Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Glasna

Glasna Популарен член

A јасли за кого е наменето,ако не е за бебиња :emo: .....самоволно бе :doh:

nene88 likes this.
  2. Silver.E

Silver.E Популарен член

Еве ќе си кажам за мене кога ме запишаа в градинка. :lol:

Секое утро, знаев каде ме носат и нозете ми се враќаа наназад. :tmi:
    Ми зборуваа како ќе си играм со дечињата, ќе сме ручале заедно, воспитачките ќе ни давале играчки и боици, ама џабе.
    Муабетите пред врата беа едни, зад врата беа други.
    Воспитачката ќе ме пречекаше насмеано.

Внатре навистина беше друга приказна.
    Не оставаа сами, едно со друго дете се степало, трето плачело на земја, за јадење со сила не тераа и ни викаа над глава, за вц некогаш и немало тоалетна...
    За спремање на првата приредба не строеа како војници и беа крајно дрски.
    Неколку дечиња беа проблематични и сите патевме од нив.

Некогаш не носеа во јаслите, за колешките заеднички да си го испијат кафето. Таму бебенцата беа во креветчињата, некои плачеа, ама никој не ги креваше, не ги ни погледнуваше.

И така ми се останати неколку лоши сеќавања од градинката.
    Почнав дома да сум невесела, дури и секој ден плачев за да не ме носат повеќе.
    И моите ме оставија дома да ме чува баба ми.
    Тогаш почна најубавиот дел од моето детство.

Имав многу убава баба, од која ја имав целосната љубов како детенце, душата ја даваше за мене, на многу работи ме учеше и воспитуваше. Ми купуваше разни цртанки и слично, од кои научив многу работи дури и предвреме.
    Децата во маалата кои исто така ги чуваа бабите и дедовците беа фини дечиња, со кои секој ден си игравме и се социјализиравме.
    Тоа време градинките и не беа популарни како институција, но и детските игри на улица беа поинакви од сега.
    Беше друго време...

И ден денес сум им благодарна на моите што ме отпишале од градинка, а не ме терале со сила да одам. Зошто тоа што го паметам и ден денес ми се своевидни трауми и лоши сеќавања.

**

Јас ако би била мајка, би се лишела од побогат живот, најнова гардероба, понов тв, одмори, и многу друго, само за да бидам со децата, и нивното детство, и нивните најважни години кога раснат и го здобиваат карактерот да бидам со нив, а тие да бидат најсреќни и најзадоволни.
    Но, знам дека кај нас ние луѓето се мачиме за основните работи, а не пак за некој си луксуз.

lovemme likes this.
  3. stefi23m

stefi23m Популарен член

абе знајте во која држава живеете, алоооо кој збора за ,,одмори, нова гардероба, и нов тв,, ние збораме за животна егситенција, значи основни работи за нешто слично на нормален живот.
    вие знајте дека јас работан на бруто плата од 11800 денари, дали сте свесни со 8000 денари што можам да направам???? бооооооо, значи ко пианите за бандера ко ќе се фатат.
    и вакви ко мене се 70% кои работат само сметките да ги платат, а вие ми зборате за одмори и алишта, а шо беше то???
    ,,и јас среќа и насмеана станвам и го оставам детето за да одам на работа да си се напијам рает кафе, па после да си излезам на шетња и до посета на банкоматот, да извадам 10000 денари и да одам на шопинг, додека моето коутро дете е во градинка,, :^) :^)
    свашта, шо нема да се изнаслушаш по луѓево шо ни Ф немаат од ФАМИЛИЈА
    иначе јас станвам од 6 за на работа, мм го носи во 8 син ми во градинка, одма си се навикна, се си јади таму одма си заспива, јас го земам во 15.30 од работа. и дома си играме.
    и да има многу деца како тебе Силвер, што цело време плачат и не сакаат да одат во градинка, ама ај дома сами да ги остават на пр,3 годишна воздраст, оти тие на сакале да одат вградинка, а нема кој да ги чува, а како што реков погоре за леб и за сметки работиме, не за луксус! ;(

bittersweet, Mama25, Daydream and 2 others like this.
  4. danielka0507

danielka0507 Популарен член

И моето се навикна релативно брзо..Има 15 месеци..Јаде таму, спие таму, игра со дечињата...Убаво и е...И се навикна на некој ред...Мајка ми ја чуваше 4 месеци, но доволно е...Да имав прилика бар уште 2-3, ама тоа е...Во секој случај не се каам...Нејзиното место е таму со своите врсничиња многу повеќе од колку со баба...

