Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Мака им е на воспитувачките да ги чуваат децата, да ги воспитуваат, да им прават игри.
    Си читаат весници, си гледаат тв, си оговараат со кафенце в рака, а децата се оставени сами на себе.
    Низ сето тоа имаат лош однос кон децата.
    Имам увид во детските градинки и тоа што се прави во нив е катастрофа. :x

2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    Tоа е дека не се применуваат ригорозни закони и казни,а и кога ќе се додаде на сето тоа партиската заштита,ете го резултатот.
    Hели постои некоја група на фб за подобри услови за децата во градинките??? па од таму групни организации да се спроведат!!!

3. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Знам дека работата не им е лесна, сигурно е напорна и захтевна,и условите во денешните градинки не можат да ги задоволат потребите, односно секогаш се бара место повеќе и има листи на чекање.Но морам да кажам, дека познавам пријателки кои го одбраа педагошкиот факултет, затоа што од малечки беа наклонети кон децата, пријателки кои со љубов го завршија факултетот (а не само за да се земе диплома во раце како останатите 90%).Но тие кои со љубов би ја работеле оваа професија, не можат ни до интервју да дојдат.
    Јас знам дека не е лесно да се чува хиперактивно (ако воопшто и е хиперактивно) дете како внук ми, но одење по 1 саат во градинка не личи на ништо и не придонесува кон негова социјализација.

И по училиштата не е сјајна состојбата, но тоа е друга тема.

На WORRIED.BT му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.943
    Постои, побарајте ги како За подобри услови во градинките, мене многу ми помогна една од администраторките, ми даде многу добри совети, дел од нив ги искористив, а за другите не можев да ја убедам сестра ми. Ако не кренеме глас секогаш ќе биде вака. Они го сменија менито на многу градинки, многу деца добија поголеми права и навистина помагаат многу. Јас сум член ама не смеам да додавам, сепак е затворена група, побарајте ги под тоа име ;)

На NoellePage и Glasna им се допаѓа ова.
  5. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    еве и ние ќе тргниме вградинка нередната недела,одма најдов место, дали имав среќа??? како што слушам дека се чека со месеци, нас ни рекоја да му ги однесам резултатите од брисевите и одма ќе почни да оди.
    е сега највероватно ќе имаме мака со привикнувањето, ама мора оти ќе почнам на работа.

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958

Ептен ме заинтересира AngelOfArh ама групава е затворена ,оддамна ли е? Или веќе нема да функционира?

7. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

не е затворена, баш вчера пуштив покана, ме прифатија!

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Имате ли искуство со градинката во Автокоманда?

9. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    583
    Важно
    Денес сум многу револтирана и морам веднаш да споделам со вас. Значи се ќе слушнеш само ова нема никогаш на памет да ти текне дека е возможно. Да не именувам никој нема да каживувам ни за која градинка ни за која група и дете се работи.
    Имено, едно девојче кое оди во таа градинка и е доста напредно и со развој а и размислување..се пожалило дека е гладно, и дома и во градинка. Еден ден во градинка, една од воспитувачките ја седнала и со сила и бутала да јаде и дошло до тој степен девојчево да повраќа, за жал тоа не е се, истово девојче дома се пожалило дека и на друго детенце така му направиле, па кога повратило му бутале да јаде и од повраќаницата...Згрозена сум луѓе...Ова е најстрашното нешто, иако не се сомневам што се праи таа зошто веќе еднаш била санкционирана и суспендирана. Другите работи се излишни после ова да ги кажувам, затоа ќе кажам на кратко, ги соблакала децата по кратки надвор зимово(сведок кој со свои очи видел бил таму), лизгалка искршена а таа си седи со тел во раце на фб....НЕ знам што да напраам и како да се постапи, значи само мајки ве замолувам, разгласете што повеќе, да не кажувам јавно ако сака некој информации подетални ве молам во порака. Ова е страшно нешто...цел ден сум во шок. НЕ верувам дека некое дете би смилило до толку страшна лага.

10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.952
    Допаѓања:
    36.961
    Вака анонимно тешко дека ќе има некаков ефект. Треба јавно да се каже име и презиме на воспитувачката и за која градинка станува збор. СРАМОТА!!!

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.821
    Се додека е без именување е рекла-казала, т.е. како муабет од пазар „ми кажа другарка на пријателка на позната на комшиката...“. Не вреди вака. Ако е точно, нема зошто да се кријат фактите. Поточно, МОРА да се кажат инаку од стотици градинки и уште повеќе воспитувачки, каков е ефектот на ова? Искрено, ајде ќе се згрозиме дека ова е нечовечно и толку...

12. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Читам и просто не можам да се изначудам...значи во право сум била...до кој степен се дојдени тоа негователките и градинките, СТРАШНО.
    ЈАс ќе ви кажам за уште еден проблем кој го имавме со сестра ми и внук ми.
    Кој го интересира, да не се повторувам може да види погоре од моите претходни мислења на оваа тема.
    Испадна најнов муабет.
    Детево кај му лепат дијагнози поради послабиот говор па не го примаа на повеќе од саат и пол, кога била сестра ми со него на роденден кај друго дете, и дошла друга мајка на дете што иде заедно со внук ми во група и и кажала дека од нејзината ќерка дознала дека внук ми во градинка бил физички казнуван кога бил немирен. Сестра ми во тоа се сомневаше бидејќи внук ми дома кажуваше дека му ги тегнат ушите и кога ќе го носеа во градинка почнуваше да бара дома да си оди, и сите знаевме дека има нешто повеќе од обилно карање.
    Сестра ми и мајката на другото дете, го викнале девојчето што било сведок на тоа казнување и потшо тоа девојче многу убаво се изразува, го распрашувале што се случува. Детево точно кажало дека кога внук ми ќе бил немирен, учителките му ги тегнеле ушите и го скубеле за коси.
    И дојде ден, сестра ми под рака, со пријава за учителките во општинксиот инспектор и кај учителките. Се фатија во лага. И им рече дека другите деца ги издале и дека нивниот безобразлук еБЕКРАЕН.
    И знаете што, сега не смеат да писнат.Сега внук ми си седи до ручек во градинка и влакно не смее да му фали. А учителките што се жалат дека внук ми е НАЈНЕМИРЕН од сите и тежок за чување, на два пати ги имама јас лично фатено како наместо да чуваат деца, сами си земаат пауза и тоа на нив когаим одговара и си пијат кафенца и цигари.И после не можеле да постигнат?! Па и ја не можам да постигнам но работам се што ќе речат моите претпоставени, затоа земам плата, јас не сум партиско роднински службеник седнат во некоја фотеља за да земам плата и да клатам врата!
    Ако тоа не им се свиѓа, нека ја напуштат та работа и нека се преквалификуваат или пак нека седат дома, таму немаат немирни деца!

13. Antoninaaa

Antoninaaa Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    929
    Допаѓања:
    11.709
    ^Дали учителките беа избркани од работа?

14. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    583
    За жал се додека родителите не прјават сами, ние не можеме ништо. Еве во овој случај што го кажав, родителите одлучиле децата повеќе да не одат во градинка. Не знам дали имам право јас како не-родител да се пожалам некаде, да кажам што сум слушнала. Не е ова мала работа, не знам никога точно било...не знам што да правам.

15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^
    Не можеш и ти така од рекла кажала, си слушнала недослушнала, тука паники да креваш и да именуваш луѓе. Од каде знаеш дали некој не сака само нечија репутација да уништи и дали воопшто тоа што си го слушнала е така или не, или нешто измеѓу? Родителите кои ќе приметат вакво нешто сами нека реагираат, возрасни се, за нивни деца се работи, знаат што треба да направат. Знам дека има многу нездрав персонал по градинките но само со оговарање тука не постигнуваме ништо. Возрасни сме, постојат институции, за се си има ред. Да не излезе после некој ни крив ни должен на мета да го ставиме, не е играчка ова.

16. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.563
    Допаѓања:
    174.858
    Тоа е кај нас-рекла-кажала,слушнато--неразбрано.
    Абе неможам да зборувам за нешто кое е многу важно(децата) според она што сум го слушнала од на чичко ми соседката,па негова братучетка.....ама,не сум сигурна....
    Со ваквите муабети,се крева само паника кај родителите кои имаат деца во градинка.
    Па луѓе мои,со вакви муабети се излегува со има и презиме,фирма,време,сведоци....немој само така....слушнав,ама не кажувам,ама ај малку ќе кажам,во лп......
    Дај име,презиме,градинка....

На poenta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    На форум правдата не може да биде задоволена,затоа сестра ми го приjави случаjoт каj општинскиот инспектор и така се потсредиjа малку работите.А jас се секавам.на една случка на тв jа имаше,кога детето со телесна повреда го вратиjа од градинка,мислам дека бешв во аеродром или кисела вода.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.943
    Ova so deteto i povrakjanicata deff se slucilo, doznav od nekolku mesta. Negovatelkata e so somnitelno rabotno minato. Jas sum zgrozena. Kako.utre da go pratam deteto vo.taa gradinka, mnogu golema e verojatnosta deka ke.ideat tamu nasite deca . Ne znam shto da recham. :x

19. Meyo

Meyo Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    7
    Zdravo, go procitav postov pogore na Sunshine88 duri mi pishaa privatno poraki da vidime dali moze neshto da se napravi. Jas sum edna od administratorite na grupata Za podobri Uslovi vo gradinkite-Inicijativa na roditeli. Zgranata sum,i po kazanovo gore ne samo shto treba da bide kazneta, tuku spored zakonot ova e iziivuvanje i se odgovara krivicno. Taka da Sanshine88 bi ve zamolila malku da ja prositite diskusijata i vashite informacii i da navedete za koja gradinka se raboti. Nad sekogo ima nekoj, jas mozam da go istraazam prenesam sluchajot na nadlezni koi so SIGURNOST bi izreagirale i da se zalozam da bide soodvetno reshen, i pozadi mene stojat 2600 majki taka da ne e seedno. Bi ve zamolila da mi pishete i da probame dokolku postoii vakov agresot vo prisustvo na deca da gi zashtitime od nego!

На jb82, danielka0507, Florenca и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Antula

Antula Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    91
    Кажи ги јавно, нормално ако си сигурна во истото, која установа и која воспитувачка зошто можеби некоја мајка од форумов има деца во истата установа,па пожелно е да се знае.