А како ќе оболат сите 15000? Се читаш ли што пишуваш жити се? Најголем паничар си на форумов, аман, и тебе треба да ти забранат да пишуваш во темиве, исто како на јаре и компанија.
сестра ми ја чувале дома и ја носеле само да прими терапија. не била хоспитализирана. зошто точно не знам. 84та год е ова. инаку имала 6 месеци.
И јас имам прележано и немам лежено ниту ден во болница. Каква терапија ќе се прима многу зависи од клиничката слика.
Нема сите да бидат хоспитализирани. Одма вадиш worst case scenario. Не е ова среден век. Не се стресувај толку, за тебе не чини. И јас сум паничар, ама ова веќе надминува граници.
Не бе, прашај ги мајките на инфективно како им е. Јас може Паничам ама нив стварно ги боли оти детето им е болно од смртоносна болест. Лесно е од далеку да викаш не е страшно ама не е ни едноставно.
Не е едноставно, ама нема ништо да постигнеш ако дигаш паника, само полошо правиш. Паниката блокира и поматува разум. И не дека сум далеку, тука сум, како за сите, така за моите. Мене за секое дете ме боли. За секое едно заболено од морбили, за секое едно со последица од вакцина. За мене се тие далеку од индивидуални случаи или статистика како што се за некои персони. И свекрва ми ја болело кога морала со мм на година и пол да лежи на инфективно три и пол месеци, после примена пертусис вакцина.
Дааааалеку е од едноставно, ама кога е последниот смртен случај од Морбили? Абе па 21 век сме, не ги глејте оние во Романија во населба без канализација, без оснивни услови за хигиена, без редовна здравствена заштита. Золва ми на 6м прележала па немало последици.
И ние не сме далеку, тука сме. И ме плаши можноста да се зарази, ме плаши и моментов за вакцина (планирам натаму и да му ја дадам), но од паника ништо не може да се добие. Ете, и јас и брат ми сме прележале без последици, прележале и други. На крај на краиштата и дечињата од првата тура заразени во Радишани веќе прележаа и се дома. И грипот е смртоносна болест. Дедо ми на 30 години од тоа умрел.
Ова е 2018та година. Не е далеку 2018та. Кај нас нема 5600 заразени, засега. И по мојата математика од бројкиве, поправете ме ако грешам, на 100 деца оболени од морбили, 3 умираат. сеа јаре и кентариун да беа тука одма ќе речеа дека тоа биле небањати цигани.
Vnuce od sestra od varicelata ke umrese pred 8 godini. Ama bukvalno, mnogu losa opsta sostojba mu napravi bolesta, mnogu visoka tt i so oteznato disenje. Napraví opstrukcii, prestana da dise, viknaa brza pomos i go transportiraa na klinika, pa lezea na infektivno 3 neděli. Sakam da kazam i taa moze da bide smrtonosna, kako i sekoja druga bolest.
Во контекст на муабетот дека сме 21 век сакав да ја спомнам епидемијата во Србија каде што имаше повеќе смртни случаи, но ете гледам @Cka ја имала спомнато. Не сум паничар ама се плашам децата да ми фатат морбили, посебно бебево кое уште не е вакцинирано. За празнициве големата ја оставив дома, но од вторник продолжува во градинка зашто ептен збудалува од досада. Но ако кажат дека и во нашата градинка се појавиле морбили искрено нема да ја пуштам и покрај тоа што е вакцинирана, зашто многу се плашам за бебево.
Majka sakav da te prasam dali najde solucija za cuvanje? I mene nema koj da mi go cuva. Eve prebaruvam Centri za dneven prestoj ama slabo naogjam.
Солуција, на работа нема да одам оваа недела. А за после ја викнав свекрва ми, па ако се нафати да дојде добро. Ако не појма немам што ќе правам. Жена ќе барам ваљда
И да најдеш Центар за дневен престој, важат истите правила. Додека трае епидемијата чување дома е единствена опција.
Да се договорите повеќе женички и децата да ви ги чуваат заедно. Ем нив интересно, ем финансиски поисплатливо.
Јас прочитав низ групиве на фб дека неделава ќе важи само забраната, ама пошто на групи не верувам многу ќе си чекам јавно соопштение. Секако планирам денес утре да одам до градинка да земам уплатница и да прашам. Мое мислење е дека од понеделник ќе си носиме деца пак во градинка ко ништо да не било. Да не се разбереме лошо, јас сметам дека е ок оваа мерка за заштита, реално секаде низ светот се спроведува како таква, досега добив инфо дека Словенија, Австралија, Германија и Англија ја спроведува како таква, да имам опција цел месец ќе го чувам дома. Ако успеам да најдам некој да ми го причува до крај на месец не го пуштам бидејќи е со слаб имунитет од варичелата и не сакам да закачи нешто друго, слаб е на плуќа бидејќи е роден предвреме. Но доколку од понеделник ми се разболе пак, го окркав.
До детето е. И син ми е таков, многу тешко поднесува било што да фати. Некои рота ја поминуваат дома, ешерихија исто. А ние во болница недела дена. Се ојача откако пркна?