5. Silver.E

Silver.E Популарен член

Сама ја болдирав кај мене последната реченица.
    Прво прочитај асално, после кревај паники. |(

6. stefi23m

stefi23m Популарен член

вие кревате паники и правите узбуни од ништо.
    без разлика на цитираното, болдираното, факт е дека децата си сакаат деца и местото му е вградинка, не со баби дедовци, и други роднини.

ти даде самата пример демек немаме за живот, а не за луксус, ама сепак ќе си седиме дома со децата,сметките нека се трупаат, а децата ко ќе ни побараат нешто....е нема ништо да бараат, така ние мајките ќе си ги воспитаме, да не ни барат ништо!
    и какво задоволсто и среќа е таа кога родителите се караат за пари, и немаат едни смоки да му купат на детето.
    ќе ме гледа неколку сати во денот, ама тие неколку сати ќе ни бидат среќни, а не дома цел ден и нервозни да не гледа детето.

Glasna likes this.
  7. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Аман бре жено у кој свет ти живеиш? Кој рекол дека сите тука се мажеле на 18, 19 години? И зрелоста на личноста не смееш да ја рамниш со неговите години! На никој никогаш нема да му останат пари за да седе дома и дане оде на работа. Посебно кога имаш мало дете. И ете ко што рече да ги прашаме мајките, бабите. Јас мајка ми ја прашав и ти кажав и предходно дека од 20 месеци до 5 годинки идев у градинка. Татко ми бил вработен,завршил факултет во сараево, одма се вработил тука во македонија, а сум се родила јас. но мајка ми додека ме роди не. На 19, 20 месеци и се пружила шанса да иде на работа. Во тоа време колку и да биле големи платите, и колку и да било убаво не останувале пари покрај мало дете. Мајка ми можела да ме остави на баба ми која и така го чуваше секој ден братучед ми, ама решиле у градинка да ме носат. Во животот никогаш тоа што дома не ме чувале како под стаклено ѕвоно, туку ме носеле у градинка, не пробудило некој вид агресија кај мене, љубомора и незнам што. Бев мирно дете,и да, после градинка времето го поминував со мајка ми. Така да, не ти држи вода муабетот. Секоја мајка се грижи како што најдобро знае за своите деца. И ако немаат доволно пари во семејството и мајката мора да почне да оди на работа, ќе оди. Ти изгледа немаш почувствувано како е да требаат пари, па збориш да има љубов дома со празен желудник. И не, не се пронајдив во твојот текст пошо јас сеуште ни сум мажена, ни имам деца. Не сум зрела за ќување деца според тебе 22 години имам. Ќе почекам да направам пари, за после да седам дома детето да си го чувам. Накај 35 години ;)

8. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Луѓе бре за кои луксузи и облеки зборите.Како што кажа Дузи зимно време сметката за струја не ми е 4000 него 9000 верувале или не .Моите дамла ги мава додека го отвараат пликот и стигнат до сумата на тој лист хартија.И тоа само ЕДНА сметка за еден месец,а кај се другите за вода за телефон... Месечно во зимните периоди од домашните приходи 15 000 ни одат чисти само за сметки,не за храна не за облека не за кафе не за луксуз.Ете ви ги тие 250 евра една плата што ја рачунате за скомен живот . А убаво вика Дузи,што ке праиш зимно време у мрак и ладно ке седиш само затоа што немаш пари сметки да платиш?!? Ке оставиш да ти се собираат па коа ке ти пушти ЕВН извршител ке плачеш и ке кукаш дека нема од кај да собереш пари да си платиш заостанат долг?!? Од кога ке ги платам сметките се упатувам кон Веро да ставам храна во фрижидер.Може дома не јадеме blue cheese и пармезан или од најскапиот крашки врат ама и најефтините намирници да ги купиш на крај на каса сметката коа ке ти ја искуцааат испод 3000 не била . Два пати во месецот да отидеш на крупно пазарење ете ти ги 6000 + секој викенд од пазар овошје и зеленчук .. Тоа луксузи ли се ?!? Или основна прехрана за да стаиш нешто во стомак.. За крај облеката ...Не дека по најнова мода сите се облекуваат и идат на шопинг во Солун ама треба ли да имаш едни читави чизми зимно време што нема да ти пропуштаат вода на првиот дожд и снег?!? Треба ли да имаш барем еден поквалитетен капут или јакна што нема да те мрзне на првиот пад на температури надвор,треба ли да имаш барем 2 пара фармерки да смениш додека едните ти се перат да ги носиш другите ?!? И тоа луксуз ли е ?!? И на крај па и на кафе да излезеш една 100ка + во џеб да ја имаш ,на секој човек му треба од дома да се тргне а не затворен во 4 ѕида да седи и телевизија да гледа. Не мора секој ден кафето и цигарата ама еднаш неделно со луге да се видиш не е луксуз ако излезеш на кафе..

