Не се секирај уште од сега. Би требало да заврши епидемијата до тогаш. Ако не, ќе земаш одмори боледувања. Големиот мој ја прими на 10месеца ама одамна.
Majki imase ovde clenka sto raboti vo gradinka, nemozam Sega da se setam koja bese tocno, ke ve za molam da ja tagnete mi treba konsultacija so vraboren vo gradinka, ili ako taa procitav neka mi pisi
Од вчера почнав да носам деете во градинка. 20 месеци... плаче за сите 15тина мин што е внатре и повторува мами земе Срце ми се кине... плус веќе кога ќе спомна одиме кај деца вика дома седи се плашам аверзија да не му направам.... дека нема да засака никогаш да оди... ако седам со него внатре некое време поспоро ќе е ама подобро? Било што да прочитам ќе ми биде од помош... П.с баба му го чува веќе цела година и како за пример кога одам на работа и останува со неа уште се корне од плачење ама по 10мин престанува и ок е ...
Сите плачат, сите се исти. Нема да му олесниш ако седиш внатре со него, затоа што ќе мисли дека така треба, и ќе плаче повеќе кога ќе види дека не си тука. Ќе престане да плаче со тек на време, ќе се адаптира. Тешко е, ама ќе издржиш.
Nikako so nego vnatre. Od toa nema pogolema greska. Mojata placese 3 meseci prviot mesec skoro non stop, a sedese po 1-2 saati, posle ja ostaviv so spienje, pa placese na odenje I zemanje. E, Sega veke sama bara da odi pa duri I vikend . Moras da izdrzis. Mnogu e tesko, znam. Potesko ni e nam, majkite. Ja ostavav I mi idelo da placam vo kola, e do tolku . Pa I navecer pocna da se budi. Sreka, pominuva. Samo ne popustaj lesno da go otpises . Nekoe polessno, nekoe potesko se naviknuva, ama tvrdam stom moevo dete se navikna, sekoe moze. Stiskam palci za pobrza adaptacija.
Мојата оди од декември, секое утро со плачки. Првиот пат се прилагоди лесно. Малтене одма. После паузата ради епидемијата беше тешко само една недела. Едвај до спиење издржуваше. Сега седи и до 4, ако треба и повеќе. Ама гледам дека и ја нашле цаката, само кажи и ајде ќе јадеме и толку. Но, пак секое утро плаче. Додека да влезе у занимална, ако се расплаче некое дете таа му се придружува, ептен другарка мојава хахах... Кога ја зимам е весела. Имај на ум дека често ќе се разболува и мора да бидеш упорна. Ние сеа за сеа сме две недели градинка една дома.. па сеа сум на штрек, ама откажување нема. Ако нема тт, нема пролив, и да поткашлува и да тече носе по малце ја носам. Ја гледам нејзината општа состојба. А да знаев дека толку позитивно ќе и влијае градинката ќе ја пишев уште на 9 месеци иако сум дома. Дете преку ноќ почна да се успива во 8, да заспива сама, спие по цела ноќ, дење спие по 2 часа. Кај нас промена за 360.. Ама јас многу зборев... Уште абер немаше дека ќе оди јад и велев.. мама, ќе одиме во градинка и правев со рацете јееее, ќе си играме со другарчињата јеее.. ќе ручкаме а таа правеше ам ам, ќе нанаме, таа кхххх... и сега кога ќе ја прашаш што правеше во градинка, прво вика децааа, викам игравте? Дааа, што правевте друго, ам ам.. Значи само на јадење мисли
Samo sto se javija od gradinka od septemvri ke ima mesto za mali taman ke bide i godina ipol do togas. Samo mi e misla kako ke bide procesot na prilagoduvanje i pokraj toa sto i jas ke treba da bidam tamu so nego eden mesec dodeka se navikne sepak mi e ubava pomislata deka ke si ima prikladno drustvo
Моето сега е година и пол и во септември ќе почне. Коски ми се ребрат како ќе биде. Не сакам да плаче не знам дали ќе можам да не влезам ако почне да плаче. Сакам да оди во градинка знам колку е корисна за воспитувањето на децата ама ете... Многу ми е страв и жал
Нормално е сите плачат на почеток ,моето првите недели додека траеше адаптацијата во сон дури подрипнуваше од што беше улиптан од плачење ,ама па се смени сега обожава да оди во градинка неможам да ви опишам колку е среќен секое сабајле кога ќе стигнеме пред градинка.Само биди упорна и не се откажувај ќе се навикне.
