Најголема желба ми беше да ми дозволат да влезам да видам како е, ама не дозволија. Здравје во голема група ќе има дружење, базари, родителски ќе видам како е. Сакав сега за Новава да направам колачиња да им однесам, такви шарени, ама не верувам да ми дозволат.
@NarCis@ zatoa kazav se zavisi od gradinkata a potoa od vospituvackite kaj mene doagale mene mi e drago gi sakam takvite sorabotki vo Edna grupa imashe eden roditel si gi snimase neli zboram so dozvola na fb zatvorena grupa pa imaa site roditeli moznost da vidat kako e Eden den vo gradinka pomagaat vo pojadok si razgovaraat so decata se razbira takvite poseti se sejaveni duri i moze vospituvackite so roditelot da smislat zaednicka aktivnost. Lili prahaj za den dva da vidish kako e obicno pushtaat ama podobro bi bilo samo da vlezes da posedis ama ne toa sekoj den zatoa sto bi mu dala poinakva slika na deteto ke misli deka to ke bides pak so nego. Vlezete zaedno razgledaj vidi sepak site imame pravo da vidime kade prestojivaat decata i za pocetok izlezi sepak ostavi go deteto da bide malku I samo
a da gi prashas Sami da izrabotite zaedno so decata novogodisni kolavinja ili bombici koj ne se pecat..... Ete ke pominete dobra druzba. lele ne gi razbiram gradinkite koj see tolku zatvoreni. Nie imame tema profesii taa tema ja rabotime so roditelite pa sme pravele kolaci, pici, gevrecinja, doagale roditeli stomatolozi, pedijatri, shivaci.... Nekako bash treba da se neguva odnos vospituvac roditel pa odtuka gledam zosto e seta taa nedoverba kon istitucijata gradinka
знаеш за кога мислев? за периодот кога ќе е по половина час.. ако пак поминуваме адаптација исто ко претходно. 2-3 дена барем колку да се пушти сам потоа.... мислиш полесно ќе е така?
Да ти кажам право и јас вака размислував... Но кога видов како е средено и како се однесуваат во градинка кај син ми...баш се замислив дали у државна или во приватна го запишав
Кај нас имавме новогодишна работлница, заедно родители и деца праевме новогодишни украси во нивните занимални. Убаво поминато заедничко време и баш добра замисла да видиме и каде го поминуваат денот. (и ова во државна)....ама @karak кажа многу плус работи што ги правите со родителите. Можеби и кај нас прават во поголемите групи, ова кај нас прв пат е, ама мали се, наредни години повеќе ќе има можеби.
@karak секој втор четрток во месецот имаме работилница родители, деца и учителки заедно. Се прават колачи, се цедат свежи сокови, се прават украси, се спрема за НГ, па ни издаваат приредба иако се многу мали.. Многу ми значат тие четвртоци. За куварката... Манџа зелка Рефче само од неа јаде.И не само тоа, туку знае да ми каже ,,ти мамо незнаеш како тетка Х,, Не ми паѓа криво, туку многу сум радосна.Често знам да ја прашам како го прави оризот на пример што Рефче и го бендисува. За во кујната бираат ДЕЖУРНИ кои собираат тањирчиња после оброк.Децата се тепаат кое да помогне. Учителките се толку грижливи што редовно не потсетуваат ако нешто треба да се стори, ни даваат и домашни задачи, заедно со нив и со децата да ги решиме ситните проблемчиња... Вистински втори мајки се. И тоа не само учителките на моето дете, туку сите комплет во градинката. До небо сум благодарна.
@referentka mislam deka i tvoeto e vo prolet kako moeto pa ja znam magijata na se navistina gradinka na mesto vo sekoj pogled
Јас сум од градинката презадоволна!!! Ја обожаваме, ја види ли оддалеку и се радува, ама сакам малку повеќе комуникација. Можеби дека е јаслинска уште така е. Едвај чекам родителски, базари, работилници.... Со дадичка еднаш бев, абе мераци.
Немаше, а баш ќе им предложам ова со колачиња да им направам и да им однесам некој ден па да се порадуваат деците. Ќе напправам од оние детските без многу додатоци.
Мали почна во градинка, имале некоја претства на 24 во понеделник и плаќав 60 ден. Не знам дали е таа Новогодишната и дали ќе им делат пакетчиња. Во претходната, не во Скопје, го сликаа и му даваа пакетче, значи Дедо Мраз им го даде. Инаку да ве прашам, колку пара пиџами ставате во ранецот? Еден доволен е за таа недела или два пара да ставам?
Нашиве не спијат во пиџами, по алишта спијат. Лошо, знам, и ние спиеме дома по пиџами дури и на пладне, ама тоа е. Мене ми е језиво пошто цел ден се валкаат на земја, со исти алишта у кревет после, ама тоа е што е.
Скоро секој месец има некој настан. Ќерка ми уште зборува за прв пат кога бевме заедно у градинка, бевме у двор,правевме некои есенски цртежи заедно, уште кажува како јас сум сечела, она ставала лепак, па сме цртале рачиња... мислам дека и е еден од најубавите денови. Убаво им е воградинка, знам... пред некој ден едно детенце не сакаше да си оди, сакало со другарчињата да си игра, па се гушкаше со воспитачката... Ми го маучија детето супа да јаде и мачкано лепче Секој ден имаат 2 пати овошје. Очите и светат кога ќе ја спомнам виспитачката.
Јас по еден пар пижами праќам и три ,,комплета,, за пресоблакање (гаќи, чорапи, маица -долен веш, хеланки и блузиче). Единствено што постојано ни напоменуваат е да не ги наоблекуваме децата. Многу е топло во градинката. Јас во памучни алиштенца ја праќам. И луѓе, ако веќе почнав, да ги дофалам... Градинката како објект стара. Ама чисто. Ненадејно сум ѕирнала и изненадена сум дури.