Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ако имаш кој да ти го чува е многу подобро. јасли е за стварно кога нема баби и не можеш да си дозволиш дадилка.
    ништо особено не прават освен што седат у креветче ги ранат ги преоблакаат и толку. Таа возраст не е ниту да се заигра ниту да научи нешто. Мене лично ми се за греотки :(

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Јад на 7+ почнав.Месец и пол адаптација, и кога имаше 9 месеци тргнав на работа со мирна душа.
    Тешко
    Малечки се.
    Ама тој што нема друг избор, тоа е тоа и мора да се свикнете.

duffi, kikin, azelea and 2 others like this.
  3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Јас носам, брзо се адаптира ама многу тешко. Одма нос протече, се затна цела па после фати ешерихија. Повеќе останува дома него во градинка. Жена не успевав да најдам. Така да ако има кој да ти чува супер, зошто дефинитивно дете е за градинка после 2 година.

Independiente, TarantulaA and LiliBoz like this.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Моево. Почна на 8+. Имаше едно таму 7+. Душа, незнаеше ни да седи стабилно, го потпираа.
    Брзо се навикна. Често фаќа вируси. Почна да јаде се и сешто. Пие од чаша сок. Некогаш измачкана со каки се враќа (бришана-недобришана). Туѓи пелени, туѓи алишта.... имам уште многу да набројувам. Ама учи нови работи. Научи да вика ако не и се даде нешто. Го дрма креветчето, застаната. Се треска. Играа, пее.....
    Ако нема баба сервис, тешко е, ама не и невозможно. ;)

gjoker4e and Independiente like this.
  5. Independiente

Independiente Популарен член

Баба сервис нема на работа оди од 07 до 17ч не е дома ама по искуствава ќе треба дедо сервис изгледа иако не верувам во издржливоста на истиот :)

Leo_29 likes this.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

И ние помисливме на тоа. Невозможно е. Да е 2-3 години детето, да каже ми се јаде, ми се мочка, да. А вака, само стресови ќе му направевме на човекот. :)

Independiente likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

А зошто да не дедо сервис? И дедовците се способни да чуваат деца, за малото мое свекор ми е главен, оти свекрва ми не смееше да се напрега после операцијата на окото, па тој ги презеде сите обврски. Јас сакав да го пуштам со 9 месеци во градинка, тој не дозволи. Рече дека ќе прави се што треба, оти мало е за таму. И навистина. Сега си оди во градинка, има две години, дедо му го носи и го зема. Немојте да ја потценувате помошта од дедовците, мажите се и тоа како способни деца да гледаат, и јас баш не верував, ама кога видов со каков мерак го шета, го храни, го успива, менува пелени, не му го кратам задоволството да го чува.

8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Потполно се согласувам. Не е до полот, до човекот е.

TeddyGrey, gjoker4e, duffi and 2 others like this.
  9. Independiente

Independiente Популарен член

Познавајќи го татко ми знам дека ќе ја чува ама ми е страв да не му дојде премногу..малку се плаши, паничарче е јас на него.сум цела :) 300 прашања ми се вртат во глава, ама и јас претерувам со стравот може баш и подобро од баба ќе ја чува :)
    Ќе пробаме така па ако човекот не може тогаш ќе барам чаре. Сега ќе пуштам мозок на пасење има време ќе му ја мислиме тогаш. Може на сето ова за 5 месеци од.сега ќе се смеам ..
    Фала ти за одговорот.

gjoker4e and Annath like this.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Isto iskustvo imam. Maloto od kako se vrativ na rabota najcesto go cuva svekor mi sam. Go presoblekuva, rani, seta nadvor, go tusira. Jas se ostavam podgotveno dorucek, rucek, obleka, torbica za nadvor.
    Inaku @Independiente mojot svekor e nad 70 god, vitalen i zdrav. Ova vnuce e prvo dete sto go cuva sam. Samiot kazuva deka dur negovite deca rastele toj rabotel po dve raboti i cesto ne gi ni docekuval budni koga ke se priberel doma. Taka da se se moze, ako se saka, gospod zdravje da mu dava.

tina-63, gjoker4e, pilenka and 6 others like this.
  11. kikin

kikin Популарен член

А што била одлуката? Т.е. што кажуваат во емисијата дека е правилно? (не ја гледав) :)

