Јок, касно е за тие од родилиште да ги прими, тие до годинка ако го однесев. Само витК прими, и тоа среќа се сложив, се роди со капилари отворени цел месец беше така.
Она што е објавено во службен весник се однесува на градинките, не на училиштата. За училоштатата се повикуваат на законот за образование и на одлуките на уставен суд, а за градинките е сменет формуларот за прием, ако се сеќавате оној што беше околу 20 страни што се пополнува на почеток на упис, каде што и матичниот доктор на детето пополнува податоци за здравствената состјба на детето. Сега плус има дел и за вакцините што се пополнува и според ова во правилников, не може да не се примат децата во градинка, освен ако не се донесе одлука како сега со МРП.
Golemiot gi nema revakcinite na dtp samo prvite i mrp Sega ke se zapishuvame vo skolo. Koga zavrshivme so mrp zatoa sto Sega ja stavavme prashav za dtp revakcina mi rekoa nad 5 god t.e. vo skolo ke mu stavaat oni ne
Истиот одговор го слушнав и јас сабајлево во амбуланта, на една мајка и рекоа можеш сега мрп ради епидемијава, друго не.
За градинка синко ќе оди од понеделник во државна. Утрово мм бил до градинката да ги однесе документите и му рекле во ред, донесете ги во понеделник со дететето. Да напоменам он има примено само две дози од поливалентните и ммр. Третата ни ја закажаа за после 15.јуни и во градинка не искоментирале ништо дека не му се примени сите, а реално он е 20+ и веќе треба да има и ревакцина на дтп. Инаку има објава на фејсбук страната на Министерство за здравство во врска со ова. За градинките нема измена во закон, туку си донеле некаков правилник. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2318112061579303&id=215658488491348 Ако не успее @kukla21 да го најде ќе се обидам јас да го најдам од некој што има пристап до новите службени весници да видиме што тоа шпишува.
Абе они ги бараа, ама ги нема примено он тие. И не може да ги прими бидејќи имаше скоро 3г, поточно 2г и 10м кога почнавме со вакцинација, тие до 1г се ставаат.
Znaci realno samo vakcinalen karton i Sega Mrp nema da baraat drugo t.e. da se primeni bash site. Taka bi nemalo deca po gradinki. Pa kolkav e brojot na tie sto vakciniraat bas po propis. Sekoj ceka +- nekoj mesec a so toa se prolongira vremeto. Taka da Sega samo mpr baraat da ima radi epidemijava.
Изгледа само ммр ја гледаат. Инаку и синко ја нема примено последната дтп па незнам дали би ми ја барале ..,
Јас минатата недела го носев за втората да ја прими. Третата дури после 15 јуни. Ќе видиме во понеделник. Се надевам нема да го вратат
@AngelOfArh што препораки ви дадоа за хекса и кога реакција? Сум заборавила како беше, одамна не сме примале хекса.
Утре неработен ден, ама градинките ќе работеле организирано за да се згрижат децата. Што значи ова, дека ќе има дежурни? Дали ќе ги носите во градинка? Арно им текна на крај од работно време да кажат дека е неработен, ни у градинка не беа сигурни што и како ќе биде.
Изгледа само одредени клонови ќе работат, ама никој не знае. Ние сега ќе одиме да прашаме во нашата. А таман почнавме денес, јас и одмор си земав за да сум со него за адаптација. Инаку да се пофалам, прв ден - успешно. Го пуштив во занималната си влезе и не се ни сврте да ме побара. После 45 минути кога се качив дете си игра и нит плаче нит ме бара. Е кога ме здогледа се пушти одма да го земам. Додека се спремавме да си одиме го прашував дали сака уште. Ми викаше да. Па се договоривме утре пак да оди да си игра со децата. Негувателката рече дека добар бил, па се надевам дека нема да смени А баш сакав утре да пробам повеќе од саат да го оставам. Па и два ако сака да седи. Сега ова со неработниов ден ќе ме измести
Ние сме во буњаковец па сега не знам што да правам.... тука не е нешто ограничено движењето. Полошо не можеше да подиграат.