Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@TheSecret сега на родителска кај син ми во државна градинка во Карпош ни кажаа да кажеме ако детето е алергично на нешто и покажаа дека на ѕид имаат листа со имиња на децата и запишуваат ако некое е на нешто алергично за да се знае. Во групата има девојче алергично на млеко, јајце и јаткасти плодови и си оди со нив без проблем. Не знам баш како функционира со храната ама од јасли е во групата. Исто има и детенце алергично на лешници. Ни кажаа за родендени да не носиме частење со такви намирници ако може. Се договоривме се да биде спакувано и дома да ги носат децата частенките за да може да проверат уште еднаш родителите пред да дадат нешто.

Инаку ние паузиравме од градинка. Си беше со носето затнат и размрсулавен подолго време ама се држеше се до Понеделник вечер кога крена 40 температура. Вицоко ЦРП, високи гранулоцити, црвено грло, рапави гради. Заработивме антибиотик и 3 дена инхалации со Дексазон. Матичната рече од Понеделник слободно може пак да оди во градинка.
    За да поткренеме имунитет ни даде Бимунал.
    Инаку во градинката ни побараа чист брис за да почне па што дека. Еве за месец дена се разболе. Не е тоа гаранција за ништо.

referentka likes this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

2 дена на адаптација фати мораксела во нос. 2 дена.. по пола саат... и што ако чист брис! ?
    мојот 'имаше фрка' со млеко т.е. Со кравјо млеко. Си потпишав на моја одговорност да носам козјо термички обработено и спакувано во тетра пак за една употреба. За жал дур почне да јаде он направи година и пол скоро и немаше проблем и кравјо да даваат. Тогаш имавме реален проблем (не во наводници) со јајце и не му даваа јајце. Си водат рачун за тоа, не е да речеш да не пазат.

NarCis@ likes this.
  3. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

И во нашата градинка има листа со деца алергични на намирници и мн се пази на тоа. И за друго мн обрнуваат внимание. Конкретно ќерка ми има проблем со одење по голема н. им е објаснето на учителката и негователката што и како, постапуваат како што сме побарале без никаков проблем

LiliBoz, NarCis@ and referentka like this.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

И додека бев во Мк немав слушнато за држење место година дена па и подолго. Некој месец разбирам заради болести, цела година или две да држиш место на некој на кој му е потребно повеќе од тебе ми се чини wtf и кој и зошто го дозволува тоа? Наместо место да држиш, запиши го порано ако се чека со месеци или година и чекај.

TutiFuti and kikin like this.
  5. Pebeka

Pebeka Популарен член

Se soglasuvam,taka slododno ostanuva mestoto za drugo detence,a ti ne plakas za djabe.Vaka em ti plakas em deteto ti e doma.Moe mislenje

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

очигледно не сфаќаш. Затоа се 33 деца на список. Зошто 20 одат. Да одеа сите 33 сигурно немаше да се примени. Јас нагласив дека нема да одиме откако бидна се што бидна. И дај те молам олабави со кантарот во рака преку 7 мориња кога има вработени таму кои знаат како треба. не некој да кажува што е правилно а што не за пополнување време.

fana and NarCis@ like this.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Нас денес ни се јавија дека го изгубивме местото. Цела година чекав, одев само 2ра и 3та смена додека го добиеме ова место и сега за 1 месец го изгубивме. Сега пак цела година ќе треба да чекаме. :doh:
    Ме нервира тоа што нема универзално правило за сите, некаде бараат брисеви, некаде не, некаде можеш со месеци да го држиш местото, некаде само 1 месец..... УПМ. :@

TarantulaA and NarCis@ like this.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

А како така? па ако е болно цел месец?

9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мајки ве читам дека ги пуштате децата на градинка, а пијат антибиотик.Ви дозволуваат ли докторите? Еве нашиот кажа малата да седи дома 7 дена.Воспаление на увото има.Нема температура.Весела е се однесува како здраво дете .Ама во градинка нема да и дадат антибиотик и ќе треба да ја скокне дозата, па мислам подобро е дома да ја чуваме.
    За нос кога и тече или кашла ја пуштам.
    За брис немам побарано да и направат, ама кога побарав лани крвна слика др веднаш и зеде од рачето.Се веше во ред малку леукоцитите и беа качени и пошто немаше температура останавме без терапија.За бактериите во носот сите ги имаме така да не знам како може да биде брисот стерилен.

