Од септември почнавме последно разболување беше за Нова година кога остана дома скоро цел месец и почнавме со Дефендил и Ацидосалус, па толку беше, после се беа ситни настинки, до варичелава зимово. Ама билдам имунитет ко неарна, Омега, Ацидосалус, витЦ, Дефендил, Бевиплекс... Плус свежа храна овошје и зеленчук, плус многу внимавање.
ќе го искористам твоето прашање да ја објаснам мојата ситуација и моето мислење. Значи стануваме во 7ипол наутро ладно се спремаме во полузатоплена просторија и излагаме надвор. Надвор колку и да си наоблечен ладно се осеќа. Нели телото уште не ти е загреано. ако одиме со кола внатре топло излагаме пак ладно влагаме во градинка топло. ако одиме пешки ладно но се загреваме а во градинка топло. шок за организмот. Таму може се потат па ќе се исуши на нив којзнае. И така последователно неколку дена и оп... Крајници воспалени паднал имунотетот..Дома недела дена нега топло здрави оброци витамини сирупи си го кренал после пак иста песна. И пак болно. Кога заодевме септември октомври и пола декември ништо не му беше. Крајот на ноември болно,декември исто. Е јануар и фебруар не одеше. Таман решив последната недела од фебруар да го носам ете дете после 4 дена крена тт и грлото воспалено. Сега седиме дома. а ние ги кривиме градинките дека внатре владеат вируси дека деца од деца префаќаат болести... а нас редовно ни бараат резулрати од брисеви уринокултура и крвна слика. И сега ајде биди паметен.
Големиот првата година ја помина супер, втората година во градинка беше ужас, пошто закачи варичела, и после неа, немаше што не закачи и прележа, од бактерии до вируси. После тоа, се од нога прележуваше, да не речам во две години ако се разболе два три пати посериозно. Малово првите неколку месеци беше ок, ретко отсуствуваше, ама сега почесто се разболува. Почеток на јануари прими МРП, после две недели почна во градинка, една недела одеше, закачи грип, после пак една недела одеше, пак некоја вироза има во моментов... така што, индивидуално е, и зависи од имунитетот на детето.
Se e do imunitetot na decata ne do gradinkata i opshto prifakanje na kolektivniot imunitet. Mojot do 4,5 godini dve nedeli vo gradinka mesec doma. Sto se slucuva za toj mesec decata koj odat redovno veke si gi prefrlaat bakteriite virusite nivniot organizam se bori. Doaga moevo op zakacuva virus za koj nema obramben mehanizam. Zatoa i pedijatrite slusav bas mesecive na tv vikaat posle primena terapija da ne se zadrzuvaat decata doma. Vednas vo gradinka zatoa sto polesno ke gi prifati veke postoeckite virusi....
Мајки едно прашање..нешто читав низ темата, ама постари информации се, па некоја потазе што поминала да ми каже/потврди.. За да го ставам детето на листа на чекање, не треба никакви документи, така? Или зависи од градинката? Тогаш кога ќе има место или ко ќе не повикат, тогаш се поднесува тоа што треба од документи? И уште нешто..можам да го пријавам веројатно во повеќе градинки одеднаш, па каде се ослободи попрво, таму..?
Не ти треба ништо за да го пријавиш. Мислам можеш во повеќе. Да прашам по не знам по кој пат веќе може ќе се најде некоја со слично искуство!! За деца од 9 до 12 месеци во градинка ви бараат ММР? Денес матичнава вика не барале, никаков допис немале за да вакцинираат помали деца од 12м.
Во дописот од министерство пишува по вакцинален календар. Нњ ммр изречито. До 12м може да не ви бараат. Е сега, како тумачат во градинките.
Секој различно кажува. Ме збуни матичнава, вика нема да ти го вакцинираат, а и не треба да ти бараат. А како проверуваат, дента кога ќе го однесам пример, и може да ме вратат?!
Мајка пробала да однесе 9 месечно бебе во градинка и рекла дека сеуште не е стигната на ред, ја вратиле дека сега нема календар, се вакцинира се што ќе тргне во градинка, затоа и ја симнаа границата. Ова го прочитав на фб група.
Офф, а викаат нема допис дека е симната границата. Утре баш ќе ја носам на вакцина, ќе прашам во диспанзер.
Го имам видено дописот. Не се спомнува ммр. Баш ко што пишав, да се примени вакцини согласно вакцинален календар.
Јас би ја боцнала искрено,од што немам избор и на 9 - 10 месеци, ако морам ама друго ми кажаа денес дека немаат таков допис и не боцкале под 12м.
Јас колку што знам сега, бидејќи е епидемија, сите деца кои одат во градинка треба да се вакцинирани. Невакцинирани не примаат (без разлика на возраста) за да ги заштитат. Инаку, не е само кај нас оваа практика со предвремено вакцинирање. Секаде во светот е така доколку има потреба ( а кај нас во случај на епидемија и тоа како има потреба) се вакцинираат и деца помали од 12 месеци со тоа што треба да се ревакцинираат повторно по три месеци мислам беа.
Не можеш никако да се снајдеш до 12 месеци?! Чотав дека ако бовкаш под 12, треба бустер на имунитетот и ќе треба пак да ја боцкаш т.е. 3 пати, место 2.