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Мене ме чуваше дедо сервис. Од тоа чување сеуште имам супер сеќавања. Се шетавме многу, раскажувавме приказни. Ме чувал од мои 6 месеци зашто мајка ми морала да појде на работа со скратено работно време. Она што требало да се направи е да му се остави се подготвено за јадење и пресоблекување за да не мора да размислува многу околу тоа барем на почеток. Јас од чувањето пампатм кога се договаравме по пат што ќе јадам за доручек (обично бирав кифла и јогурт) и одевме да јадеме на железничка станица. Потоа ме носеше и земаше од градинка секој ден кога тргнав во градинка.
    Инаку човекот беше паничар невиден кога се работи за деца.

gjoker4e, Ano, Lolipop23 and 6 others like this.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Кикин сега гледам дека си ме цитирала, затоа не ти одговорив порано.
    Е па синчето имаше бактерија стрептокока пнеумонија во носето без никави други симптоми и не можеше да тргне во градинка. Мачкав со хлорамфеникол, испирав носе, но по 4 брисеви во рок од 1 месец бактеријата беше уште присутна. Мое мислење и на матичната наша беше да не се третира орално бидејќи нема потреба да се труе детето, па разговарав со одговорната на микробиологија и епидемиологот таму и истите инсистираа да му дадам на детето антибиотик. Сепак одлучив да не ги послушам и го испишаа син ми од градинка.
    На видеото др.Фидановски збори за истото, дека бактерија која не предизвикува инфекција, па дури и да има некоја локална инфекција (пр само растечен нос), не се третира со антибиотик. Дека тоа е состојба а не болест и третирајќи ги таквите состојби само му правиме штета на организмот, за понатака кога навистина ќе има потреба (недај Боже за некоја посериозна бактерија) од тој антибиотик истиот да не е ефективен.

PUPICA, elcezelce, gjoker4e and 5 others like this.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Дополнително, Сајковски не даде да се мачка локално затоа што се стварала резистенција.

Lolipop23 and Annath like this.
  15. Sonja-sto

Sonja-sto Нов член

Здраво, во приватната градинка која ни се допаѓа нема место и сме на листа на чекање.
    Дали е паметно да запишам дете на друго место додека се ослободи место во градинката. Или ќе и направам стрес?
    Сте имале искуство со менување градинка?

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Да и тоа заборавив да го спомнам, истото го кажа и докторот на видеото, локална терапија не.

wannaBeMomma likes this.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Ако имаш опција да почекаш и ако не станува збор за подолго време мое мислење е да почекаш.
    Ние се преселивме од куќа во стан толку трауматично и стресно прифати чиниш голем човек е и тажи по нешто свое ...
    Можеби не е исто како во вашиов пример но неверојатно е колку децата ги осеќаат промените и не знаат како да се "справат" со нив.

gjoker4e, Sonja-sto and NarCis@ like this.
  18. eli.karameli

Еве баш пишав пред некој ден како многу често од кога тргна во градинка малата ми се разболува, де ешерихија, температурата, растечен нос итн. Прашањето на мајки со деца во јасли ми е дали и кај вас е вака исто? Еве 2 дена пооде во градинка ми ја дадоа со муабет исповрати за ручек, дома повраќаше вчера, еве денес гори температура, а уште пие антибиотик за ешерихијата. Сите ми викаат така растат деца ама мене ова ми е многу стрес.

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Не би ти препорачала.Мојата група смени во истата градинка па веќе 2 месеца уште не е адаптирана.
    Се зависи од детето ама ако можеш почекај.

Мајка мојата беше 13 месеци 1 недела градинка една или две дома така е и ден денес ,а е 2 години и 3 месеци малку поретко.
    Стресно ми е и мене.Лани од толку често детето на 16 месеца беше 8,900кг. Кај не отидов сите рекоа до 3 год и после ќе биде подобра.Исто и ние со мм бевме цело време настинари.
    Наоружај се со нерви.Ако нема состојби со кој би завршувале неколку пати во болница , нормално е.

Last edited by a moderator: Oct 28, 2018
  20. eli.karameli

Значи стварно кај сите е така. А во приватна или државна градинка одите? Има ли разлика во однос на разболувањето или и во двете е исто?

Ava.84 likes this.