Министерот изјави дека забраната важи за сите градинки, и државни, и приватни. Е сега, ако забраната не се почитува, тоа е сосем друга работа.
I jas cekam aman veke od posledniot slucaj treba da pominat dve nedeli pa da pistaat. Ama i toa ne se znae moze da ne pustaat i togas. Nema uste konkreten odgovor
Кога се носат/ земаат децата во/ од градинка, родителот или воспитувачката го соблекува/ облекува детето? И дали внимааваат да не пијат вода/сок од исти шишиња/чаши?
Мојата е у Колорес и не примаат. Знаете уште колку ќе трае епидемијата? Кога се последните заболени? 15 дена од нив мислам е?
Ти си облакаш соблакаш во ходник и си ставаш во шкафче. Има некои оставаат они да ги средат а мене тоа искрено ми е безобразно со оглед дека по 2 се на 30 деца. За шишиња и цуцки пазат.
Како иде постапка за упис во градинка? Документи? Во која сакам одам? Колку време се чека? Мора ли врски? Искуство со праќање 9 месечно бебе би сакала да чујам.
Зависи од градинката. Во таа кај што оди малиот, на врата има известување родителите сами да си ги соблекуваат и облекуваат на врата децата. Со тоа што на врата им даваме јакна, ранче и останати работи, па они во шкафче ги ставаат (шкафчињата се внатре во ходникот и ние немаме пристап, забранет е влез за родители). За шишињата и чашките пазат, се додека не почнат да пијат од пластични чашки за една употреба. Тогаш се случува од незнаење да се напијат од иста чашка, а таквите ги користат од две години нагоре во групите.
Во Скопје за жал мора со врски. За двајцата поднесов документи само што се родија, зошто има долг список на чекање. Инаку од документи бараат лични карти, извод од книга на родени, и пред да тргне картонче од примени вакцини, потврда дека е здраво детето и брис од грло и нос. Искуство со толку мало дете имав со двајцата, тешко беше, имаше плачки, ми се разболуваа многу ама помина после две години.
Нас без врски не примија за 4 месеци да почне. Пополнив апликација во управата на градинката и за брзо ме известија дека од 1ви септември има слободно место. Одиш во која сакаш ама предност имаш во својата општина. Па откако ќе го примат ќе ти кажат кои документи. Ако не мораш на работа барем после 12+ да почне подобро ќе е.
Знам дека ќе е подобро, ама изгледа ќе мора на 9 месеци да оди. Ако земам одмор ќе испадне од 10, ама пак адаптација би почнала од 9. Како ги чуваат најмалите? Ги играат? Ги ранат?
Теди најмалите додека не преодат се во креветче. Да ,ги анимираат и хранат. Мислам @referentka знае повеќе од лично искуство.
Зависи во која градинка, без разлика дали е државна или приватна. Јас кај што ја запишав ми рекоа дека ги чувала некоја жена пред пензија и нит ги играла, нит пазела, многу викала. (Може и само муабет да излегол таков ете ама демек ова го кажала воспитувачката од групата на поголемите деца) Распрашај се поточно за таа градинка во која што планираш што и како. Мислам дека ако се погоди жената што ќе го чува нема да има никаков проблем. Прашање на врски и прашање на среќа.
Моето почна на 8+. Брзо се прилагоди. Умна беше. Уште е. Не е многу џамбаз, не е најмирна. Ги гризеше и гребеше децата на почеток. Во креветче се најчесто. Тие што знаат да лазат и да одат ги пуштаат долу, и една учителка седи со нив. Јадат, пијат, ги пресоблакаат, спијат. Само запиши ја. Јас мојата на 1+ ја запишав. Мислам дека си од Ѓ.П. Има 400-500 деца што чекаат на листа да бидат примени.
Да не испадне дека ширам дезинформации, ама инфо од ептен инволвираните во случајов, забраната (епидемијата) како сакате, ќе трае до пролет. Ко ќе размислам, не знам уствари што да мислам,кажам... Кои се тие приватни градинки што пуштаат невакцинирани деца, кажете ги овде, па да ги пријавиме
Не биле невакцинирани, туку со потврда од матичен дека се одложува мрп, исто е ама не е исто, така викаат. Според мене ова веќе стана непотребна паника, децата не можеш да ги изолираш и не смееш да ги изолираш, имаме во фамилија бебенце кое од дома седење фати варичела, верувам може на ист начин и морбили да фати, маж ми ги пренесе на колешката сипаниците на синко иако он има прележано, тие двајца се немаат видено (синко и колешката). Паника, беспотребна, не транспарентен процес и стварање недоверба, ете тоа се постигна.