Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дали утре ќе маскирате деца за градинка? Прва априлијада ни е во градинка, па не знам како е редот:wasntme:

2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Секако...Од дома ја облекувам, пред ручек некаде ги сликаат и после ги соблекуваат за спиење:)

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    И нас прва априлијада во градинка :mm: Ке го маскирам, го носам јас после доручек (поради посебна исхрана, еден месец што морам да ја терам), па ке си го земам пред ручекот и ке шеткаме надвор. Таман да си се сликне, знаат и да ги шетаат надвор ако е убаво... :)

На Martka и chocolade им се допаѓа ова.
  4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала мамички, ќе ја маскирам и јас од дома :)

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Не можам да ти пратам порака, пиши ми.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки дали ги пуштате децата во градинка со затнато носе?
    Малиот ми е затнат му правам инхалации, спрејче од вчера му прскам 3пати на ден само ме мачи тоа дали да го носам во градинка а само што се навикна па ако не го носам неколку дена потоа да не ми прави пак драми плачки нервози

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.537
    Допаѓања:
    289.023
    И затнато и кога тече ги пуштам.

На karak и blessed.an им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.109
    Ја носам.

На karak и blessed.an им се допаѓа ова.
  9. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    и јас носам :)

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Persila

Persila Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2019
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    1.631
    I koga e zatnato I koga tece go nosam

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Во ред е да се носат со затнато или растечено носе, но под услов дека е утврдено оти станува збор за обична настинка, алергиска реакција...!
    За жал, поголемиот дел родители на своја рака си утврдуваат дијагнози, а можеби станува збор за бактерија, вирус и ете беља за здравите деца во групата во градинка.
    Можеби некој (ќе) ми се чуди на паметот, но, пред се заради своето дете и за растечено носе носам на лекар.
    Сепак, сакам да сум раат.

На azelea, TarantulaA, НаталиЛили и 3 други им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    И со температура носат,
    Дур ја чекав малава од адаптација доаѓа типацов збори на телефон и кажува како го викнале детето оти има тт и цела ноќ изгорело. Еј!!!! Цела ноќ изгорело и го однеле човече. И тоа во групата кај син ми. Му го донесоа и за рака го фати и по скали надоле, бар у раце да го земеше.
    Учителкиве беа мн лути, ифрит! А и јас исто, па им пишав и на групната на фб.
    Сабајлето на носење плачел а мајката рекла го удрила случајно па затоа плачел.
    Што држи земјава..

На azelea, TarantulaA, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    А не ги враќаат назад?
    Овде воспитувачките ако не приметат одма а приметат по половина час дека детето е донесено болно се јавуваат одма да си го земеш и секогаш те потсетуваат да има поминати 48 часа од како последно му е измерено висока тт
    Исто се однесуваат и со вирусите и обичните настинки
    Растечено носе поминува..

На azelea, Sexybaby86, PUPICA и 2 други им се допаѓа ова.
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Тие родители уште не ги разбрав, детето да си го однесеш со температура. Па ајде, настрана тоа што може другите да се разболат, за своето дете малку грижа, не го ноам така, срцето не ми дава да се мачи.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    ^Еден комшија на мм му се пофалил дека детето со пролив го дал на градинка.Како се изнервиравме со мм и ако не е во нашата градинка.А ние почитуваме период од 48 часа.За кој ,заради детето .Болно дете сака само дома само со мама и тато да е ,ни да игра ни ништо.