Премногу тешки зборови упативте премногу утопична слика сакате да дадете дека во оваа чудесна земја Македонија со 250 евра ке седите дома ,ќе чувате дете и ке живеете скромен живот. За жал реалноста е многу подругачија....

LilBaby, Mama25, Daydream and 7 others like this.
  9. imelda

imelda Популарен член

Најголемиот дел од постот на Силвер како прво е, ама друго време беше тоа. А последниот дел за кога јас би била мајка, е баш нереален за мнозина од мајките и за децата, фантазија е тоа во овоа време. Тука е разликата.

Јас сум растена дома, при мама, еден ден немам идено во градинка. Ниту пак моите другари/другарки. Ама да, друго време, кога се живееше од една плата дома. И тогаш некои поудобно, некои поскромно, но воглавно, денеска колку се живее со две плати дома, толку покривала една плата на времето. Сме играле на улица, со другите деца, тука ни била и социјализацијата. Денешните деца кога другарчињата сите им се во градинка, што стимулација добиваат опкружени исклучиво од возрасни дома?
    Што атмосфера им се нуди дома, без разлика дали мама или баба, ако не мама оти мора да работи и она, туку при баба и дедо на повеќето? Телевизорот и компјутерот. Ете тоа. И пак, ајде, нека не се сите баби во таа формула, и нека ги има оние што ги играат децата со боенки, логички плочки и креативни игри, факт е дека повеќето се како мајка ми, да ја земам за пример. Да и ги остават нашите внуци на неа, нема да и текне да смени канал на тв кога двајца се онадуваат, и ќе им дава храна за која и е веќе речено сто пати да не им дава, знам, оти видено ми е. Така воспитува една просечно земена баба. Мене ме нервира а јас сум само тетка на тие деца, а не мајка.

Проблемот што во институциите како градинки владее некој неред и има родители кои се незадоволни со грижата за децата лежи на друго место(да не попувам сега), а не е проблемот кај родителите кои вадат леб, не кај воспитувачките, а најмалку е кај децата.

bittersweet likes this.
  10. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Мене не ми е навистина јасно, како некои ги критикуваат родителите кои децата ги носат во градинка.
    Па мора да печалат бре луѓе.
    И двајцата да се вработени во администрација, и месечна плата да имаат по 60,70 000, пак сум за носење на децата во градинка.
    Зошто?
    Затоа што детето дома го галаат. И се однесуваат како да е центарот на светот, што е многу погрешно.
    Во градинка целото внимание нема да му биде посветено нему, туку рамномерно, на сите деца. Ќе научи дека нештата треба да си споделува со другите деца, во случајов играчките, и такви ситници.
    Еве сега има воведено и програми, да учат англиски јазик.
    А од бабите што ќе научат?
    Првенствено, не е ни битно дали ќе научат нешто, туку фактот дека бабите не се мајки. И немаат потреба да го чуваат вашето дете. Ако сакаат повремено може, но константното чување додека сте на работа, не е во ред.
    Башка, и многу баби сеуште не се во пензија и работат.
    А муабетов за мајката дека треба да седе дома и да го чува детето, е сосема погрешен.

Во комшии има две мали деца. Баба им, намерно даде отказ од работа за да ги чува, додека родителите беа на работа. Децата беа како единици за брзо распоредување, целокупниот распоред во домот го средаат за помалку од минута. И искрено, иако сакам деца, се нервирав кога ми доаѓаат дома. Веднаш 'генералка праваат'. Зошто? Затоа што баба им се им дозволува, буквално се. Е тогаш, кога веќе неподносливи станаа, ги пратија во градинка, и се научија децата на ред.

