Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мене ако ме прашуваш и вакцинирани не треба да одат. ПОмали се шансите да фати ако има вакцина, да, ама ако фати и мајката има бебе дома... и му однесе и на него...

DAngel likes this.
  2. An-na

An-na Форумски идол

А кој ако не невакцинираните? Колку проценти од заболените се невакцинирани, а колку вакцинирани? И после не ширеле епидемија невакцинираните :^) Не ич!

Јас сум фрустрирана што слушам дека примаат деца тазе вакцинирани. Не може така. Бар 10 дена да седи дома по примањето, ем за имунитетот на детето, ем затоа што може да е инфицирано и да го примат во градинка па да шири инфекција понатаму.

Не знам како може да ви смета ваква мерка? Што предлагате? Кое е вашето решение? Да пуштаат невакцинирани во градинка и сите да се испозаразат? Штом сега, кога не примаат невакцинирани има континуирано нови случаи, можете да замислите што ќе се случи ако и невакцинираните одат во градинка?!

JoyJoy, DAngel, Kitten and 7 others like this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Има нови случаи, затоа што уште трае фазата на инкубација од предновогодишниот период. Инкубацијата на морбилите трае од 14-21 ден, така што, ако периодов нема нови случаи, најверојатно нема ни да има повеќе. Сега ќе се чека барем 21 ден од овие нови пријавени, ако не се појави, нема ни да има нови. А ако овие последно заразениве се движеле на јавни места со голема фреквенција на луѓе (а знаејќи дека родителите носат постојано деца по молови, особено во зима и околу празници), тогаш има големи шанси да има нови случаи.
    Инаку 2010-2011 имаше над 900тини случаи на ниво на град Скопје. Па не се крена ваква паника.

Dust, TarantulaA, karak and 2 others like this.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Не е 7 до 14 дена инкубација?

Ти дали би однела невакцинирано дете во градинка?

Не знам зошто немало ваква "паника" во 2011, ама е сосема оправдана. Крајот уште не се гледа, којзнае со колку заразени ќе завршиме. Плус, ако не беше забранава за во градинка сигурна сум дека ќе имаше далеку повеќе случаи отколку во 2011, со оглед на тоа колкав е процентот на вакцинирани :^)

Last edited: Jan 21, 2019
  5. Annath

Annath Форумски идол

Во просек да, ама има случаи каде што болеста се активира после 21 ден од контактот со заразено лице.

gjoker4e and LiliBoz like this.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Нема ли удел и "присилнава" вакцинација?
    На пример пет деца чекаат ред за вакцината од кои едно е веќе заразено?
    Не требаше ни да се вакцинира воопшто периодов!
    Или сабајле на вакцина, а вечер во мол, утре сабајле во градинка. Нема логика!
    Според мене поради овие две работи се шири "епидемијата".

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Тазе вакцинирано дете со вирусот во себе неможе да го пренесува вирусот и да разболува други. Да можеше, не само сега, постојано ќе имавме заразени од некоја болест против која се вакцинираме.
    Повеќе штета има за детенцето што е тазе вакцинирано да се пушти во градинка со "нападнат" имунитет.

JoyJoy, fana, duffi and 5 others like this.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Тогаш и вакцинацијата ќе ја изгубеше својата поента. Впрочем, зошто би се вакцинирало, ако секако болеста се пренесе?

Dust, duffi, azelea and 2 others like this.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Точно. Некои воопшто не се информирани дека вирусот во вакцината не може да предизвика болест и да ги заразе другите, туку само го поттикнува имуниот систем против самиот вирус.

JoyJoy, fana, duffi and 4 others like this.
  10. referentka

referentka Moderator Staff Member

Предизвикува организмот да створи анти-тела

forumce and Kitten like this.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Не мислев дека тазе вакцинирано дете е заразно, туку дека пред да се вакцинира може да се заразило а во градинка ќе го примат и ќе шири зараза.
    Инаку, глупост е "аргументот" на антиваксерите дека тазе вакцинирано дете шири зараза (facepalm)

fana, Kitten and azelea like this.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Да. Се буде имуниот систем, се создаваат т лимфоцити и памтечки клетки и кога следен пат истиот вирус влезе во организмот побргу делуваат и поблага клиничка слика има

fana and referentka like this.
  13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Читав дека како негативно дејство на морбилите, во мали случаеви, може да се јави и осип. Но и тој се разликувал од класичниот осип кај заболени и не било заразно.
    Ова ако некои помислиле дека од вакцината детето може да се разболи. Така барем пишуваше.

TarantulaA likes this.
  14. danichap

И мене ми рекоа ако ја вакцинирам малата другиот ден може да оди во градинка. Не ми беше логично.

15. An-na

An-na Форумски идол

Во случај кога нема епидемија и не е период на вируси, може и може да оди. Ама сега во ек на епидемија, јас не би...
    Еве ќерка ми 12 дена откако е вакцинирана уште не сум ја пратила. Ќе одиме денес кај матичната, па ако е се во ред утре ќе оди.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Во упатството пишува да седи дома дете.

17. danichap

Да, се сложувам.
    Мене ми беше чудно што заболените до вчера биле измешани со здравите, сеедно вакцинирани или не.
    Пологички би ми било, макар и сега во меѓу време веќе вакцинирано детето, да седи дома додека не помине периодот на инкубација во случај да се заразило пред примање на вакцината.
    Уствари најдобро после периодот на инкубација да се вакцинира доколку било во директен контакт.
    Комплицирано ми е...
    Се изреволтирав тогаш искрено.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Тоа е најголемата грешка периодов. Што денес се вакцинира, а утре се праќа во градинка. Што ако се заразило вчерата/ дента? Треба да се почека до 21 ден би било најдобро па да тргне во градинка. Кога има епидемија. А кога нема не знам зошто не би продолжило веднаш во градинка освен за свое добро бидејќи ќе има намален имунитет.

19. danichap

Кај мене министерството за здравство ми ја даде оваа препорака.
    Ваљда е општа практика секаде.

gjoker4e likes this.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

А од каде знаете дека ги праќаат тазе вакцинирани? Еве во групата на ќерка ми, ниедно дете не е тазе вакцинирано и нареден ден да го пратиле во градинка.