Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

14 дена венски антибиотик? Па кај има место ако се оболат сите 15 000 во болница? После менингит

BlackNight likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

А како ќе оболат сите 15000? Се читаш ли што пишуваш жити се? Најголем паничар си на форумов, аман, и тебе треба да ти забранат да пишуваш во темиве, исто како на јаре и компанија.

3. Cka

Cka Форумски идол

Еј извини. Еве 1000 нека оболат. Кај ќе ги сместат?

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

сестра ми ја чувале дома и ја носеле само да прими терапија. не била хоспитализирана. зошто точно не знам. 84та год е ова. инаку имала 6 месеци.

5. darcy

darcy Популарен член

И јас имам прележано и немам лежено ниту ден во болница. Каква терапија ќе се прима многу зависи од клиничката слика.

6. Annath

Annath Форумски идол

Нема сите да бидат хоспитализирани. Одма вадиш worst case scenario. Не е ова среден век. Не се стресувај толку, за тебе не чини. И јас сум паничар, ама ова веќе надминува граници.

darcy likes this.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Не бе, прашај ги мајките на инфективно како им е. Јас може Паничам ама нив стварно ги боли оти детето им е болно од смртоносна болест. Лесно е од далеку да викаш не е страшно ама не е ни едноставно.

TarantulaA likes this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Не е едноставно, ама нема ништо да постигнеш ако дигаш паника, само полошо правиш. Паниката блокира и поматува разум. И не дека сум далеку, тука сум, како за сите, така за моите. Мене за секое дете ме боли. За секое едно заболено од морбили, за секое едно со последица од вакцина. За мене се тие далеку од индивидуални случаи или статистика како што се за некои персони. И свекрва ми ја болело кога морала со мм на година и пол да лежи на инфективно три и пол месеци, после примена пертусис вакцина.

eli25 likes this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Дааааалеку е од едноставно, ама кога е последниот смртен случај од Морбили? Абе па 21 век сме, не ги глејте оние во Романија во населба без канализација, без оснивни услови за хигиена, без редовна здравствена заштита. Золва ми на 6м прележала па немало последици.

10. darcy

darcy Популарен член

И ние не сме далеку, тука сме. И ме плаши можноста да се зарази, ме плаши и моментов за вакцина (планирам натаму и да му ја дадам), но од паника ништо не може да се добие.
    Ете, и јас и брат ми сме прележале без последици, прележале и други. На крај на краиштата и дечињата од првата тура заразени во Радишани веќе прележаа и се дома.
    И грипот е смртоносна болест. Дедо ми на 30 години од тоа умрел.

Annath likes this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Ова е 2018та година. Не е далеку 2018та. Кај нас нема 5600 заразени, засега.

И по мојата математика од бројкиве, поправете ме ако грешам, на 100 деца оболени од морбили, 3 умираат.
    сеа јаре и кентариун да беа тука одма ќе речеа дека тоа биле небањати цигани.

fana and Kitten like this.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Vnuce od sestra od varicelata ke umrese pred 8 godini. Ama bukvalno, mnogu losa opsta sostojba mu napravi bolesta, mnogu visoka tt i so oteznato disenje. Napraví opstrukcii, prestana da dise, viknaa brza pomos i go transportiraa na klinika, pa lezea na infektivno 3 neděli. Sakam da kazam i taa moze da bide smrtonosna, kako i sekoja druga bolest.

Kitten and jacqueline.s like this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Во контекст на муабетот дека сме 21 век сакав да ја спомнам епидемијата во Србија каде што имаше повеќе смртни случаи, но ете гледам @Cka ја имала спомнато. Не сум паничар ама се плашам децата да ми фатат морбили, посебно бебево кое уште не е вакцинирано.

За празнициве големата ја оставив дома, но од вторник продолжува во градинка зашто ептен збудалува од досада. Но ако кажат дека и во нашата градинка се појавиле морбили искрено нема да ја пуштам и покрај тоа што е вакцинирана, зашто многу се плашам за бебево.

BlackNight likes this.
  14. verba

verba Истакнат член

Majka sakav da te prasam dali najde solucija za cuvanje? I mene nema koj da mi go cuva. Eve prebaruvam Centri za dneven prestoj ama slabo naogjam.

15. chocolade

chocolade Популарен член

Солуција, на работа нема да одам оваа недела. А за после ја викнав свекрва ми, па ако се нафати да дојде добро. Ако не појма немам што ќе правам. Жена ќе барам ваљда :(

16. darcy

darcy Популарен член

И да најдеш Центар за дневен престој, важат истите правила. Додека трае епидемијата чување дома е единствена опција.

17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да се договорите повеќе женички и децата да ви ги чуваат заедно. Ем нив интересно, ем финансиски поисплатливо.

elcezelce and gjoker4e like this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас прочитав низ групиве на фб дека неделава ќе важи само забраната, ама пошто на групи не верувам многу ќе си чекам јавно соопштение. Секако планирам денес утре да одам до градинка да земам уплатница и да прашам. Мое мислење е дека од понеделник ќе си носиме деца пак во градинка ко ништо да не било. Да не се разбереме лошо, јас сметам дека е ок оваа мерка за заштита, реално секаде низ светот се спроведува како таква, досега добив инфо дека Словенија, Австралија, Германија и Англија ја спроведува како таква, да имам опција цел месец ќе го чувам дома. Ако успеам да најдам некој да ми го причува до крај на месец не го пуштам бидејќи е со слаб имунитет од варичелата и не сакам да закачи нешто друго, слаб е на плуќа бидејќи е роден предвреме. Но доколку од понеделник ми се разболе пак, го окркав.

LiliBoz likes this.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

До детето е. И син ми е таков, многу тешко поднесува било што да фати. Некои рота ја поминуваат дома, ешерихија исто. А ние во болница недела дена. Се ојача откако пркна?

irena.1 likes this.
  20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Рота се стекнува ли имунитет или може да се повтори?