11. mila25ve

mila25ve Истакнат член

јас сум оделенски наставник сеуште не работам (со надеж дека ќе се вработам по струка) како студент сум била на пракса во училишта каде што деца пред училиште оделе во градинка а сум била и во училишта каде што децата биле чувани дома од своите мајки и баби и незнаете колку голема разлика е меѓу тие 2групи на деца. И како што напоменав наскоро треба да се породам со душа го чекам мојот син за да се гушкам и милувам со него но ако најдам работа без размислување ќе гледам да се вработам па ќе се гушкаме и милуваме после работното време а дотогаш тој ќе си биде во градинка каде што мислам дека ќе му биде поубаво отколку дома со баби и дедовци кои што ќе го учат на секакви безобразлуци. И верувајте никој од чиста мира не го носи детето во градинка, и не сум видела досега фамилија што може со 250е да скрпи крај со крај, јас и мм сме сами тој зема дупло поголема плата од 250е плус месечно ќе поработи приватно и верувајте ниту со тие пари неможеме да истераме крај со крај додека да подмириш сметки трошоци а не пак да тргнеш некој денар настрана за лоши денови, а не сме се распашале по кафичи и кафани, некогаш ми е криво и му велам еден пар гаќи си немам купено а не пак да си дозволиме луксуз. Лошо време дојде не е како порано што било, јас се сеќавам порано таткоми ќе ми дадеше 10денари и со тие пари ќе си купевме смоки и за мене и за сестрами а сега што ќе купи детето со 10денари?

hermosa likes this.
  12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Што ја направи ти градинката - војска! :D
    Те оставаат таму како бебе, те затвораат, те чуваат и на крај кога треба да тргнеш во школо те враќаат дома кај твоите. И веќе имаат спремно, воспитано дете. This is Spartaaaa!!! :rofl:

Шала на страна, градинката е многу убаво место за социјализација на детето. Особено за повлечени деца какво што бев јас, кои буквално се плашат да прозборат.
    Јас имав и баба и дедо, ама сепак одев некое време во градинка пред да тргнам во прво одделение. И од таму имам само убави спомени и другарства кои верувале или не, до ден денес ги одржувам.
    Бубаче, не знам зошто мислиш дека ако го пратиш детето во градинка нема да го видиш или нема да имаш време да му се посветиш. Еве и јас и сестра ми одевме во градинка, па не знам дали постои дете во светов кое добило повеќе љубов од родителите колку ние две. Јас имам прекрасни родители кои секогаш наоѓале време за нас. Градинката никогаш не била пречка за нашиот однос. Прва работа што нé прашуваа кога ќе нé земеа, беше: Како си поминавме во градинка? Што ново научивте? И тука ние раскажуваме што се случило, што сме нацртале, какви честитки сме правеле, што сме ручале, каде ќе нé шетале следниот ден... Татко ми секоја вечер пред спиење ни читаше приказни, со мајка ми ни правеа куклени претстави и сите заедно гледавме цртани и детски филмови. А преку викенди задолжително нé носеа некаде - луна парк, зоолошка, на планина...
    Јас никогаш не сум почувствувала дека градинката нé раздвојува. Имав време и за дружба со децата од градинка и за дружба со мајка ми и татко ми.

13. hermosa

hermosa Популарен член

Јас треба да сум учителка на деца од предучилишна возраст.Бидејќи имавме секоја година пракса,верувајте ми секакви примери видов од учителки,родители а дечињата секако повеќето беа од јасли и 1 годинка пуштени во градинка.Сметам дека е пожелно децата да одат во градинка,се социлијазираат,ги воспитуваат таму и плус ги чуваат.Замислете еден од родителот да не е вработен на овие кризни и тешки времиња,последиците се огромни,кавги во бракови колку сакаш,посебно сум гледала случаи ако мајката е невработена и мажот ќе и префрла нон стоп.Колку порано тргне детето во градинка,толку подобро за него.
    Децата кои се чувани повеќе дома,кога ќе тргнат на градинка вистина се малку повеќе разгалени,се сеќавам на едно детенце баба му идеше секогаш на часот по физичко,и се караше со наставникот ,а и со нас кои бевме на пракса.Целта и беше детето да го отпишат,за среќа родителите не дозволија ,но зборот ми е навистина има позитивно влијание градинка врз целокупниот развој на детето :)

А јас кога одев во градинка,преубаво беше ,се сеќавам сеуште на учителките кои посебно ги сакав,Драгица и Гордана.Бидејќи си бев друштвена уште од мала,со мерак одев на градинка :D

14. Silver.E

Silver.E Популарен член

Не знам уште колку пати да напишам, дали навистина не читате ???
    Кажав што би правела кога би била мајка, НО дека кај нас одвај претрпуваме крај со крај, а не да тераме луксуз. :!:
    **
    Стварно не знам што е работава...јасно пишуваш едно, а те цитираат скроз погрешно.
    Ако не е тоа, изгледа некој друг нема што пост да напиши.
    Досадно стана, веќе по сите теми истото...

15. Lilit

Lilit Форумски идол

А Миа Костова да ти била активист против вакцините... а у ваков случај се прима против тетанус...
    Види, види иронија...
    Затоа никогаш не сум децидна во однос на вакцините. Никогаш не знаеш што се може да се случи.

