Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

anatanth se vozdrzuvam da ne pisam ama ne mozam!! dete pod terapija so antibiotik ne se pusta!! za gabe ne postojat kontrolni brisovi posle zavrauvanje na terapijata..Koga go pustas taka tvoeto dete,prvo ti si sebicna kon nego sto go forsiras da odsedi vo gradinka nearno a plus drugite decinja se na rizik.Stvarno sramota.A toa sto naglasuvas maticen te sovetuval taka,bas sum somnitelna vo tvojot iskaz.

LadyC likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Па сега ако лажам, слободно консултирај се со д-р Кармен Цекиќ Димовска, прашај ја да видиш што ќе ти каже. Како што пишав и претходно, само во три сосотојби не се пушта дете во градинка/школо - кога има покачена тт, повраќање и пролив. Јас моиве не ги пуштив деновиве кога имаа повраќање и пролив, големиот и со покачена тт. Од понеделник пак ќе си продолжат. Не се на терапија, ама носињата им течат.
    Брисевите се џабе, освен ако не го чуваш дома. Во спротивно, уште при влезот во занималната ќе фати бактерија. Денес си имала чист контролен брис, следниот ден да го повториш, ќе излезе позитивен на нешто.

Ќе чекам одговор дали си ја прашала докторката. Има телефон на нет, слободно ѕвони, достапна е секој работен ден од 9-17.

П.С. откако ги применувам нејзините совети, големиот нема пиено антибиотик, освен кога мораше, и тоа на здраво, како носител.

kikin, Kitten and NarCis@ like this.
  3. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

da be,toa ke pravam ke proveruvam:)Eve ti javi se kaj mojot pedijatar,Dr.Paskalov pa preprasaj.
    ti kazav sto mislm...
    za nos ako tece ok le si posetuva gradinka,ama antibiotik?!
    mi najdoa bakterija u nos sto predizvikuva meningitis i me stavija na terapija.Zamisli da se umesam sea megu deca sto ne se vakcinirani...Mene konkretno bakterijava ne mi prai frka,mislev prehlda mi e i pravev bris radi nesto drugo.
    Sto da ti kazam,ja ostanuvam na svonot stav deka ne e ok pod terapija mesanje so luge..deca/vozrasni isto e..A ti ako imas cista sovest ok,tvoe si e...Samo i tvoeto dete duri e pod terapija,osetliv mu e imunitetot(neli mu se desava nesto pa zatoa i antibiotik prima).Neznam kolku e pametno da go mesas so drugi.

4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Sekoj antibiotik go oslabnuva imunitetot taka da i jas sum za nepustanje, ama pa od druga strana pa zastiten e so antibiotikot od drugi bakterii da neznaes sto da pravis vo vakva situacija ete. Ama sepak nefer e sprema zdravite decinja.

5. An-na

An-na Форумски идол

Ај прашај го докторот после колку време откако ќе почне со терапија детето не е заразно? Баш ме интересира што ќе ти каже? :?:

Annath likes this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Па тоа ти зборам, дека е подобро да се меша со други, оти и да закачи нешто друго, полесно ќе го помине. Пример од пред некој ден - малово со вироза, затнато, растечен нос и кашлица. Во исто време фаќаат со брат му стомачен вирус. Малово ко ништо да не било, еднаш поврати, два пати течна столица, не јадеше час-два и толку. Оти веќе имунитетот му е повеќе активиран од преходната вироза. А брат му се истури од повраќање, крена тт, и омалакса. Дури после два дена е подобар фала Богу.

