Возраста има влијание во адаптацијата на децата.Периодот од 1,5 до 3 години е најтешко за адаптација,тогаш се нај приврзани за мајката. Ке се навикне ама треба повеке време и трпение.
Како се аплицира онлајн за во градинка? Некаков линк не можам ништо да најдам. Сама си одговарам и прашувам... Ќе се најде некоја фина мама да ми објасни како да ја најдам апликацијата што треба да се пополни на нет за пријава во градинка. На страницата не можам да ја најдам.
Мене тоа ме нервира, здрави носители, да мора да се третираат, па уште и системски. Големиов пиеше Оспен на здраво, како носител, оти во неговата група се појави шарлах, а брисот излезе позитивен на стрептокока пиогенис. Детево симптом никаков немаше. Со позитивен брис не го примаа, па мораше да пие антибиотик. Мислам дека нема онлајн пријава за во градинка. Директно одиш во главната градинка што е, ќе ти кажат што треба и ќе си пополниш барање. После ќе носиш документи, кога ќе почне детето во градинка. @Цвет88 јас го пријавив малово кога имаше три месеци, за да тргне кога ќе наполни две години. И одвај го примија. Во групата се засега 27 деца. Имај предвид дека во некои градинки се бара место повеќе. Двајцата ми тргнаа на две, две и пол години, колку толку осамостоени во смисла на самостојно јадење, а големиот беше плус без пелена дење.
И мојава си имаше ред пред да почне во градинка, но се се смени. Ја носам околу 7:30-7:40 и до 15 часот е таму. Еднаш спие од саат, саат и пол и кога ќе си дојдеме дома си спие 2 часа и вечерта околу 9,9 ипол си легне и спие до 7. На почетокот кога ја оставав до 12, 13ч воопшто и не спиеше, ама потоа сама си заспивала таму, оти нормално и се приспие . Ако ја носиш на почетокот може и да не спие, да простестира и плаче што е нормално но со тек на време ќе се научи. Мој совет ти е да ја запишеш и да не и се тресеш многу, она ред сама ќе си створе таму. Мојата на неполна година почна, а минатата недела и носот и течеше па пак ја носев, еве ја сега е подобра. И морам да кажам дека бргу се прилагоди. Понекогаш заплаче кога ја оставам и потоа кога ја земам, ама таму била многу мирна. Како помали полесно се прилагодуваат
Не се плашам решена сум, утре одиме да прашаме што како да собереме документи. Не советуваа така, па ќе видиме кога тогаш мора да се аплицира. дали сега дали за една година мора да оди во градинка.
Исти сме и ние, еве месец ипол не можеме да добиеме негативен брис од нос. Прво беше aureus која беше сензитивна на хлорамфеникол и се ослободивме од неа, на контролен брис се појави pneumonia за која нема локален антибиотик, мора орално. Совет од матичната, а и мој личен став е да не се третира асимптоматска бактерија, значи детето е здраво право, нема потреба да прима антибиотик. Меѓутоа друг начин да се добие негативен брис, нема. Пробавме со често испирање на носето, но нема ефект. 5 бриса направивме и пак е присутна. Ќе го загубиме местото во градинка што едвај го добивме. Навистина не знам што да правам???
Или стапчиња за брис ке си купат сами од аптека и така ке ги однесат во Авицена. Неупотребени. Нормално- ке покаже дека детето е чисто.
Резистентна е бактеријата на хлорамфеникол, нема ефект. @irena.1 кај вас која бактерија е? Јас го носам во државна кај нас, за таму ми даваат упат, приватна микробиологија немаме. Кажете ми за во Авицена ми треба ли упат или можам сето тоа на приватно да го направам? И дали сигурно прифаќаат стапчиња од надвор?
Lokalno. Ednas so hloramfenikol mást. Vtor pat so citeral. Néma zosto da mu davam sirup koga nema nikakvi simptomi.
Здраво. Дали давате некое сирупче, нешто за имунитет додека оди детето во градинка за помалку да настинува? Почна 2 недели и одма стомачен вирус. Па сите дома после не фати. Сакам да знам искуства со сирупче за имунитет. Уште малку ќе се породам, а детето сега почна во градинка и тешко му е и привикнувањето и брзо се разболува. Па полесно да ја поминеме зимата и настинките би сакала да земам некое сирупче.
Da prasavte so koi streptokoki moze da se zapise dete? Ic ne mi teknuva ama ke gledam da prasham i da vi dadam odgovor koj gi smetaat kako normalni i mozat da pominat
Ниедни. Чист брис бараат. Некои деца си ја носат батеријата без мака а детето до нив 40ка темп од истата. Ама па... на 1ви може да е чисто а на 2ри да одите на роденден и да си ја носи детето батеријата и затоа ова ми е глупост. Мојата почна со спиење. После 1 месец убаво и е, ама повеќе сака дома.
Poglupavo nesto od cist bris za upis nema. Sega ja nemas po 5min ja imas. Drugo, personalot sekoj den pravi brisevi? Vekje zapisanite isto? NE. Srekja vo nasava ne baraa takvi gluposti. Maltretiranje bez veze
јас ич не де сложувам со членките погоре кои 'пљукаат' против лечење на стрептококиве...Знам дњка не ви е згодно детето антибиотик да му двате без симптоми...Еве мое искуство.Лечиме стептокока пнеумокока во нос,со симптоми од 7дена тт.Не ја симнува под 37,5,не јаде нисшто освен вода и сок.Ми се стопи детево. Се јавив во градинката и ми кажаа дека не ги известуваат др родителии за оваа бактерија,непотребно паника ќе се ширела.Известувале само за пнеумокока пиогена(онаа за шарлах.) А педијатарот рече ќе ја излечиме сеа,ќе оди три дена и може пак да ја фати...И прашање до мајките кои се бунтуваат за праќање дете со чист брис..мислите ок ми е мене со моево дете у ваква состојба??