.
не не ,не ме разбра..и јас така мислам..Ама детето ако се лечи од бактерија со терапија,значи свесен е родителот....дур трае лекување мислам дека не треба да се меша у колектив.Пие сируп детево,и со се сируп у ранец го праќа во градинка.Ок ти е тоа?Нели после завршување на терапија,пак се прави контролен брис. Исто и со вирус повраќање..Коа ќе престане да повраќа,да се врати у форма со јадење,се враќа во градинка...
Советот на матичната е да се мешаат во колектив, освен ако не се работи за некое исклучително заразно и потешко заболување. Исто, препорака е да се чува дома најмалку месец дена после прележана сипаница и тоа сметано од времето кога ќе се изгубат и последните брунки. Мене тоа ми беше грешка со големиот, многу брзо го пратив во градинка, иако многу лесно ги помина сипаниците. Секоја недела после тоа ми беше болен, за два месеци трипати доби воспаление на уво. Го оправив сосем и после тоа скоро воопшто не отсуствуваше. Затоа треба да се знаат децата какви се, и каков им е имунитетот, па според тоа да се водиме. Иначе дома си давам сируп, не им давам таква обврска на воспитувачките.
Никогаш не правиме контролен брис, докторката вика пак ќе ја фати бактеријата за недела дена. Мора да се помине тој пат на стекнување имунитет, кој полесно, кој потешко. Ќе видиш за некое време ќе има бактерија, а нема ни да знаете дека има.
Кај нас брис е мисловна именка. Влеваш во занимална и на 10 од 12 деца им течат зелени мрсули и буфтаат кашлаат како ларингит... Се надевам имунитет дека стекнале, кузнее што се имаат фатено а не знаеме
Kaj sin mi skoro site deca se so mrsulavi nosevi. Mojot od septembri do apríl e so rastecen nos. Po tvoevo ne trebase ic da odi. Ako ima temperatura, proliv, povrakanje, pa duri i ako kasla jas go ostavam doma. Patot sto sega go odis go pominavme. Ke se adaptira, ne se grizi. I ne se obiduvaj da go izoliras od bakterií , naprotiv poveke izlozuvaj go. Ke ti kazam za pomaliot sín, godina i pol e. Od kako e roden postaroto odi redovno vo gradinka. Deteto si e super, retko se razboluva pu pu. I sega mesec i pol ne mozam da go zapisam vo gradinka zosto na brisot pokaza bakterija vo nos. Tretirame,povtarame pak ja ima bakterijata. Veke tri pati povtoruvam brisevi sekoj pat vo razlicna lab. Bakterijata e prisutna, a deteto mi e zdrávo.
Откако детето ќе почне терапија (по 24 часа мислам беа) повеќе не е заразно и може да се меша со други деца.
Женички, не сакав да аплицирам за градинка зошто сум дома и јас си ја чувам. Па си викам плус некако мала ми е уште, уште бара да спие на 2 саати. Си имаме ред и не знам дали таму ќе се водат по тој ред, со оглед на тоа дека ќе е во јасли. Станува, доручек после 2 часа спие, станува ужина кај 12-1 зависи кога станала сабајлето, после 2 часа ручек и пак спиење. Ама јас се водам по неа, и ручек во 12 некако ми е многу рано. Во рок од 3-4 часа 2 оброка ми е премногу, односно мал временски период. Па затоа викав ќе почекам. Ќе порасне ќе стекне друг ред, барем со спиењево, да преспива еднаш од кај 12, зошто ако ја однесам во градинка во 8, таа во 9 ќе бара да спие, па потоа кај 13:00 пак. Но, бидна....се изнапишав јас. Сега сакам да ја запишам, не мора одма да почне, ама во догледно време. Зошто имам нешто на ум, ама со мојов термит дома тоа изводливо не е(дур не порасне едно 3-4 години хихи). Не знам како иде, дали има одредено време за уписи, знам дека е хаос и се чека а и дека требаат врски кои ги немам. Некој совет. Има баба да ја чува, ама тоа никад нема да се деси, зошто сакаше на 6 месеци бебе тулумба да му даде(плус триста други сцени) па довербата е испод 0 сега... Не знам шо да правам.
Јас решив најмалово да го запишам, со време демек, ред да фатиме. Термин за разговор во Јануар имаа слободен, па тогаш ќе видиме дали Септември 2019 или 2020 ќе имаат место .
Мајки.сакам совет. Вака големиот син има 3.5 годинки. Прво пробав на 13 мес.го носев во градинка и по 2 дена се разболуваше.Се откажав. После на 18 мес.пак го носев и дете пак болно.Пак се откажав. И пробав на 2.5 годинки значи лани.Исто беше.Ќе седи по 2 саата и одма болен.Ми го разболе малото и лани го отпишав. И сега тргна на 3ипол год.од јули месец.Исто со прекини.2 дена ќе оди 5 дома.3 дена оди 2 дома.Нон стоп е вака. Е сега детево од сабајле кога го носам ќе си влезе внатре и наеднаш се врти по мене и почнува да плаче да вила да урла и легнува на земја ке мава со глава раце ќе се тепа.И вика мама нее мами ааа ууу ооо цела градинка ечи од него.воспитувачката вика остави го сокри се да не те гледа ќе се смири.И да го смируваат за 10 15 мин.И сабајле им побегна трча и плаче па почна да апе да скубе се тоа по негователката. Значи му зборам од дома и тој вика да сакам да одам ама таѓу кога стигаме е лудница.Не дава ни палто да му соблечат.А си спие и јаде.Вака прави само кога го оставам. ИЗВИНЕТЕ НА ДОЛГИОТ ПОСТ. СЕКОЈ СОВЕТ Е ДОБРЕДОЈДЕН.
Пробајте друг да го носи, не ти... Со мене така последниот пат кога одеше синко на 2ипол год плачеше и едвај влегуваше, а со мм и свекрва ми гајле немаше.