Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Ако имаш кој да ти го чува е многу подобро. јасли е за стварно кога нема баби и не можеш да си дозволиш дадилка.
    ништо особено не прават освен што седат у креветче ги ранат ги преоблакаат и толку. Таа возраст не е ниту да се заигра ниту да научи нешто. Мене лично ми се за греотки :(

На gjoker4e, TarantulaA, Independiente и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.760
    Јад на 7+ почнав.Месец и пол адаптација, и кога имаше 9 месеци тргнав на работа со мирна душа.
    Тешко
    Малечки се.
    Ама тој што нема друг избор, тоа е тоа и мора да се свикнете.

На duffi, kikin, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Јас носам, брзо се адаптира ама многу тешко. Одма нос протече, се затна цела па после фати ешерихија. Повеќе останува дома него во градинка. Жена не успевав да најдам. Така да ако има кој да ти чува супер, зошто дефинитивно дете е за градинка после 2 година.

На Independiente, TarantulaA и LiliBoz им се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Моево. Почна на 8+. Имаше едно таму 7+. Душа, незнаеше ни да седи стабилно, го потпираа.
    Брзо се навикна. Често фаќа вируси. Почна да јаде се и сешто. Пие од чаша сок. Некогаш измачкана со каки се враќа (бришана-недобришана). Туѓи пелени, туѓи алишта.... имам уште многу да набројувам. Ама учи нови работи. Научи да вика ако не и се даде нешто. Го дрма креветчето, застаната. Се треска. Играа, пее.....
    Ако нема баба сервис, тешко е, ама не и невозможно. ;)

На gjoker4e и Independiente им се допаѓа ова.
  5. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Баба сервис нема на работа оди од 07 до 17ч не е дома ама по искуствава ќе треба дедо сервис изгледа иако не верувам во издржливоста на истиот :)

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    И ние помисливме на тоа. Невозможно е. Да е 2-3 години детето, да каже ми се јаде, ми се мочка, да. А вака, само стресови ќе му направевме на човекот. :)

На Independiente му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.168
    А зошто да не дедо сервис? И дедовците се способни да чуваат деца, за малото мое свекор ми е главен, оти свекрва ми не смееше да се напрега после операцијата на окото, па тој ги презеде сите обврски. Јас сакав да го пуштам со 9 месеци во градинка, тој не дозволи. Рече дека ќе прави се што треба, оти мало е за таму. И навистина. Сега си оди во градинка, има две години, дедо му го носи и го зема. Немојте да ја потценувате помошта од дедовците, мажите се и тоа како способни деца да гледаат, и јас баш не верував, ама кога видов со каков мерак го шета, го храни, го успива, менува пелени, не му го кратам задоволството да го чува.

На TutiFuti, vitamina, TeddyGrey и 15 други им се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.545
    Потполно се согласувам. Не е до полот, до човекот е.

На TeddyGrey, gjoker4e, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Познавајќи го татко ми знам дека ќе ја чува ама ми е страв да не му дојде премногу..малку се плаши, паничарче е јас на него.сум цела :) 300 прашања ми се вртат во глава, ама и јас претерувам со стравот може баш и подобро од баба ќе ја чува :)
    Ќе пробаме така па ако човекот не може тогаш ќе барам чаре. Сега ќе пуштам мозок на пасење има време ќе му ја мислиме тогаш. Може на сето ова за 5 месеци од.сега ќе се смеам ..
    Фала ти за одговорот.

На gjoker4e и Annath им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Isto iskustvo imam. Maloto od kako se vrativ na rabota najcesto go cuva svekor mi sam. Go presoblekuva, rani, seta nadvor, go tusira. Jas se ostavam podgotveno dorucek, rucek, obleka, torbica za nadvor.
    Inaku @Independiente mojot svekor e nad 70 god, vitalen i zdrav. Ova vnuce e prvo dete sto go cuva sam. Samiot kazuva deka dur negovite deca rastele toj rabotel po dve raboti i cesto ne gi ni docekuval budni koga ke se priberel doma. Taka da se se moze, ako se saka, gospod zdravje da mu dava.

