Епа тоа е тоа... што прашувам, треба дома сите да седиме. Јас така го разбирам. Иначе ок е ова со градинкиве.
Тогаш, нели оние кои невакцинираат нели велат дека вакцината не штити, а сега нема да носат невакцинирани деца. Значи ја признаваат вакцината или? Не ги сфаќам.
Има некој информација колку случаи се до сега? И каде? Ние уште не сме вакцинирани ММР :/ Три пати стрептокока во грло минатата година, останатото алергии. Плус хемоглобин на долна граница. Како да вакцинирам Секако утре ќе се консултирам во градинка, ама ме интересира колку е реална епидемијава?
Ама сега секако е ризично да се вакцинира. Во ек на епидемија, зима... нема здраво дете. Полошо ќе направат ако форсираат вакцинација, а ќе форсираат. Иначе имам инфо дека 4 од 5те дечиња во градинката биле вакцинирани. И сеа?
Не се сигурни вакциниве според мене. Со страв сум вакцинирала. Требаше во јули да ја прими таа што е пред ммр и како да ја носам кога од август само ми настинува. Еве и сега ми крчи со носот. Мојата не оди во градинка сега, од две години ќе ја праќам, ама ќе одбегнуваме контакт со деца и одење во игротеки периодов.
Еве баш сега се закарав со лекарка на фб... не требала кс за вакцина... и така ќе си ги носат на вакцина децата без проверка... се вакцинирало и со растечен нос, иако тоа може да значи и бактерија... Не битно нема врска со темава ама ете...
На крај видов дека доле останалоо хахаха Ме мрзеше да преправам.. мада пак не се знае кој што кажал, зошто тоа фб автоматски го дава името на тој последен што коментирал. Нејсе, испадна што испадна, поентата ми е каква заштита им нудиме на децата ако ги вакцинираме болни. Офтопик сме знам..
Мене ова со епидемијава не ми изгледа точно. Може само да заплашат родителите, м? Зашто претходно збореа дека многу деца има невакцинирани.
Затоа и кажав дека доколку е така ќе имаше многу повеќе заболени од истата градинка, што значи ако не цела, пола група би била заразена. Може си умишљам не знам.. Јас не разбрав, сите дечиња се под 1 година, сите се од иста група?? За тие од радишани зборам. Зошто ако се од различна, навистина не е возможно да е толку мал број ако заболуваат 9од 10 невакцинирани.
Болно дете не се вакцинира.Јас затоа чекам лето. Во мк прават премногу испитувања .КС , бактерија во нос, урина ... До дека чекаш едно да излечиш друго фаќа особено ако оди во градинка.На малата и направија диши диши и ако кашлаше ,грло и прегледаа и уши и ја вакцинираа од ммр.Ама тешко ја мина со 39 тт ,3 дена .Добро плус варичела . Ама мислам претеруваат нашите.Се мислам сака министерот бекое тендерче да направи па што ајде вакцини да истрошиме.Па да порачаме нови Секој родител си е одговорен за детето.Лично не сум против да оди мојата со невакцинирани деца на градинка.Е сега ако таа го разболи невакцинираното и настане компликација не е наша вина. Ама сепак кој нема прележано мали и големи сипаници и заушки.Јас сум вакцинирана па све имам прележано.