И моево ја нема примено таа на 18 месеци, оти уште му е рано. Треба да ја прими после 14.09.2019. Јас после годината почнав да вакцинирам и од диспанзерот ми нагласија дека порано од датумот што ми го кажаа, не смее да ја прими.
E sega ako nekoe dete pocne da prima dtp na 2 godini, revakcina e skoro na 3 I pol, eventualno 4 godini, posto od 3 doza do revakcina treba godina da pomine. Znaci decava do 4 godini nema da odat na gradinka? I te kako se konfuzni rabotite
Да, по календар. Јас почнав да го вакцинирам малово на година и четири месеци, кога ја прими првата шестовалентна. После три месеци ја прими петтовалентната, после три месеци пак шестовалентна, со полни две години, на 14.09.2018. Затоа ми нагласија дека после една година од овој датум ќе го боцкаат со ревакцината, а порано не може, само ММР да си ја прими и ја прими зимата.
@Annath @kukla21 да, би дошло како по календар. Дтп има на 6 месеци и ревакцина на 18 месеци. Тоа е размак од една година од една дтп до друга. @augustd конфузно е, но така би му дошло. 2 години децата ќе треба да седат дома нема да бидат примени во градинка. Ќе фрчат тужби заради првачињава гледам јас
Nema sansi, zatoa sto moze da ima bolni deca eve pr. od varicella pa kasnat so vakcina, a so toa I revakcina. Kako po kalendar retki se decata. Plus kasa popara se napravi so vonrednata mmr. Roditeli ima koi sakaat da gi vakciniraat decata, pa pak kasnat so vakcini zaradi x pricini. Treba da se doraboti na temava a ne izbrzano da deluvaat.
Како јас што сфатив сега стапи. Значи ако детенцето твое ги нема примено сите вакцини, месецов (кога се уписите за првачиња) нема да може да го запишеш што по аналогија ќе значи дека во септември нема да почне на школо. Нека ме поправи некој ако сум разбрала грешно.
И јас вака разбрав. Некакви правила објавиле во службен весник на 30ти април. Не стасав да ги симнам.
еве мене на пр ми стигна покана за на 3ти да појдам да вакцинирам ама не можам,чекам резултати од брис па ако треба да се пие антибиотик (недај боже) 7 дена додека се пие и 15 дена треба да помине после терапијата јас во јуни ќе треба да го запишувам
да една година треба да има поминато исто ко што кажа за дтп , и мене ми го кажаа пред една недела кога ја примаше малата ммр и ми закажаа за месец и пол ревакцина дтп . Малата ќе е околу 25месеци .
Морам на работа кога ќе сум. И мене ми е комплицирано на тел, па и со бебе луда комбинација. Наводно сл.весник бр. 85.
Колку што знам твоето детенце веќе оди во градинка. Не знам како би било за тие што веќе одат и дали нивните картони ќе се "чешлаат" дополнително па ќе им биде забранет пристап, но по она што слушав на телевизија и читав на интернет, пишува дека ќе важи за запишување. https://www.slobodnaevropa.mk/a/29917137.html
Денес немаше никаква реакција за ова, прашав и блиска личност вработена во градинка не знае. Мене ми поминаа 2м од ммр, прилично е здрав, ќе боцкам утре дтпр, ич нејќам ама тоа е. Белки нема да ми направат проблем за оние од родилиште што не ги прими за во школо. Ако не ни останува само да спакуваме парталите и ајт... Мене докторката на вакцини ми рече нема да брзаме, до кај стигнеме до таму.