За почеток не треба да ти биде страв и жал. Ако чувствуваш страв и жал и детето ќе го почуствува тоа, ќе почуствува дека нешто не е во ред. Замисли одите во градинка првиот ден, ти се тресеш од страв, жал ти е, и нормално дека детето ќе почне да плаче. Биди среќна. Твоето дете е мало човече и се ближи првиот ден во градинка. Само позитивна мисла. Пренеси ја позитивната енергија на детето. Уште од сега кажи му колку е убаво таму и дека има многу деца, добри тетки, ќе јаде заедно со децата, има многу играчки. Може нема да се разболува, а и да се разболува нормален период е тоа, ќе помине. Можеби ќе плаче кога ќе го оставаш бидејќи ќе се почуствува несигурно, но брзо ќе се смирува. Ако смее нека ја носи омилената играчка. Градинката е најдоброто нешто за твоето дете, насмевката на твоето лице нека му покаже на твоето дете дека се е во ред.
Не се секирај, ако нема проблем со адаптирање полесно ќе пројдете. Мене моите ми кажуваат дека уште од мала лесно сум се адаптирала. Не сум плачела воопшто, сум се заиграла одма. Ама јас сум таква, кај и да ме оставиш ќе си најдам друштво или занимација. Пробај дома објасни и дека во градинка има дечиња на нејзина возраст, дека ќе си играат дека ќе пеат ќе научат нешто. И да знаете дека ќе заплачат не покажувајте пред нив емоции, испратете ги со смеење кажувајќи им дека одма ќе им помине денот со другарчињата. Братучедка ми така, дека на мама и баба галеничето.Се и било удоволено како мала, ја однеле во градинка, плачела плачела и си ја земале.. Ја чувала другата баба.Девојчето до средина на средно беше преемногу приврзана за мајка и.Ном-стоп се слушаа, и ѕвонеше ја прашуваше нешто.Зависна беше ептен
Јас изгледа сум едина мајка што со ќеф го остави детето во градинка Знаев дека е за негово добро, дека ќе му биде позабавно одошто со баба и дедо дома и дека многу нешта таму ќе научи. Дури и кога плачеше (иако се на се брзо се адаптираше и лесно поминавме), не ми беше жал нит јас се насекирав.
И мојата од септември ќе оди, годинка и 8 месеци ќе има тогаш. Јас па не се плашам за адаптацијата. Познавајќи си го детето, знам дека брзо ќе се привикне зашто обожава деца и друштво и знам дека ќе и биде супер, иако сигурно ќе има плачки на почеток, што е нормално. Мене ме плаши моментот со разболување Знам дека не мора да значи дека ќе се разболува, ама да не се лажеме, во 90% случаи првата година е хаос. Досега е супер со здравјето, ама не можам да не мислам на тие болести и бактерии што кружат таму. Знам дека е потребно да помине низ сето тоа за да стекне имунитет, ама се плашам зошто сепак е мала. Но решени сме дека ќе ја дадеме, чекаме повик дали е примена, ама мислам дека ќе биде
Исто и јас мислам.Секогаш се смеам кога ја носам во градинка од ќеф .Иако мојата имаше тешка адаптација ниту еднаш не се потресов да кажам трауми и правам.Кога бев мала обожавав да одам и затоа имам и таков пристап.За мене градинката е мњсто за дружење , едуцирање и стекнување искуство .
Од ќеф ја носам зашто не плаче и трча за да оди со другарчињата да учат ,,математики,, Да плаче секој ден, нема баш мерак да ми биде. Сакав да ве прашам - имате ли работилници во градинка по повод Нова Година, Велигден и други празници?