Сериозно би пуштиле дете од 9 месеци во градинка за време на епидемија? Најпогодени и со најтешки последици поминуваат децата со морбили под 2 год. За ваше добро не дозовлуваат.
Не ти се верува нели? И мене не ми се верува дека има родители што дури поднеле пријава за дискриминирани затоа што децата не им ги примаат во градинка. Мојата не е вакцинирана, ама и да беше, искрено не знам дали би ја пратила...
деца помали од 2 год?? ај за поголемите деца ајде де. ама за бебиња?? зар е можно да се толку прости?? да плаче човек, не е за смеење.
Gradinkite ni po zavrsuvanjeto na epidemijata nema da primaat nevakcinirani. Drzavnite zboruvam. Ne znam kolku majkite na nevakcinirani deca megju koi I jas se informirani, ama bez potvrda za redovno primeni vakcini nema veke gradinka.
И јас имам ваква информација. Само деца до 13 месеци без ммр ќе може. Како ќе наполни 13 ќе треба да го оправдува секое одложување на вакцината се дур не ја прими.
Lili, greska si. Nema da go zapisat bez primena mmr kako vo srbija, a ako ima pricina za odlaganje uste ne se koordinirani sto I kako, ama verojatno ako ima kontraindikacija koja ne e trajna, pak ke sedi doma. Direktorkata na nasa gradinka mi e mn. bliska. Duri I ne viknaa da se izjasnime. Ako ne sakas da vakciniras, ke go otpisat. Zboruvam kaj nas
Мајка ако бебето е 8-9 месеци сигурно ќе го запишат, само ако е епидемија ќе им бранат. Јаслите на таа возраст се полни со бебиња без ммр, што е логично зашто подоцна се прима.
Не знам која возраст се децата. Ама и поголеми да се, зарем тие не подлежат на опасност? Да прашам не сум во тек, донесоа некој закон со кој што после епидемија ќе се забрани примање на невакцинирани деца во градинка? И далиова важи и за училишта?
Така. Зборам за тие што порано тргнале па стигнале до возраст за ММР ќе се врши притисок или испис. Релативна работа е тоа мајка. Некои и на 3 год може дае ризик за нив а некои не. Секое дете е приказна за себе но најпогодени се бебињата и децата со други дијагнози (автоимуна канцер и сл) Интересен факт е што децата што одат во училиште, пример одделението на внука и се од еден до последен со вакцина и ревакцина. И тие што немаа ревакцина сега на систематски кога беа примија секако со родител одеа. За законот најавија промени. Какви точно не знам.
Така е. Но муабетот ми беше, ако забраната не важи за на училиште, мајките кои што се против вакцини може да си ги чуваат децата дома и да не ги вакцинираат никогаш. За училиште нема да им прават проблем секако. Забраната за непримање на деца само во градинка, некако ми нема смисла тогаш.
Сега за сега е така зашто најпогодени се малецкиве. Ама верувам ќе го сменат и тоа за уште поголем притисок да се направи..
Има основ да ги примат бидејќи дописот вели примени вакцини по календар. Не вели ммр. Значи ако има дете од 7 месеци треба да има примено се до 7 месеци. Ммр не би требало да му бараат. Друг муабет е како си толкуваат градинките, а сосема трет е дали би пуштиле во ек на епидемија.
Незнам како ќе биде и дали ќе примаат во јасли во иднина, но во моментов воопшто не примаат невакцинирани. Во диспанзер ми рекоа дека сега, во време на епидемија, може да се вакцинираат сите што се 9+ со мрп. Воедно, прашав и дали мора по ред да се стават вакцините, бидејќи моево не ги има примено претходните, па ми одговорија дека имале забрана за ставање на други вакцини, се додека не се вакцинира детето со мрп. (Тоа не значи дека ако детето има 5+ не може да си прими редовна вакцина, туку се однесува на 9+).
Боже мили која глупост, забрана за други вакцини не знаат поинаку да излажат. Моето е 2г и 10м уште малку, нема ниедна примено, ако одам нема жива сила што ќе ме натера да боцнам одма со ммр. Плашат неинформирани родители.