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Епа веројатно не го приметиле дека има во моментот или може и немало, кога го приметиле ги повикале. Ова беше накај 9.30 сабајле
    И белешка побарале од лекар пред да го вратат назад. Али знаеме белешки како се даваат кај нас
    Кога родителитр немаат совест и жал за СОПСТВЕНОТО дете да го пуштат таму на "мачење" јер тоа не е дома и не се мама и тато таму, тогаш ги заболе дал моето или твоето ќе префатат.
    За нос и кашлање ми е ок, ама тт или пролив или вошки ни е големо НЕ. (среќа кажала за вошките па ја вратиле)
    @kikin

На azelea, Mari*, Ava.84 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ова со тт и пролив, страшно, немам збор...не ли им е грев и страв пред се за сопственото дете
    ;(
    Не може никој да ми тврди дека не може 30 мин да излезат од работа, да земат слободен ден, отворат боледување и слично, за да однесат дете на лекар.
    Тукууу, познавам многу родители кои викаат во стилот „еее боледување, ќе ми скратат од плата...што ќе трошам денови од одмор... “Налет и плата и одмор, ако дете ми се разболи.

И мене не ми се трошат денови, и јас не сакам помала плата, ама детето пред се.
    И си признавам, ми се темни, особено на мм:tmi::tmi:кога треба да се иде на лекар, речиси од еден до друг крај на градот, ама тоа е...

Ќе повторам, во ред со растечено носе и кашлица, но, доколку лекар утврди дека станува збор за настинка, алергиска реакција!!!
    А, не лие нос, заради бактерија или има вирусна кашлица и носат дете во градинка, не одат на лекар.
    На 2 год од навидум обична кашлица завршивме со бронхопневмонија, а го однесов по неколку закашлувања веднаш на лекар!
    П.С. Па може и јас многу се потресувам, не знам...

На azelea, TarantulaA, Martka и 6 други им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Колку нејќам да ми кратат од плата, ете со боледувањата од јануар уште не можам да се ставам во колосек. Колку сакам да си чувам денови за во јуни на одмор да одиме. АМА, АМА, се тоа само ако е океј мали. Ако нешто му се случува, ма ич не ми чуе за парите и деновите, ИЧ. Се кaрам и со доктори за боледување, и на работа се објаснувам, и се праам, ама дома си седам со него. Ете така. ( а пари на сите ни трербаат, сите имаме сметки кредити давачки...тоа не ми е изговор,)

На azelea, Lolipop23, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.537
    Допаѓања:
    289.023
    Кога ќе влезе човек во јасли, кај моиве, пола деца кашлаат пола деца се со мрсули. Чисто сумљам на некое од нив да провериле брисеви. Во градчето е само една ординација, па не верувам дека имаат избор да се префрлат кај други, а принципот на работа таму е тој.

Се сеќавам секогаш кога беа зелени мрсулите викав барем крвна слика или брис(не дека се правило зелени мрсули, ама сепак мала индикација вредна да се провери), не и не.
    На моиве еднаш само, од око стрептококата ја видоа на брза помош(оти едни исти бактерии се вртеле меѓу децата, тие биле), антибиотик дадоа. Со матичната немаше разбирање дента, па на полноќ со над 40 трчавме во болница.
    Лани кашлаа буквално пола година без престан. Хорор. Не се сеќавам точно, но мислам дека 8 недели им беше ок, дека не треба да се третира. Воздух не можеа да земат, сто пати ги носев на лекар, ништо. Еднаш прашав дали детево рота има, симптомите слични беа. Одговорот беше што ми менувало:|.

И кај нас може секој момент да ти се јават да си го зедеш детето доколку не му е добро.

На azelea, wannaBeMomma, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.109
    Мене еднаш ми се јавија да ми кажат дека малата има висока тт, веднаш отидов да ја земам и воопшто не беше топла. Од градинка на лекар отидовме, ја прегледа, немаше ништо. Малку беше скисната заради забите и поткашлуваше. Сум ја носела и со растечено носе и ако поткашлувала. Мојава зимоска беше стално таква. Ама не беше болна, туку обична настинка. Ниту еднаш во овие година и пол не пиела антибиотик. Еве сега како се стопли времето ни кашла, ни нос и тече. Не ја носев во градинка само кога ја вакцинирав со мрп. Ама да имала некогаш висока тт, пролив, повраќање секако дека не би ја носела ни тогаш.

На azelea и wannaBeMomma им се допаѓа ова.