Сигурно не сум будала да праќам дете во градинка ако тоа не се чувствува добро. Ама ако е весело, си јаде, активно е, зошто да не го пуштам и покрај тоа што прима антибиотик? Секако веќе не е заразно.

kikin, muchacha_a and NarCis@ like this.
  7. irenna

irenna Популарен член

И јас не се слагам дека болно дете или дете под терапија треба да оди во градинка. Треба три дена да биде под антибиотик за да не претставува опасност за другите деца, јас по тоа се водам и без разлика дали се работи за лесна клиничка слика или не, моето дете барем три дена ќе си седи дома, да си ја одлежи болеста како што треба.
    Исто и за тоа дека ако закачи нешто друго во градинка полесно ќе го прележи- ова никако ми нема логика, кој имунитет го има болно дете? Ако прележи полесно тоа е затоа што уште е под лекарства или лекарствата му се сеуште во организмот, а не затоа што развило имунитет.
    Син ми до три години немаше пиено антибиотик, ама не беше проблем со асимптоматска бактерија да си седи дома. На 3 тргна во градинка и на првиот брис му дадов антибиотик. Мислам ако има ред, треба да се почитува. Еве пример син ми е склон на ларингит, ако го пуштам во градинка нема ни да го приметат дека навечер завива како волк, ама ларингитот е предизвикан од вирус или бактерија и покрај тоа што нема темп ќе си седи 4-5 дена дома.
    Не ми целта да се расправам со некого, секој прави како што мисли дека треба и како е најдобро за своето дете.

LadyC and TarantulaA like this.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

За едни болести е 24 часа, за други неколку дена после земање на антибиотик, за трети болести детето е заразно дури и после примање на терапија со антибиотик.

9. Cka

Cka Форумски идол

Одмор треба на детето после болест. Телото е истоштено и на нова болест побрзо ќе се разболи. Јас дете под терапија не пуштам.

TheSecret likes this.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Ако детето е во добра општа состојба, а под терапија може (и треба) да оди. Ама кај нас 10 дена терапија, плис уште 7 за брис, па два дена чекаш резултати и поминал еден месец. И штом се врати повторно болно. Дали седело еден месец или една недела исто му се фаќа.
    Глупави се во западниве земји што не ги клукаат со антибиотици и што не ги чуваат дома! Нашиве методи понапредни се. Само, статистиката не е на наша страна.

PUPICA, pilenka, JoyJoy and 4 others like this.
  11. bella24

bella24 Истакнат член

Ме интересира околу плаќањето, како беше доколку не оди повеќд од колку дена.. ?

12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Кај нас со во градинката ние со договорот потпишавме дека ако детето прима антибиотик не смее во градинка, 48 часа треба да е без тт, без повраќање и пролив .Ако воспитачките ти кажат дека детето мислат дека има таа и таа болест, што секогаш е 100%точно ради искуството, мора да донесеш потврда од др дека е здраво детето и не е тоа што викаат.
    Ќерка ми кога имаше коксаки качи тт 37.5 и тоа 2 часа.Осип нити и се гледаше ,а дете беше и весело и јадеше ама не смееше во градинка 3 дена минимум крај на глава стој нема.
    Не дека нема мајки што ги носат децата со антибиотик.И јас ја однесов 24 часа по тт.Ама ми рекоа не е тоа нашето Авче кенка не сака да си игра си седи не сака да јаде.Веќе др ден беше супер кажаа супер е.
    Сепак мислам дека и родителите најдобро знаат.

Едит:Да пишам за болните деца уште нешто.Уште ги паметам зборовите на @LiliBoz кога и кажа на една мајка оди прати го детето во градинка да видиш дали има имунитет , а не со дома седење.
    Градинки и болни деца.Ама само првите 2 години после е полесно така викаат др , а и воспитачките.

Last edited: Oct 8, 2018
  13. Milen4etooooo

Milen4etooooo Истакнат член

Здраво мајки. Сакам да ве прашам колку време му требаше на вашето малечко да се навикне во градинка? Знам дека секое дете е различно и на секое му треба различен период за адаптација ама еве на пример, некое кое што многу плачело цело време додека не го земете колку време од прилика беше така? Еве ние одеме веќе една недела морав да го пратам бидејќи треба да почнам со работа а немам кој да го чува а е многу мал 9 месеци и цело време плаче од како го оставам до дека да го земам па сум загрижена дали ќе се навикне, и секако до сега го оставам само по два часа... Фала ви имајте убав ден!