На tina-63, gjoker4e, pilenka и 6 други им се допаѓа ова.
  11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А што била одлуката? Т.е. што кажуваат во емисијата дека е правилно? (не ја гледав) :)

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Мене ме чуваше дедо сервис. Од тоа чување сеуште имам супер сеќавања. Се шетавме многу, раскажувавме приказни. Ме чувал од мои 6 месеци зашто мајка ми морала да појде на работа со скратено работно време. Она што требало да се направи е да му се остави се подготвено за јадење и пресоблекување за да не мора да размислува многу околу тоа барем на почеток. Јас од чувањето пампатм кога се договаравме по пат што ќе јадам за доручек (обично бирав кифла и јогурт) и одевме да јадеме на железничка станица. Потоа ме носеше и земаше од градинка секој ден кога тргнав во градинка.
    Инаку човекот беше паничар невиден кога се работи за деца.

На gjoker4e, Ano, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кикин сега гледам дека си ме цитирала, затоа не ти одговорив порано.
    Е па синчето имаше бактерија стрептокока пнеумонија во носето без никави други симптоми и не можеше да тргне во градинка. Мачкав со хлорамфеникол, испирав носе, но по 4 брисеви во рок од 1 месец бактеријата беше уште присутна. Мое мислење и на матичната наша беше да не се третира орално бидејќи нема потреба да се труе детето, па разговарав со одговорната на микробиологија и епидемиологот таму и истите инсистираа да му дадам на детето антибиотик. Сепак одлучив да не ги послушам и го испишаа син ми од градинка.
    На видеото др.Фидановски збори за истото, дека бактерија која не предизвикува инфекција, па дури и да има некоја локална инфекција (пр само растечен нос), не се третира со антибиотик. Дека тоа е состојба а не болест и третирајќи ги таквите состојби само му правиме штета на организмот, за понатака кога навистина ќе има потреба (недај Боже за некоја посериозна бактерија) од тој антибиотик истиот да не е ефективен.

На PUPICA, elcezelce, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Дополнително, Сајковски не даде да се мачка локално затоа што се стварала резистенција.

На Lolipop23 и Annath им се допаѓа ова.
  15. Sonja-sto

Sonja-sto Нов член

Се зачлени на:
    24 октомври 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво, во приватната градинка која ни се допаѓа нема место и сме на листа на чекање.
    Дали е паметно да запишам дете на друго место додека се ослободи место во градинката. Или ќе и направам стрес?
    Сте имале искуство со менување градинка?

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Да и тоа заборавив да го спомнам, истото го кажа и докторот на видеото, локална терапија не.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    5.115
    Ако имаш опција да почекаш и ако не станува збор за подолго време мое мислење е да почекаш.
    Ние се преселивме од куќа во стан толку трауматично и стресно прифати чиниш голем човек е и тажи по нешто свое ...
    Можеби не е исто како во вашиов пример но неверојатно е колку децата ги осеќаат промените и не знаат како да се "справат" со нив.

На gjoker4e, Sonja-sto и NarCis@ им се допаѓа ова.
  18. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Еве баш пишав пред некој ден како многу често од кога тргна во градинка малата ми се разболува, де ешерихија, температурата, растечен нос итн. Прашањето на мајки со деца во јасли ми е дали и кај вас е вака исто? Еве 2 дена пооде во градинка ми ја дадоа со муабет исповрати за ручек, дома повраќаше вчера, еве денес гори температура, а уште пие антибиотик за ешерихијата. Сите ми викаат така растат деца ама мене ова ми е многу стрес.

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Не би ти препорачала.Мојата група смени во истата градинка па веќе 2 месеца уште не е адаптирана.
    Се зависи од детето ама ако можеш почекај.

Мајка мојата беше 13 месеци 1 недела градинка една или две дома така е и ден денес ,а е 2 години и 3 месеци малку поретко.
    Стресно ми е и мене.Лани од толку често детето на 16 месеца беше 8,900кг. Кај не отидов сите рекоа до 3 год и после ќе биде подобра.Исто и ние со мм бевме цело време настинари.
    Наоружај се со нерви.Ако нема состојби со кој би завршувале неколку пати во болница , нормално е.

Последна измена од модератор: 28 октомври 2018
    На kikin, Kitten, eli.karameli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Значи стварно кај сите е така. А во приватна или државна градинка одите? Има ли разлика во однос на разболувањето или и во двете е исто?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.