Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Ама у септември ќе смени секако. Што знам. И во приватните кога е лето и одмори ги спојуваат.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    затоа викав да пооди 2-3 мес па 2-3 мес дома и од октомври да го пратам пак ... колку да одморам и средам станот нема кој :)

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Ти си знаеш, јас не би.

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.957
    Јас не би менувала. Ние се преселивме кога малата беше 2 и пол год, и еве по 6 месеци уште зборува за старата дома, не па градинка да смениме.

А ако почнеш еднаш у приватна, па кога ќе почне да ти кажува за другарчиња, оти се 6 само и се зближуваат брзо, нема да сакаш да ги одделиш.

Мојата у понеделник се враќа по цели 3 месеци дома. Ќе биде оф леле .

Последна измена: 25 март 2019
    На gjoker4e и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Mojot trgna vo april I super pominavme so adaptacija. Letoto ne go prekinav, no odese do 12 casot. I da, gi spojuvaat grupite, no kaj moeto toa se pokaza pozitivno. Brojot na deca bese mnogu namalen I gi zapozna site vospituvacki, mu bese nekako bez pritisok.
    Sakav I maloto sega da trgne, no od drugi pricini ne moze.
    Za menuvanjeto na gradinka neznam, bas ke se navikne na decata I ke go prefrlas. Neli mozes uste sega vo vtorata gradinka da go zapises, pa nekolku meseci vie malku da se pomacite?

6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    најрано што можам во втората градинка е од јуни и тоа со деца поголеми 2-3год од него, што некако не ми иде, он 2 тие по 4-5г. мислев да пооди 2-3 мес па 2-3 не и потоа пак да го носам.за ние да се помачиме не ми е проблем ама ств не знам како ...

7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки вчера ги носев и двајцата ама и јас бев таму
    Малиот си играше се врткаше ама големата никако не се одлепи од мене и само прашуваше кога ке си одиме
    Цел ден вчера плачеше и викаше несакам да одам синоќа се будеше на 20мин и плачеше несакам несакам па и се помочка
    Утрово го будам малиот и таа пак уста песна и реков добро ти не доаѓај само него ке го носам така и бидна
    Го однесов и на вратата тој си помисли дека и јас ке влезам затворија врата кога писна мама мама ми рекоа да почекам бидејки многу плачел никако не го смирија
    После пола час свекор ми ја носи и големата плачела дома ме барала и никако не сака да влезе внатре плаче бутка пишти
    Ај ми рекоа влези со неа влегов малиот отечен од плачење целиот мрсули па и тт од плачење
    Се смири почна да си игра наваму натаму ама доаѓаше да види дали сум таму, а големата лепенка за мене не мрднува
    Воспитувачката ми вели тешко не верувам да се научат вели малиот никако со ништо не се залажува и патиките му беа на нозе не дал да му ги соблечат
    Толку жално и силно плачење досега не сум слушнала од него
    Како да се справам со ситуацијата, како да им дадам до знаење дека таму е убаво дека треба да одат
    Секој совет ми е добредојден бидејки сум на праг да не ги носам ако и утре така прават иако големата вели утре сама ке одам со него

На mal.ecka и Artemida81 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Најголема грешка е што си влегла со нив првиот ден. Од искуство од вработени во градинка никако родителите да влагаат со децата бидејќи им ствараат лажна слика. Е сеа не можеш да очекуваш дека за два дена ќе се научат, лека полека, овде и по две недели седат децата по 15мин, не два дена. Многу е важно и дома како се зборува за градинка, да не ги плашите со градинката, да не им се ствара лоша слика. Зборувајте им дека убаво ќе си поминат, ќе си играат со деца нема да им е досадно, одберете тоа што сакаат па речете таму има пример кукли или колички или коцки... Ние сега имаме една недела и само збориме како ќе одиме во градинка, таму ќе е Ева, Оген (Огнен), Андјеј(Андреј), Мако (Марко), пошто од 1ви ќе почне ќе се маскираме и ќе ни биде убаво... Што знам, на тој начин го навикнувам.

На fana и Martka им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Цело време им зборувам тоа малиот го прашувам вели да је одам утре пак му велам а ке плачеш ли вика да ке плачам ке викам мама мама мама му објаснувам дека таму е убаво сите си играат цртат вежбаат но не го интересира не ме ни слуша
    Ке видиме утре како ке биде неможат никако да ја внесат внатре големата треба двајца да ја држат и да ја внесат се плашам да не направам уште толку одбивност
    Ајде до крајот на неделата може нема да е толку тешко
    Се чудам вчера донесоа две дечиња братче и сестричка прв ден ни глас ништо денес пак исто 2-3часа и идат ги зимаат
    Колку само мислев дека и моите ке се така ама сум згрешила

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Не ги прашувај дали ќе плачат, тука ти е грешката. Пример седнете на земја да играте и речи им леле колку малку играчки имате, а во градинка колку многу има, таму колку е убаво. Или манџата мама денес ич не ја погодила, а да знаете во градинка каква е убава. Речи им еве сеа да идеме да си играме со Марко (лупам), ама Марко оди во градинка, не бива, ако сакате ајде ќе ве однесам ќе си играте со него. Јас знам дете кое од прв ден седело цел ден во градинка, ама баш цел ден, од 8 до 4, ни а ни б, ама кад тад дете ќе појави реакција.

На fana и blessed.an им се допаѓа ова.
  11. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Читам, некои мајки пишуваат дека адаптација на деца прв ден е 15 мин. Зар не е тоа малку? така сите почнуваат или зависи од градинк,учителка,дете итн?
    Син ми од 2ри ќе почне па затоа прашувам.
    Некоја мајка што носи дете во Бамби -Аеродром ако знае нека ми пише како е таму ?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Па досега со сите што сум разговарала исто било, прв ден 15мин, пол саат кој како, па некои и по една недела така седат, па наголемуваат.

13. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Многу малку , додека сфати кај е треба да си оди . Баш ќе видам како ќе биде со нас .

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    90.751
    Како ќе ти го примат невакцинирано во градинка?

На TarantulaA и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    кај нас не беа 15 минути, пола саат чинам беше.

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Фатив врски ;) Се шалам нормално, го вакцинирав пртотив своја воља ама тоа е што е, ги направив сите можни испитувања и на имуно и во лабораторија и вакцинирав.

На oblace1, blessed.an и kikin им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    90.751
    Вакцинираше ,паметно(y)

На FreeMind и fana им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нели скоро варичела прележа?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Пред 3м. И на клиника и матичниот рекоа после 1м, јас чекав поише.

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Какви испитувања?