Нејсе, се надевам дека малиот е добар и се надевам дека мајка добро се грижи за него без додатни стресови у животот. За физичките повреди надежно дека ќе помине добро, ама траумата...

mimiiiii, stefi23m and baby-star like this.
  16. fighter

fighter Популарен член

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemI ... 0F4B98F750
    значи градинката каде што го испогризале детето се вика Бели Мугри и е клон на Кочо Рацин, што е на територија на општина центар!
    Како што претходно имам напишано и внук ми има големи проблеми со градинката која се наоѓа на територија на Општина центар, ама не смеам поради сестра ми.Таа ми рече дека е доволно и да не го ширам, зошто веќе го пријавила случајот кај инспекторот во општина центар!

17. nene88

nene88 Популарен член

А дали знаеш дека Миа е самохран родител? Ако таа седи дома со детето, од љубов ли ќе живее тоа дете? Ако не си мажена, и немаш деца, не можеш да се фалиш дека си најпаметна и дека ти си во право, а цел останат свет е луд што ги дава децата во градинка! Па, градинките не се само за чување деца! Тие се и со образовен карактер! Да не зборувам за социјализацијата. Дете чувано дома многу потешко се навикнува во училиште, отколку дете што одело во градинка. И ова ти го кажувам како професор и педагог!
    Проблемот со детево на Миа е што е последната капка во чашата. Уште неколку случаи излегоа од таа градинка. Факт е дека има родители на коишто кариерата им зема голем дел од времето, факт е дека во градинките има нестручен кадар и учителки на коишто им е поважно да истрачарат и да им помине времето, отколку да работат со децата. Ама, верувај, нема родител на којшто детето не му е на прво место!!!

ПС: Пробај ти да истераш месец со 250евра со бебе, со сметки и со основна храна. Ама пресметај зимски месеци, па после ќе правиме муабет. И роди некое за да видиме дали ќе размислуваш вака.

18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Јас сум ЗА детето да оди во градинка.
    Мама не работеше кога јас бев мала, но сепак одев во градинка.
    Најпрво не сакаше да ме пушти, до 3 години не сакав да одам, ама не може тоа така, не бев научена да јадам, а и не бев многу дружељубива и затоа мама реши да ме прати да одам во градинка, за мое добро. :)
    Од кога отидов во градинка, па јас станав друго дете. Се знаеше режим, кога се спие, се научив да јадам, се социјализирав, се здружив со децата.
    Со песна одев во градинка и не сакав дома да си одам од што ми беше убаво во градинка.
    Е сега да имаше и караници со децата понекогаш, но добро деца сме нормално е да се скараме, истепаме, изгебеме итн...
    А, бидејќи бев единка дотогаш сега не сум, признавам не бев навикната да делам работи и доста бев скржава и недружељубива. :)
    Но, во градинка се научив да ги делам работите со останатите, а во прво одделение станав и дада, па уште повеќе ми влијаеше тоа.
    Градинката е доста битен фактор што помага детето да стане добра личност во иднина.
    Така да јас ви препорачувам да си го пратите детето во градинка, секако доколку имате финансиски можности. :)
    Точно е да има разлика од градинка до градинка и од учителка до учителка. :)

lovelive likes this.
  19. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Мајка ми и мене и сестра ми не оставила во градинка на нецели 8 месеци, па што ни фали?! Здрави, прави, воспитани и социјализирани! Што фајде ако го држиш ти под стаклено ѕвоно дома до 6 години, чекаш на платата од маж ти и се стискаш, еј ова за детето е, еј ова неможеме сега.. Тогаш такви биле времињата и мајка ми морала да не остави. Баба ми можела да не чува, ама мајка ми не ни помислувала да не остави кај неа. Тргнувајќи од самата себе, не гледам никаков проблем детето да се остави во градинка уште додека е мало. И дома да седам, пак би го оставила детето во градинка. Затоа што јас сигурно нема да го научам на сето она што се учи во градинка!

20. Silver.E

Silver.E Популарен член

Може таа да е поборник, ама кај нас сеуште е задолжително вакцинирањето, па најверојатно детето и е вакцинирано.
    А, детето сепак е изгризано од дете, не од улично куче.

**

Како што напиша Дрим-Грл, слично, ние имавме едно внуче во фамилија, пребесно беше, ни да јаде, ни да си игра како што треба.
    Мајка му по советувањата од другите го запиша в градинка и таму на ред се научи, сега е друго дете.

fighter likes this.