LadyC and TarantulaA like this.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Веќе двапати непотребно спомнуваш каде сум јас за пост за кој нема врска кој каде живее оти по постовите читам дека во други градови не е дозволено да се држи место повеќе од месец или два. Кој ти е проблемот со седум мориња и планини не знам ама задржи си го за себе.

kikin likes this.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Во тој случај било 2 месеца, за нас 1 месец бидејќи не сме поднеле комплетна документација, т.е. чисти брисеви.

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

ајдеее. ради едни брисеви? И сега?
    Па тоа и ти зборам. Кога не знаеш ќути си.

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Ти очигледно не читаш како треба. Што не знам?

14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ama í kaj nas ne e dozvoleno da se drzi mestoto poveke od dva meseci. Zatoa na sekoj dva meseci deteto odese vo gradinka. Dali razbiras? Zakon í koristenje dupki vo zakon e raborava.
    Kolku í da ti zvuci sebicno ,toa bese edinstven nacin da go zadrzam mestoto za koe po regularen pat cekav edna godina í ne go dobiv, pa posle so vrski í moljakanja edvaj.pa ne ke molam pak za ista rabota.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Јас читам дека кажуваш како моето дете држи место на туѓо дете што уствари не е тоа така. политиката е друга овде. Ти што не разбра?

не бе срц ќе нагласиш дека нема да оди. За да не го рачунаат да си примат слободно друго дете само да циркулира на список за кога ќе тргне. пример јас имам кажано септември 2019. Тогаш трга. До тогаш плаќам за да не чекам потоа на список. А сега место него си офицери го дете најнормално.

Last edited by a moderator: Oct 5, 2018
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Да, само заради брисевите. Сега пак на листа на чекање. :|

17. Annath

Annath Форумски идол

Да, дозволуваат. Барем матичната на моиве деца дозволува. Дозите ги давам јас, т.е ги темпирам да бидат во времето кога е дома. Јас претпочитам да оди во градинка, оти ако седи дома додека го испие антибиотикот, имунитетот опаѓа. И кога пак ќе се врати во градинка, за кратко се разболува. А кога оди покриен со терапија, и да се разболи, грото од нога ги поминува.

Сешто. А тие таму секој ден брисеви да прават на вработените, еден нема да биде негативен.

EuHenIa, LiliBoz, NarCis@ and 3 others like this.
  18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Isto.MMomentalno sme na antibiotik. Vo 7 ipol pie, sabajle i vecer.

Za brojkata na deca vo edna grupa nikad nema da mi bide jasno. Komsiceto vo. Sk kaj sto odi, 39 deca se. Ama ne so mesta ili ne, tuku realno 39 deca odat vo taa grupa. Ucitelkite vikaat samo gi pazime citavi da se, za nesto poveke da napravime samo ako dozvolat, ako vidime deka moze da se raboti. Omg ne mi se veruvase...

Last edited: Oct 5, 2018
    LiliBoz likes this.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Е па тоа е контрадикторно во целава ситуација. Во било која градинка да отидат во даден момент и да земат брисеви од децата и вработените со гаранција барем 50% од нив ќе излезат позитивни. Ама не, проблем е детето што од дома иде здраво и право, демек тоа ќе ги зарази сите. |(

Annath, LiliBoz and NarCis@ like this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Колку настава ќе сме пропуштеле во школо ако секое разболување не одевме. ..
    Памтам со болни крајници одев. Ако немам темп исто ко да не сум болна. Реално и малце се претерува.. настинка и седи дома. Ни темп ни малаксаност само кашла и мрсули му течат и седи дома да не спушти. А и дома може да спушти.

Annath, Lolipop23 and NarCis@ like this.