Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Малиот почна и да кашла ама само наутро преку ден е ок и пред да заспие кашла ама длабоко кашлање
    Денес повраќале и двајцата од плачење
    Гледав на нет една страна Бомед матичен млеч за настинки и имунитет бил добар па дали некој имал искуство

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Мила имунитет не се гради со магично стапче, не знам како да ти објаснам, имунитет се гради со многу трпение, па и да ги помине овие детски болести се еден вид имунитет. Не познавам дете кое тргнало во градинка и не почнало со мрсули и со кашлање. Земи Ацидосалус, тој е спреј за превенција, секое сабајле два пати во грло и еднаш во носе, толку, ќе се заштити бар од бактерии, а тоа значи нема да качува често температури. Кај нас Ацидосалусот се покажа како најдобар. На есен ќе дадеш некој сируп за имунитет и толку, сега џабе ќе градиш имунитет кога они мора да ја пројдат оваа адаптација. Ние почнавме на 1ви септември во градинка, на 8ми беше со страшна температура, до декември додека не опркна малце се беше така. После почнав дефендил, ацидосалус и витЦ, од март до сега се нема нешто озбилно разболено сем варичелата која ја помина на нога.

На azelea, blessed.an и PUPICA им се допаѓа ова.
  3. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Сега имаме 16 месеци и дома ја чува свекрвата. Баба како баба ја гали многу и и оди по кееф, па гледам дека почнува да удара да се нервира и да треска ако нешто не е по нејзино, а и дива е со други деца незнае да си игра, мора да сум нон стоп до неа за да си игра дури и кога одиме во игротека. незнам како да и го променам ова нејно однесување или тоа и е сега период..Свекрва ми сака да ја чува не откажува но јас се мислам дали ке биде подобро од септември да ја пуштам на градинка ако не друго се надевам малко ке се социјализира со децата. Ваше мислење што е пдобро на оваа возраст градинка или дома да ја чуваме.

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.843
    И во градинка така ќе прави. Поарно дома, бар нема да се разболува секој втор ден. Чим имаш услови..

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    А на 16 месеци што да игра со деца? Нормално е. Син ми ќе полни за 2 недели 3 години па уште не знае да игра со деца. Мала е. Ама нема да научи ако седи дома, факт е. Нека поседи уште малку ама од септември праќај ја. До тогаш ако она мава мавај и ти, ако она крши скрши и ти. Многу е мала да очекуваш да биде самостална.

6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    и кај нас треба вака ама не,се некои глупи закони и дојдави даваат

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Како треба кај нас, не разбрав?

8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.812
    Јас обично цела недела ја оставам дома пример сега еве намалува со тт, вероватно уште вечерва, ама тек понеделник ќе ја пуштам здравје.
    Ако ја однесам може да разболи некое детенце, па после пак да ми се врати мене. Ќе ја однесам на уште една контрола до петок, зошто ни рекоа да почекаме со антибиотик, па здравје ќе видиме како ќе биде. Ама да ја чувам кој знае колку време дома, да заздрави убаво, нема да се случизошто баш вака билда имунитет.
    Носе може да тече и од алергии. Јас сум таква, мрсули, шлајмови.. мислиш кој знае што ми е, оно алергија.
    Но, не се сите родители исти.
    Ме чуди само, вака си е општо весела, до 39,5 она скока, трча вриска... е носе тече и кашла, ама ај да не кога не дава ни да ичисттиш нос ни да прснеш, ништо!!

На Sexybaby86 и azelea им се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.167
    Многу лош пример за детето и потврда дека тоа што го прави е во ред. Децата стануваат она што се родителите. Она што го гледаат.

Здраво. Детето е уште мало и многу нормално е да е поврзано со мајката, односно да ја бара твојата близина. Агресијата е начин да ги искаже своите чувства кога нешто не добива, па не знае на соодветен начин како. Тоа е развојна фаза и еден вид комуникација која ја минуваат повеќето деца. Треба да најдете нешто кон кое ќе ја насочи енергијата т.е ќе ги канализира чувствата во таков момент. Тоа никако не е и не смее да биде повторување на нејзиното однесувањето. Детето треба да учи од вас.

Потребно е многу внимание, разбирање, трпение и зборување. Иако е мало. Социјализацијата ќе се случи со тек на време. Без грижи.

Јас би ја запишала во градинка. Но изборот е секако на родителите, познавајќи го сопственото дете најдобро.

На LiliBoz, Lolipop23, Sexybaby86 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    Каков совет е тоа * Ако мава мавај , крши и ти , Озбилно ти ова ? така ли треба да ги учиме па утре да земиме се низ дома да фрламе , многу си грешка мајка .

