Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не знам. Само кажувам како они мене ми викаа. Како што читам тука, повеќе мајки ги чуваат во изолација и пазат и пред и после вакцина, ради имунитетот.

NarCis@ and gjoker4e like this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Кога малата ја прими ММР, докторката Венера од одделението за вакцини во пол.Букурешт ми рече да не ја чувам дома, да си тече се како до сега, но да кажам на воспитачките дека примила вакцина, ако приметат нешто невообичаено да ми јават.

TarantulaA, ivi1987 and gjoker4e like this.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Каде?

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не, зборам дека тврдат дека мајки ги праќаат нареден ден. Во групата на ќерка ми, сега се вакцинираат децата и сите седат дома, сѐ уште не одат во градинка. Настрана од препораките.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Знам дека многу ја почитуваш венера но јас сум крајно разочарана од неа.
    Здравје на пролет ако испадне може да прими мпр планирам баш пред лето да боцнам зашто нели не може лето. Барем знам нема настинки тогаш и помалку стомачни вируси кружат.

6. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ваљда оти не било во тек на епидемија...

referentka likes this.
  7. referentka

referentka Moderator Staff Member

По крвна слика детето беше чисто.
    А беше термин предвиден за да се прими таа вкацина.
    Немав причина зошто да ја одложам а како таа ми објасни на кратко немаше причина и дома да го чувам детето 14 дена.
    Јас и верувам.
    Повеќе пати кога сум и се обратила за совет и мислење испаднало секогаш како таа тажала.
    Можеби има некој и негативни искуства - незнам.

@danichap да.Немаше епидемија.Мрсул-вирус имаше.

8. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

азошто те разочара? и јас сум задоволна од неа.
    Инаку јас моето во јули го вакцинирав,топличко надвор ама дома нели клима и недела дена пред тоа не го мешав со луге да не ми фати некој вирус.Супер поминавме.

referentka likes this.
  9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Двете деца ми се вакцинирани, па после примена МРП вакцина ниту матичниот педијатар, ниту докторите во диспанзер не ми рекоа да ги чувам во карантин децата.
    Ако се вакцинира на време и нема епидемии и вируси, тогаш нема потреба да се чува само дома во изолација детето. Ова не го кажувам јас, туку докторите.
    Кај големата кога имаа систематски и примаа ревакцина од МРП, не ги пуштија после тоа дома, туку се вратија назад на училиште и продолжија со настава. Од наредниот ден функционираа најнормално.
    Инаку, малиот е вакциниран во лето зошто нема ограничувања од годишно време за примање на вакцината. После некој ден тргна во градинка најнормално.
    Сега се препорачува седење дома неколку дена после примена вакцина поради епидемијава.

JuLleE, PUPICA, Dust and 4 others like this.
  10. karak

karak Популарен член

Do Kade sme so epidemijava koj den ima posledni registrirani? I nekoj go interesirashe nacin na oblakanje soblakanje na deca i pienje voda.
    Seto toa zavisi od gradinkata koj pravila gi ima postaveno direktor. Kaj sinko pijat od edna casha sekoj ima po edna casha od koja pie podolg period. Ne mi se se dopaga no najverojatno vnimavaat na higienata. Kaj sto rabotam jas casite se na masa koj koga saka pie frla...

gjoker4e likes this.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не постои доктор од кого сите се задоволни. Ете некаде нема да се покаже баш баш и тоа е тоа. Мене ме разочара поради неинформираноста нејзина. За некои работи како од марс да беше. Јас зборам а таа се чуди а треба обратно да е.

TarantulaA likes this.
  12. @nchy

@nchy Истакнат член

Мaјки здрaвo. Бебетo ќе требa дa тргне вo грaдинкa пa ме интересирa кaкo им е рaспoреденa хрaнaтa. Oднoснo вo кoлку чaс е дoручек,ручек. Инaче прaшувaм зa јaсли,9 месеци бебе.
    Пoздрaв

13. karak

karak Популарен член

Do 8:30 priem
    8:30-9:00 pojadok
    10:30-11:00- prva uzinka
    12-13 casot rucek
    14:00 14:30 vtora uzunka

@nchy likes this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Во упатството што прочитав кај пријателка од вакцината која ја боцкаат кај нас. Јас сеуште не сум била и не знам, ама лично со свои очи прочитав и не не ширам паники туку така пишуваше во упатството. Ќе ја замолам пријателката да ми прати слика да ви постирам ако не ми верувате.

15. An-na

An-na Форумски идол

Сакам да видам, ако не ти е тешко постирај.

16. fairy88

fairy88 Популарен член

Не знам ама прв пат слушам дете дека не смее во градинка по примена вакцина.Синко од доктор отиде во градинка.
    Зборам за во Германија.

Никој не ми кажа дека треба карантин по примена вакцина.
    Примал до сега најголем дел од вакцините освен ммр и менингококи.Иако се мислам дали е правилно и неа да ја прими.

Во ред е да се испита крв на дете пред вакцина,ама некако многу ми се гледа комплицирано со овие карантини што ги пишувате.Пред вакцина,па после вакцина.Па кога тоа дете да оди во градинка.Треба дома да се чува додека прими вакцини.
    Јас колку што се сеќавам доаѓаа во училиште и не вакцинираа сите по ред. Нит крвна слика ни карантини и си продолжувавме со наставата истиот ден како ништо да не е.
    Мислам дека малку и се претерува.Ајде да речам карантин пред ако има епидемија.Ама не е за епидемијата, само по македонски форуми наидувам на вакви мислења.

karak, JoyJoy, Kitten and 1 other person like this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас лично за ммр зборам бидејќи таа е жива вакцина, другите не.

18. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

значи со петни сили се трудам да не ти комемтирам...ама какви да не речам глупости тресеш..Па дај прогуглај пред да пишеп и да се изрезилиш..
    Ниедна вакцина не е од жив вирус...ММР е малку поразлична од другите но и тој вирус не е жив жив,него компопнемти се зимаат.
    Ако има микробиолог на форумот,може убаво да објасни Јас лаички кажувам,но во никој случај не е жив вирусот.

19. fairy88

fairy88 Популарен член

Ангела ммр е со можност за да даде реакција,ама немаме тука препорака за изолација.Сто посто сум сигурна.Е, сега ако детето качи тт секако не смее да оди во градинка.Значи се вакцинира,ако остане еден ден дома и после си оди нормално на градинка.
    Ќе речеш не си вакцинирала од кај знаеш.Па од сите дечиња кои ги познавам само моето не ја прими до сега ммр.И сите си одеа норнално во градинка.
    На децата им треба повеќе игра на воздух него чување во изолација.
    Според мене така се гради имунитет.

За зелени мрсоли се зема крвна слика во Македонија.Моето цела зима му течат зелни мрсоли не сум го однела на доктор не знам од кога.Додека не ми качи тт над 38.5 нема доктор.Фала му на Господ лани вкупно само 10 дена беше болно,баш се јавив во осигурањето да споредам колку денови имаме со мм земано за болно дете.
    Ама секој ден е најмалку 2 саати надвор од градинка и тоа на минус тт.Спијат надвор во кампинг вреќа.Тоа е доволно за децата да изградат имунитет.

Last edited: Jan 21, 2019
    JuLleE, azelea and karak like this.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ко што си ти лаик, и јас сум, ама јас читам и се консултирам. Баш ова ми го рече во петокот докторката со која се консултирав за детево мое, од детска клиника. Ако мене докторката ми дала погрешна информација ти ја давам и јас тебе, јас од гугл не сум се информирала никогаш! Продолжи да ме прескокнуваш!

TarantulaA likes this.