14. forumce

forumce Форумски идол

Ако оди до 5 дена се плаќа пола сума, а ако е над 5 дена цела. Во нашата градинка е така.

15. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

https://fokus.mk/detsa-vo-gradinka-...chkite-raskazhuva-zagrizhena-majka-od-skopje/
    Дојдов за ова тука да го ставам, не знам дали некоја од вас има дете што оди тука, ама добро ја познавам дотичнава наведена негователка Б.П, 100% сум сигурна дека она била таа што ги применувала "меркиве", и после 15 години од кога ми беше на мене не е сменета цццц.
    Се надевам дека после инспекцијата ќе ја отпуштат иако е веќе пред пензија, ваква гнаса не заслужува да и се доверуваат деца, среќа па се нашол родител да реагира.

TutiFuti likes this.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Божеееее, а јас мислам дека знам и за кое дете се работи. Девојчето е срце и воспитано, а родителите многу фини. Баш ќе проверам. Многу ми е жал кога ќе прочитам вакви работи. Ова може да ѝ остане голема траума :(

17. vitamina

vitamina Форумски идол

Тетка ми држи едно добри 30 и кусур деца секојдневно цел живот од 2 до 4 години.
    Често зборуваме како не е нормално 1 восшитувачка да држи 30 и кусур деца.
    Ем за децата лошо ем за неа..
    Не знам што е со народот ама не ми е некако нормално ова..

18. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Ваму се +40 деца во група, и да сакаш не можеш да ги пазиш, ама ова што се изживуваат е стварно претеризам...да сум на местото на таа мајка има од прв до последен да ги запалам мислам дека, детето може трауми ќе си влече цел живот, сега ги сфаќам тие што не пуштаат деца во градинка.

19. kikin

kikin Популарен член

Искрено да кажам, без да ме осудувате...мислам дека и родителите некогаш претеруваат. Прво, толкави муабети од 3 годишно дете на кое му работи фантазијата до максимум...не би верувала 100%. Да не ме осудувате, сигурно се случило нешто, ама не до олкав размер како што објаснува мајката. Па до сега тие родители не приметиле каква е воспитувачката. На сабајле кога го носиш детето дали има одбивност кон неа...И искрено, плашење со „бубите“ некогаш и ние дома го користиме со едно дома кога не можам да се справам во смисол - не оди таму има буба...не па на 30 деца. Ама не да ги затвора во шкавче, што и за тоа сумљам дали било така. Методот на воспитување од дома не може да очекуваме дека ќе го користи воспитувачката во градинка. Не знам што да кажам, наоѓам правдина и на едната и на другата страна, ги разбирам двете страни....ама ако има нешто што таа воспитувачка го прави како што не треба, нека се ангажира градинката како институција и нека ја казни, нека ја избрка....

PUPICA, bella24, wings and 3 others like this.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Болни деца и градинка - изрично НЕ. Малиот чим ми е болен е дома, и со и без антибиотик, но по последнава ситуација и те како ќе сменам однесување. Примаше Амоксиклав пред две недели до четвртокот, па понеделник тргна на градинка. Минатиот четврток ми ѕвонат на телефон и ме бараат да го земам, им кренал 39 тт. Значи полудев. Таман ќе го окрепнам и пак го разболуваат за неколку дена. :punch:
    Ги обвинувам и несовесните родители и градинката што прима болни деца. Мене ми зависи работата и платата од мене, не сум на фиксна плата, па правам жртва. Но чим кога ги прашав дали примаат болни деца, ми кажаа дека родителите викале дека "нема наод" , од сега и мојот како и другите ќе оди во градинка и со температура, стрептокока, кашлица и пролив. Дента го однесов на педијатар, одма ми кажаа дека е вироза со стомачен. Епа не можам да го кљукам само со антибиотици зашто таква сељак држава сме. Чим не можеш да ги победиш - придружи им се.

bella24 and Ava.84 like this.