Таман фативме ред, почна за заспива и да јаде таму. Еве не со некој вирус. Пишав во друга тема да не се повторувам. Друго ми е прашањето сега. Утре пак ќе ја носам на доктор ќе прашам и таму ама и вас. Во вакви случаи вирус(4-5 ден ќе е) во вторник ќе се сликаат со дедо мраз, дали ги носите само за сликање?
Не, сеедно дали е за сликање само или не, постои ризик да ги зарази и другите деца. Јас не би, не ме сфаќај погрешно, ама децата се заразуваат баш од несовесни родители кои носат болни деца во градинка.
Н Нема сфаќање погрешно... во право си, ама сакав мислење. Оние од дежурен викаат за еден осип ли нема да носиш дете, па ми е чудно.
Колку може да ги зарази од едно сликање само? Тоа сепак се спомени за детето и јас би го однела само на сликање. Да е нешто ептен заразно ок, ама вирус кој секако го има во градинката кај други деца. Го носеш, го сликаш и си иде детето.
Јас сум ја носела. Се погоди една година да е настината, седеше дома, но самите воспитувачки ми рекоа донеси ја само за сликање.
Кај нас бар не се знае точно кога ќе биде, значи одсабајле чекаат додека да дојде нивен ред, значи ќе биде со децата. Што знам, разнишан имунитет, јас не би. Ризикува да закачи уште нешто башка.
доволно е едно кивање за да се рашири вирус. И што е тое 'нешто ептен заразно' и валда нешто онака заразно? ...али добро,ако се сите родители совесни,па како иначе вируси би се ширеле..Уште едно вирусче покрај останатите вируси што кружат,is not big deal...
Вирус може и ти дома да му донесеш и у маркет да го фати. Нормална работа. Не се потресувајте до толку, така растат децата. Јас мојов не го пазам, лани два пати болен беше од кое едното стертокопа и грип. А се дружи и со вирусени деца. Таква сум "несовесна", и задоволна од ефектот.
Да објаснам. Имаме некој осип, рекоа на дежурен вирус ама нашата док вика од тт е. Утре ќе ја носам пак. Еве веќе повеќе од 24 часа е без тт. До вторник здравје би биле повеќе од 48. Не е омалаксана, весела е си игра, јаде спие, не се чеша. А осипот се повлекува. На гради нема ништо, грло не е црвено, мрсули проѕирни. Осип може е и од што беше петок доста облечена зошто бевме надвор па ај да не и е ладно. Секако утре доктор најубаво ќе каже, или кс ќе направиме па ќе сме на чисто.
веројатноста да се фати вирус во поголема група деца е поголема него јас да пренесам...А твоето ете може е со поразвиен имунитет за разлика од друго,што ќе го дамлоса..Иначе да,според мене си несовесна ако стварно правиш така
Јас да сум би ја носела. Како се ствара имунитет ако се чуват во стаклено ѕвоно? Од кога почна во градинка постојано е со растечен нос, плус кашла од време на време и пак ја носам. Несовесна сум, ама којзнае колку деца има со вируси и бактерии без клиничка слика во градинката. Што ќе правиме ако за една настинка ги чуваме дома
Ако е од тт не е пренеслив не е страшно.Тој секако ќе помине за 3-4дена.Нема тт може да ја носиш. Детето твое може е поздраво од друго што нон стоп е со мрсули па веројатноста е твоето поправо да биде заразено отколку да зарази некој. Сепак најдобро др што ќе каже штом утре ќе одите.
Фала ви, сепак ова со градинкава ми е ново и сакам правилно да псотапам. Ептен убаво се прилагоди за недела дена и грев ми е да ја пресечам. Од трет ден седи од сабајле па до ручек. Може е глупо ама многу се израдував што го фативме дедо мраз и сеа се деси ова... ќе видиме утре што ќе испадне.
Ај не лепете етикети од ракав, јас дали сум несовесна или не, моја работа. Која си ти да етикираш некого кој каков родител е. Тоа се моменти кои не се повторуваат, радост се за децата. Јас сум носела само за сликање, 15 мин, носеа и носат сите така во група. И годинава исто. И ете никој не се разболе дополнително. Дури мајките сами едни на други си споделуваат информации кога е сликањето за да не испуште некое дете ако е болно.
Џули па сама кажа како постапуваш,и јас ти кажувам дека не е ок..и така се шират вируси. Аако е за радост,има и дедо мраз на плоштад на отворено кај што се слика. А тоа за споделување инфо да не се пропушти сликањево(општо зборам,не за тебе да не ме сфатиш погрешно) ми е екстра глупост.Божем којзнае што пропушта,мислиш детево докторат завршило.Изнеси го надвор и ете му миљон дедо мразовциИма деца што ич неидат во градинка,па и тие знаат што е дедо мраз и се радуваат.Стварно драма квин се прават некои мајки.
Ама драма квин е и што за 15 мин цела група деца вирус ќе ги дамлоса. Ништо нема да се случи, тврдам дека секогаш во групата има поболни деца од она кое ќе дојде само за сликање.
Ако е така носи слободно. Вирусот со осип најчесто проаѓа веќе кога ќе дојде до осипот. Така да не сте веќе заразни. Ако немаш зелени мрсули, тт и не кашла дете слободно носи. Децата кои се со компромитиран имунитет многу лесно закачуваат, а реално во градинка сите деца се со крш имунитет.
осип од температура трае максимум 3 дена. не е заразен не чеша и не боли. сам од себе се повлекува. јас би носела и би кажала од што е осипан за да не се крева паника.
Ако сакате децата да не ви се разболуваат, чувајте ги сами по можност да исклучите секаква комуникација со надворешен свет. @Цвет88 доктор најдобро ќе каже, ама јас мојата не ја носам само ако е малаксана и има тт. Кашла веќе месец дена уназад, знам од што- загаденото, тече нос- од загаденото, а сигурно има и некоја бактерија, мислам дека нема дете што нема, а оди во градинка. Сѐ додека јаде, весела е и со добра клиничка слика, нема потреба да се држи дома. Нека си направи дете ќеиф со Дедо Мраз во градинка, тоа се спомени кои остануваат за цел живот. Иако нема да се сеќава, со радост ќе си ја гледа и чува сликата
Сликањето беше во средата, на 12.12..../Мислам пакетчиња ќе се делат на 24ти, ама за сигурно препрашај си.