На Lolipop23, wannaBeMomma, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Кај мене успева. Еднаш се има случено да замавме, да не удри, од забава, го плеснав по газето и го прашав дали го боли, заплака и одма рече Изини мама! Еднаш скрши насилно играчка, ја докршив јас, го прашав Убаво е? Замисли веќе не скрши играчка. Децата ни ги тестираат границите, прават она што ние им го дозволуваме. Јас не дозволувам кршење, тепање на родители, скубење, гризење, правење намерно работи кои не се во ред и фала богу со тоа немам проблем. Може така ми се погодило детето, ко што знаат многумина да ми кажат, ама јас си знам дека и да било поинаку ќе сум реагирала исто. За мене е незамисливо дете да удри родител, а викендов се изнагледав деца кои ги тепаат мајките и сите околу им се смеат и ги бодрат, да да, ги бодрат, едно девојче ја удри мајка си во стомакот а таа во поодмината бременост, бабата се изнасмеа и искоментира дека од сега детето покажувало кој ќе биде главен. Внуците се искршија од мавање, големото го удира малото по глава со дрвен чекан, памет не им иде па ни чеканот да го скријат, недајбоже кога ќе направи беља со вистински чекан може и ќе им дојде памет, сега одговорот им е што да им праиме, машки се. Јас на тој начин воспитувам, ако ме гризне ќе му вратам, не со мојата сила ама да осети, ако ме скубне ќе му вратам, исто не со мојата сила ама да види дека боли, ако гребе, штипе, удира, фала богу па не прави така и немам таков проблем али првите неколку обиди му биле спречени и ете немам проблем. Кога си игра со играчките на несоодветен начин и ги уништува јас ги собирам и ги тргам на страна, пример кинетичкиот песок го расфрла низ дома, не му е интересен или пак не му ја сфаќа функцијата, поарно да го соберам и да го понудам понатаму отколку да се нервирам, возот на една годинка го скрши едниот вагон, го собрав и сега на 3 години да видиш како знае како се игра, си го реди, си го пушта, му е интересно едноставно и знае дека ако го скрши нема да има со што да си игра бидејќи со неколку играчки кои ги скрши му покажав дека ако се однесува така ќе завршат во канта и нема да има со што да си игра. А што знам, може па и стварно ми се погодило детенцето.

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Кога дете е на возраст да го сфати значењето на извинувањето, дека е нешто погрешно, и да изговори реченица од две зборчиња, веќе е доволно големо и да му се објасни.
    Помало сигурно нема да може сето тоа вистински да го преработи. Со удирањето само се уплашило, не дека нешто сфатило.

На LiliBoz, NarCis@, Dalia93 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. ЕленаАња

ЕленаАња Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Ве молам за ваше искуство во врска со следново.
    Малата ми ја примија во градинка и требаше да почне овој месец но поради мрп сакам да одложам до јули дур направи годинка за да ја прими но од градинката ми рекоа дека јуни, јули и август непримале нови деца или сега мај да почне или септември. Дали некој има искуство со започнување во градинка летен период дали само измислуваат работи колку да ме откачат или стварно е така.

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    За секоја градинка што знам правилото е дека јуни, јули и август нема примање нови деца. Одмори, мешање на групи, намален број воспитувачи...

На ЕленаАња му/ѝ се допаѓа ова.
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.455
    Допаѓања:
    5.421
    ne deka e nepishano pravilo ama letno vreme e pola personal, nema luge, a moze da ne e nejzinata vospituvacka grupite se meshani t.e. site deca na kup ili dokolku ima pogolem broj na deca dve grupi, nema vrme za adaptacija, obicno se pojaduva i se izlaga nadvor se drzat aktivnosti pa vnatre se igra I toa e toa. Vo takva guzva tesko se snaogaat i decata koj prestojuvaat a ne pa novo. Jas kako majka ne bi te sovetuvala da pratis dete ete snajdi se bar uste malku. Jas i moeto go nosam samo juni juli i avgust ne. Zatoa sto znam kako e inaku ako insistiras i tolku mnogu sakas ke ti go primat ama sto e so deteto i negovata adaptacija?

16. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Јуни, јули и август не примаат нови деца. Мене ми рекоа во март најкасно за да се стабилизира до јуни ко ќе почнат да ги спојуваат групите.
    Инаку мојава после 4 активни недели во градинка еве ја денес со тт и инфекција на двете увциња. Леукоцити 18000, чекаме резултати од брис од нос и грло. Препишан Панцеф, оперил п, пробиотик и б комплекс.
    Знаев дека ова ќе ни се случи откако ќе појде во градинка.
    Инаку ни ја препорачаа таа вакцината за стрептокока, за деца што одат во градинка многу помагала, па ќе видиме.

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Денес бев да пополнам апликација во градинка,и незнам што ќе биде мрп била задолжителна и за бебе од 9 месеци.
    Без мрп нема во градинка.

18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Мислам дека тоа е дека има епидемија. Зарем и кога ќе заврши ќе биде на 9?

19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    На ниво на држава било донесено,демек уште траела заразата а бебе дур во септември ќе полни 9 месеци.
    Незнам како ќе биде ама на 9 месеци некако не би ја ставила вакцината а од друга страна нема кој да го чува.

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас ќе ставам на 9мес па ќе ти кажам како ќе пројдеме

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.